77 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης: Έκθεση και ιστορική ξενάγηση

Φέτος, συμπληρώνονται 77 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου 1944 από τα Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

eida 12

Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (ΕΔΙΑ 1940-1974), τιμώντας την επέτειο ‘απολύτρωσης’ της πόλης από το ναζιστικό ζυγό, διοργανώνει έκθεση αρχειακού υλικού και τεκμηρίων (27 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2021 στο ισόγειο του κτιρίου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης) και ιστορική ξενάγηση σε τοπόσημα της πόλης που συνδέονται με το μεγάλο αυτό γεγονός το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, στις 11.00 το πρωί.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΔΙΑ:

 Φέτος, συμπληρώνονται 77 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 30 Οκτωβρίου 1944 από τα Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, με την καταλυτική επέμβαση  των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ που έσωσαν και τις υποδομές της πόλης από την καταστροφή.  

Η πόλη μας, αν και υπέστη τα πάνδεινα στη διάρκεια της φριχτής ναζιστικής κατοχής – με αποκορύφωμα τη γενοκτονία των Εβραίων συμπολιτών μας – δεν υποτάχθηκε. Αντίθετα, ένα μόλις μήνα μετά την κατάληψή της, στις 15 Μαΐου 1941, στο σημερνό δήμο Αμπελοκήπων ιδρύθηκε η πρώτη ίσως αντιστασιακή οργάνωση στην Ευρώπη, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, με την ομότιτλη παράνομη εφημερίδα.  

Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (ΕΔΙΑ 1940-1974), τιμώντας την επέτειο ‘απολύτρωσης’ της πόλης από το ναζιστικό ζυγό, διοργανώνει:

1. Έκθεση αρχειακού υλικού και τεκμηρίων

2.   Ιστορική ξενάγηση σε τοπόσημα της πόλης που συνδέονται με το μεγάλο αυτό γεγονός.

-Η έκθεση με τίτλο «Θεσσαλονίκη, Ημέρες Κατοχής και Απελευθέρωσης» παρουσιάζει πλήθος αρχειακών τεκμηρίων καθώς και άγνωστο μέχρι σήμερα υλικό συνδυασμένα με τεκμηριωμένα αφηγηματικά κείμενα καθοδηγώντας τους επισκέπτες της σε ένα ταξίδι μνήμης και γνώσης . Θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2021 στο ισόγειο του κτιρίου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (οδός Αγγελάκη 13).

-Η ιστορική ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της επετείου της Απελευθέρωσης, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, στις 11.00 το πρωί, αμέσως μετά την απότιση φόρου τιμής στους απελευθερωτές της πόλης μαχητές του ΕΛΑΣ, στην αναθηματική στήλη που βρίσκεται στη «Λεωφόρο 30ης Οκτωβρίου 1944» – μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου – με σημείο εκκίνησης την αναθηματική στήλη.

Στις εκδηλώσεις θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας    

Η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ (Ε.Δ.Ι.Α.) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1940-1974» ιδρύθηκε στις 2/11/2000 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από αγωνιστές/τριες της Αντιφασιστικής και Αντιδικτατορικής Αντίστασης, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς δασκάλους, δημοσιογράφους και πολίτες που ασχολούνται με τη Δημόσια Ιστορία.

Στόχος μας δεν είναι μόνο η διάσωση, συλλογή, μελέτη ντοκουμέντων και μαρτυριών για την περίοδο 1940-’74, αλλά και η δημόσια παρουσίασή τους, ώστε η ιστορική μνήμη να παραμένει ζωντανή και επισκέψιμη, ιδιαίτερα απέναντι σε όσους επιχειρούν να την σβήσουν ή να την παραχαράξουν, μετατρέποντας τους θύτες σε θύματα.

«Φτάνει πια ο κακός ο λύκος, όλη η αλήθεια στα παιδιά!» (Μ. Αναγνωστάκης)

afisa edia gia katohi apeleytherosi 1 scaled

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…