Newsroom

Newsroom

8 λόγοι για να επισκεφθείτε το φετινό Athens Science Festival

Από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, ο Δήμος Αθηναίων φέρνει το Athens Science Festival στην Τεχνόπολη με ένα πλούσιο πρόγραμμα που εξερευνά τους «Κόσμους του Αύριο» μέσα από την τέχνη, τη διάδραση και το παιχνίδι.

thumbnail dinosauroi 1

Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όλες τις εξελίξεις στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία μέσα από διαδραστικά εκθέματα, συναρπαστικά εργαστήρια, εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης, βιωματικές δράσεις, ομιλίες από κορυφαίους ομιλητές από όλο τον κόσμο και πολλές εκπλήξεις που θα λάβουν χώρα στους χώρους της Τεχνόπολης από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στο ASF 2022 συμμετέχουν ενεργά με ξεχωριστές δράσεις τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το Ε.ΚΕ.Β.Ε. «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το ΕΚ Αθηνά, το ΙΙΒΕΑΑ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το «παρών» δίνουν επίσης, για άλλη μια χρονιά, πλήθος εκπαιδευτικών οργανισμών, εταιρειών, ιδρυμάτων και μουσείων, με ειδικά σχεδιασμένα δρώμενα για όλες τις ηλικίες.

Από το φετινό, πληθωρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, βρήκαμε του 6 πιο σημαντικούς λόγους/κίνητρα για να το επισκεφθείτε:

Για την ομιλία του Sanjay Sharma, «Πλοία με “καπετάνιο” την τεχνητή νοημοσύνη»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών, Πληροφορικής και Μαθηματικών (SECAM) στο Πανεπιστήμιο του Plymouth με την ομιλία του θα σημαίνει και επίσημα την έναρξη του φετινού φεστιβάλ, την Παρασκευή 21/10 στις 19:00 στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης. Η ομιλία θα καλύψει τα σημαντικότερα βήματα για την επίτευξη της θαλάσσιας αυτονομίας και τη συμβολή των τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης σε αυτή. Τα παρακάτω είναι ερωτήματα που πρέπει να συζητηθούν και να απαντηθούν στον χώρο των αυτόνομων σκαφών, αλλά σίγουρα οι δυνατότητες φαίνεται να είναι απεριόριστες για όλους τους τομείς. Μπορεί ένα σκάφος να επιτύχει πραγματικά πλήρη αυτονομία; Είμαστε έτοιμοι να αφαιρέσουμε τους ανθρώπους από την εξίσωση και να χρησιμοποιήσουμε ένα σκάφος για να ταξιδέψουμε πλήρως αυτόνομα; Περιοριζόμαστε ή παραβιάζουμε τα όρια του κλάδου;

Για τα εντυπωσιακά πειράματα του Michael Londesborough

thumbnail Londesborough

Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ανόργανης Χημείας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) έρχεται στο Athens Science Festival (21/10, 11:00-12:00, Αμφιθέατρο) και δίνει μια πολύ ιδιαίτερη ομιλία: Μια συναρπαστική και χιουμοριστική επισκόπηση της χημείας των πλαστικών πολυμερών – τις αρχές της και τις τρέχουσες τάσεις της – με μια σειρά από επιδείξεις-πειράματα. Διοργάνωση: Τσεχικό Κέντρο Aθήνα & Τσέχικη Πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα

Για να «ξεναγηθούμε» στον έναστρο αττικό ουρανό με τηλεσκόπιο

Την Κυριακή 23/10 από τις 21:00 μέχρι τις 22:00 στο Κεντρικό Προαύλιο της Τεχνόπολης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ουράνια αντικείμενα όπως πλανήτες, νεφελώματα και αστρικά σμήνη, του εαρινού αττικού ουρανού μέσα από τα τηλεσκόπια της ΑΕΣ «Διός Κούροι»! Παράλληλα θα γίνεται ουρανογραφία με χρήση λέιζερ για να ξεναγηθούμε στους αστερισμούς. Συμμετέχοντες: Αντώνης Φαρμακόπουλος, Γιώργος Σταματούκος, Νίκος Τρεμούλης, Τάσος Λιάμπος, Λιλή Παπαδημητρίου, Νίκος Μάρρας, Βασίλης Σπανάκη : Ερασιτέχνες Αστρονόμοι

Για τη διαδραστική έκθεση Planets In Your Hand

thumbnail Planets In Your Hand

Η διαδραστική έκθεση “Planets In Your Hand” καλεί όλους τους επισκέπτες του Athens Science Festival 2022 να αγγίξουν τους πλανήτες και να ταξιδέψουν νοητά στο Ηλιακό μας Σύστημα. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά των πλανητικών επιφανειών, καθώς επίσης και με τις ατμοσφαιρικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, τη θερμοκρασία και τον άνεμο. Μέσα από την έκθεση αυτή δίνεται η δυνατότητα ακόμη και σε άτομα με περιορισμούς στην όραση, να «δουν», να μάθουν και να αντιληφθούν δια της αφής και της όρασης τις ιδιαιτερότητες του κάθε πλανήτη. Θα την βρείτε όλες τις μέρες του φεστιβάλ στο Μηχανουργείο.

Για το εργαστήρι που συνδυάζει την δημιουργικότητα με την τεχνητή νοημοσύνη

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών πραγματοποιούν μέσα από αλληλεπιδραστικά, εικαστικά και μουσικά παραδείγματα μια «ζωντανή» διερεύνηση των δημιουργικών δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης και θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα αισθητικά, ηθικά, νομικά και θεσμικά προβλήματα που εγείρονται. Την Κυριακή 23/10, 17:00-18:50 στις Δεξαμενές Καθαρισμού.

Για τα πειράματα του Mr. Chem

thumbnail MRCHEM

Ο καθηγητής Χημείας της Λεοντείου Σχολής Ν. Σμύρνης, Δημήτρης Κουλουμάσης (Mr.Chem), δημιουργός της δημοφιλούς σελίδας στο TikTok Mr_Chem και συγγραφέας του βιβλίου «Τα πειράματα του Mr Chem» έρχεται στο Athens Science Festival για να μας ξεναγήσει στην πιο μαγική πλευρά της Χημείας. Το Σάββατο 22/10 στις 15.00 υποδέχεται το κοινό στον χώρο του Αεροφυλακίου (Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ) για να ετοιμάσει μαζί με τα παιδιά τα πιο εντυπωσιακά πειράματα! Δημιουργεί χρωματιστά αστέρια, φτιάχνει τα δικά του ηφαίστεια και διαβάζει κρυφά μηνύματα. Μαζί του οι αγαπημένες του φιαλίτσες κι ένας ανήσυχος φίλος που δεν βλέπει την ώρα να ξεδιπλώσει τον σπινθηροβόλο χαρακτήρα του. Στην εκτέλεση των πειραμάτων του ο Δημήτρης Κουλουμάσης θα συνοδεύεται από ομάδα μαθητών του από τη Λεόντειο Σχολή της Ν. Σμύρνης.

Για να διαπιστώσουμε τι πάει στραβά στις ταινίες με δεινοσαύρους

Ο Γιώργος Λύρας, παλαιοντολόγος σπονδυλωτών θα δώσει μια ομιλία με τίτλο «Οι Δεινόσαυροι στον Κινηματογράφο», θα βρεθεί την Κυριακή 23/10 στις 19:00 στον χώρο των Δεξαμενών Καθαρισμού δίνοντας μια ομιλία με τίτλο «Οι Δεινόσαυροι στον Κινηματογράφο», παρουσιάζοντας τους κινηματογραφικούς δεινόσαυρους μιας σειράς ταινιών, από το Lost World (1925) έως το Jurassic World Dominion (2022). Θα δείξει τα πιο συνηθισμένα λάθη των ταινιών και θα παρουσιάσει τις πιο σύγχρονες επιστημονικές απόψεις για αυτά τα εμβληματικά ζώα. Ποιοι είναι οι δεινόσαυροι και πόσο σωστή είναι η απεικόνιση τους στον κινηματογράφο τελικά;  Όσοι πιστοί και λάτρεις των δεινοσαύρων, και εφόσον είστε από  5η δημοτικού και πάνω, μπορείτε να έρθετε και να μάθετε όσα δεν γνωρίζατε για αυτούς!

 Γιατί η επιστήμη δεν έχει σύνορα

Την Άνοιξη του 2022, 140 εκτοπισμένα παιδιά από 11 τάξεις σε Ελλάδα και Ιορδανία, συμμετείχαν στο πρώτο Science United Festival: παρουσίασαν την ομάδα και τη σημαία τους, μοιράστηκαν υπέροχα project και εισέπραξαν ενθαρρυντικά λόγια από μέντορες επιστήμονες πρόσφυγες. H επείγουσα εκπαίδευση μέσω της τεχνολογίας, μπορεί να παράσχει έναν κόσμο μάθησης χωρίς σύνορα για τους εκτοπισμένους μαθητές. Η υπεύθυνη εκπαίδευσης της Science United Project, Κατερίνα Τσικαλάκη MScEd, θα παρουσιάσει το πώς ένα πανηγύρι επιστήμης μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο για την ενσωμάτωση, ενώνοντας εκπαιδευτικούς και μαθήτριες από διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, για να μάθουν νέες επιστημονικές έννοιες συλλογικά και συνεργατικά. To workshop θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22/10 στις 16:00 στο Innovathens.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ

Δείτε το video του Athens Science Festival 2022

Κλείστε το εισιτήριό σας: https://www.viva.gr/tickets/festival/athens-science-festival-2022/

 

 

 

 

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…