ΣΚ

Στέλιος Κούλογλου

77 χρόνια μετά την άγρια σφαγή: Το καλά καλά κρυμμένο μυστικό του Χορτιάτη

Τον Σεπτέμβριο του 2012, είχα την τιμή να είμαι ο βασικός ομιλητής στις εκδηλώσεις στο Χορτιάτη για τη μαύρη επέτειο της σφαγής. Η ατμόσφαιρα, ηλεκτρισμένη.

347263 104851

 Ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις συλλήψεις της ηγεσίας της που ακολούθησαν, ήταν η εποχή που η Χρυσή Αυγή δρούσε σχεδόν ανεξέλεγκτα: επιθέσεις σε μετανάστες και σε αντιφασιστικές κινήσεις, δολοφονία του Πακιστανού  Σαχζάτ Λουκμάν τέσσερις μήνες μετά.

Οι Χρυσαυγίτες επεδείκνυαν ανάλογο τουπέ και στη Βουλή, Είχαν εξασφαλίσει την έμμεση υποστήριξη ή τη δωρεάν προβολή από διάφορα ΜΜΕ, που παρουσίαζαν ψεύτικες-κατασκευασμένες ιστορίες για το δήθεν αγαθοεργές, νεοναζιστικό έργο. Πριν την εκδήλωση στο μνημείο στο Χορτιάτη, είχαν μάλιστα διεκδικήσει να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, ως κοινοβουλευτικό κόμμα. Το αίτημα είχε γίνει αρχικά αποδεκτό προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις και μια αντιφασιστική κινητοποίηση την ίδια μέρα στο μνημείο. 

Τελικώς η πρόσκληση ανακλήθηκε. Οι Χρυσαυγίτες δεν τόλμησαν να έρθουν, ήρθαν όμως τα ΜΑΤ και η ομιλία ξεκίνησε εν μέσω έντασης και συνθημάτων.(στα βίντεο που ακολουθούν) Ανάμεσα στους επίσημους που παρευρίσκονταν διέκρινα μια νευρικότητα, όταν είπα τα παρακάτω:

« .. αντίθετα με άλλα εγκλήματα πολέμου που σημειώθηκαν σε άλλες μαρτυρικές πόλεις στην Ελλάδα, στη διάρκεια της Κατοχής, στην περίπτωση του Χορτιάτη οι εκτελεστές δεν ήταν βασικά Γερμανοί στρατιώτες. Μπορεί να έδρασαν υπό την μπαγκέτα ενός Γερμανού λοχία με παραστρατιωτική δράση, του Σούμπερτ, αλλά ήταν Έλληνες δωσίλογοι οι φυσικοί αυτουργοί.

..Αυτοί έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις λεηλασίες, στα βασανιστήρια, στην ατίμωση κοριτσιών μπροστά στους δικούς τους, στους βιασμούς, στην καταστροφή του χωριού και τελικώς στην εκτέλεση και την πυρπόληση των 149 συμπατριωτών μας». 

«Τι τα θέλουμε αυτά;», μουρμούρισε μια κυρία, πάνω στην εξέδρα, δυο μέτρα μακριά. Ενοχλήθηκε γιατί επαναλάμβανα ένα ιστορικό γεγονός, που κρατιόταν για χρόνια κρυμμένο.

Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου οι λέξεις «εθνική αντίσταση» ήταν απαγορευμένες μέχρι την πτώση της δικτατορίας το 1974 ενώ 7 χρόνια μετά δικαιώθηκε και αναγνωρίστηκε. Αλλά η συμμετοχή των Ελλήνων δωσίλογων  στις σφαγές παρέμεινε κρυμμένη για χρόνια. Στον Χορτιάτη ακόμη και σήμερα, στο μνημείο της σφαγής αναφέρονται ως υπεύθυνοι μόνο οι Γερμανοί και δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Την αλλοίωση της ιστορίας συναντάμε μερικά χιλιόμετρα παραπέρα, στην Νέα Ευκαρπία, όπου τον Ιούλιο του 1944 εκτελέστηκαν 14 πατριώτες. Στο μνημείο γράφεται ότι εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, αλλά δεν είναι αλήθεια:  όντως οι Γερμανοί απέκλεισαν το χωριό, αλλά τα φριχτά βασανιστήρια και τις εκτελέσεις τις έκαναν γερμανοντυμένοι ταγματασφαλίτες της πιο άγριας συμμορίας που έδρασε στην Θεσσαλονίκη εκείνη την περίοδο. Των «Δαγκουλέων», προσωνυμία που πήραν από τον επικεφαλής, Αντώνη Δάγκουλα.

Οι Έλληνες νεοναζί ήταν μια περιθωριακή ομάδα μέχρι τη στιγμή που η χρεοκοπία της χώρας και η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος τους έφερε στο προσκήνιο. Αυτό ήταν το καταλυτικό γεγονός αλλά το υπεδάφος ήταν η ιστορική άγνοια. Θα είχε αυτή η συμμορία την ίδια απήχηση και το ίδιο θράσος, αν οι Έλληνες είχαν μάθει το μυστικό; αν είχαν δηλαδή διδαχθεί στα σχολεία τον πραγματικό ρόλο των δωσίλογων στη λεηλασία της χώρας και τις κατοχικές σφαγές;

Πηγή:  Tvxs

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…