Το 80% των περυσινών δικαιούχων δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα

8 στους 10 χάνουν την «αναγκαία» χριστουγεννιάτικη στήριξη. Το φετινό κονδύλι για το κοινωνικό μέρισμα μειώνεται κατά 75%

annette fischer QjFZUES9VEM unsplash

Χωρίς κοινωνικό μέρισμα θα μείνουν κατά πάσα πιθανότητα την φετινή χρονιά 8 στους 10 Έλληνες οι οποίοι έλαβαν πέρυσι τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά»

Και αυτό γιατί η λογική της επιδοματικής αυτής ενίσχυσης έχει αλλάξει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πλέον απευθύνεται μόνον στα εξαιρετικά ασθενή οικονομικά στρώματα.

Σύμφωνα με το insider.gr, δεδομένου ότι εφέτος το υπερπλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στα 440 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι, ο δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος είναι αισθητά μειωμένος.

Θα ανέλθει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, από 800 εκατ. ευρώ το 2018.

Αυτή η μείωση του διαθέσιμου κονδυλίου κατά 75% έχει ως συνέπεια να μειώνεται και ο αριθμός των δικαιούχων σε ανάλογο βαθμό.

Πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχους, με το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης να κυμαίνεται από 200 ευρώ έως 1.200 ευρώ. Εφέτος ο αριθμός των δικαιούχων θα ανέρχεται σε 200.000 νοικοκυριά και το μέρισμα θα κυμαίνεται από 500 έως και 1.000 ευρώ, θα δοθεί σε όσους σήμερα πληρούν τα κριτήρια του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Το «πετσόκομμα» του φετινού μερίσματος σχολίασε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ νότιου Τομέα Αθήνας Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον  Real fm 97.8

«O ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι είχε δώσει μέρισμα σε 1.700.000 νοικοκυριά, με συνολικά 3.700.000 ωφελούμενα μέλη και συνολική δαπάνη 780 εκατ. ευρώ. Φέτος, ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα δώσει μέρισμα σε 200.000 νοικοκυριά, δηλαδή περί τις 450.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι το 88% που πήραν πέρυσι μέρισμα, δηλαδή 7 στους 8 φέτος δεν θα το πάρουν», σημείωσε η Θ. Φωτίου και συμπλήρωσε ότι: «

Όμως το σημαντικό είναι ποια στρώματα καλύψαμε με αυτά τα χρήματα. Εμείς καλύψαμε  πολίτες με εισοδήματα έως 9.000 ευρώ για το ένα άτομο. Κι εδώ αποκαλύπτεται η μεγάλη απάτη που έκανε η ΝΔ για τα μεσαία στρώμα προεκλογικά.

Ο  κ. Σταϊκούρας όρισε ως ατομικό εισόδημα για όσους ανήκουν στη μεσαία τάξη τα 6.294. Πράγματι δεν έχει ιδέα ποια είναι η μεσαία τάξη. Εμείς ενισχύσαμε και με το μέρισμα τη μεσαία τάξη που στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το εισόδημά της, έστω και ελάχιστα, ενώ την είχαν μέχρι τότε διαρκώς φτωχοποιήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Υπήρχε δημοσιονομικός χώρος να δώσουν και φέτος  το μέρισμα αν δεν είχαν πετάξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1%, δηλαδή έχασαν  2 δις το χρόνο για να μοιράσουν στους πολίτες γι αυτό φέτος δεν μπορούν να δώσουν μέρισμα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τώρα κυβέρνηση θα έδινε και πάλι το μέρισμα σε ευρύτατο φάσμα δικαιούχων, όπως έκανε και το 2018. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την πρόνοια ως υποχρέωση του κράτους για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και όχι ως φιλανθρωπία όπως η ΝΔ.»

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους