700+ καλλιτέχνες του τραγουδιού ζητούν απαντήσεις από την πολιτεία

Η ανάρτηση του Φοίβου Δεληβοριά για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του πολιτισμού και τα αιτήματα των μουσικών. 

delhboriaw

«Ξεπέρασαμε τους 700 οι καλλιτέχνες από τον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, που υπογράφουμε την ανακοίνωση που ζητά από την πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα, για τον κλάδο μας που είναι ο πιο πληττόμενος σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Δημοσιεύουμε την ανανεωμένη λίστα με τα ονόματα μας και υπενθυμίζουμε τα αιτήματα που έχουμε επανειλημμένα απευθύνει στην πολιτεία, χωρίς να έχουμε λάβει απάντηση ακόμα.

Όσες προσπάθειες έγιναν μέχρι στιγμής από την πολιτεία για στήριξη των δημιουργών, ερμηνευτών και εκτελεστών του Ελληνικού Τραγουδιού δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπ’ όψιν, το γεγονός πως έχουμε χτυπηθεί διαχρονικά από το 2000 και μετά, πρώτα από την κρίση της δισκογραφίας, μετά από την οικονομική κρίση και τώρα από την πανδημία.

Η κραυγή αγωνίας μας δεν έχει κομματικό πρόσημο. Πρέπει να καταλάβει όμως η κυβέρνηση, ότι βρισκόμαστε στο όριο και να πράξει ακαριαία και γενναία και όχι ελλειμματικά και αποσπασματικά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο κλάδος μας είναι ο πιο πληττόμενος με 95% πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρσι. Δείξαμε μεγάλο ζήλο στην τήρηση των μέτρων στα θέατρα και τους συναυλιακούς χώρους και πιστεύουμε πως δεν έχουμε καμία ευθύνη για την αύξηση της διασποράς του κορονοϊού, σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές δομές που προκλητικά παραβίασαν κάθε υγειονομικό μέτρο.

Κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα της πολιτείας, όμως εμείς βλέπουμε το εισόδημα μας να εξαφανίζεται πλήρως. Αυτές τις δύσκολες ώρες ο Μουσικός Σύλλογος Βόρειου Ελλάδος στηρίζει με συσσίτιο δεκάδες οικογένειες συναδέλφων μας, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα βασικά είδη για να επιβιώσουν.

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε δεκάδες ουσιαστικά μέτρα στήριξης που έχουν λάβει ευρωπαϊκές χώρες για να στηρίξουν τους ανθρώπους του πολιτισμού τους, δηλώνοντας έμπρακτα ότι τους σέβονται, τους υπολογίζουν και τους στηρίζουν. Εμείς ακόμα περιμένουμε την κυβερνητική απάντηση στην επιστολή που έστειλε σύσσωμο το Ελληνικό τραγούδι (συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές, μουσικοί) προς την πολιτεία.

Έτσι η ανακοίνωση μας αυτή θα είναι η αρχή μιας σειράς ισχυρών δράσεων ώστε να εισακουστεί η αγωνία μας και να ικανοποιηθούν τα εύλογα και δίκαια αιτήματα μας. Ώστε να κατορθώσουμε να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς και να επιτελέσουμε και σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες το έργο μας, έργο μεγάλης σημασίας για την ψυχική και κοινωνική ισορροπία όλων των συμπολιτών μας”.

Τα αιτήματα μας

• Επέκταση του έκτακτου επιδόματος για τους επόμενους μήνες. Παράλληλα επέκταση του επιδόματος ανεργίας για όσο παραμένουν κλειστοί οι πολιτιστικοί χώροι.

• Άμεση καταβολή των πιστώσεων και ένταξη στο μητρώο καλλιτεχνών όσων δεν πρόλαβαν την προθεσμία μια και οι ειδικότητες στην πλατφόρμα προστέθηκαν λίγες μέρες πριν την λήξη της.

• Δυνατότητα σε όσους-ες έχουν ενταχθεί στο μητρώο να δικαιούνται και την μείωση ενοικίου και ταυτόχρονα να μη χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, όσοι εξαιτίας της πανδημίας δεν συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα.

• Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλους τους φορείς και επίδομα θέρμανσης

• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

• Επέκταση του μέτρου προστασίας και για τους τεχνικούς μας όπου δεν υπάρχει σχετικός κωδικός επαγγέλματος

• Πρόβλεψη αμοιβής για κάθε τραγουδιστή και μουσικό που εμφανίζεται σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα αρχής γενομένης από τα δημόσια μέσα.

• Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση για τους πληττόμενους δικαιούχους πνευματικού ή συγγενικού με ποσό αντίστοιχο της τελευταίας διανομής που χορήγησε ο κάθε ΟΣΔ από δημόσια εκτέλεση και συναυλίες,

• Μείωση ή αναστολή πληρωμής ΦΠΑ στα δικαιώματα, για τα έτη 2020 και 2021, από 24% σήμερα στο 6%, όπως στη περίπτωση άλλων πολιτιστικών αγαθών και υπηρεσιών.

• Πληρωμή από όλους τους κρατικούς και δημοτικούς φορείς των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων προς τους ΟΣΔ μας.

• Να δεσμεύσει η πολιτεία Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Σταθμούς για άμεση υπογραφή των απαιτούμενων αδειών για τη χρήση έργων και για την καταβολή της οφειλόμενης αμοιβής σε όλους τους ΟΣΔ και την ΕΥΕΔ. Να φροντίσει ώστε να υπάρχουν κυρώσεις στα ΜΜΕ που δεν πληρώνουν δικαιώματα. Οι οφειλές τους είναι μεγάλες προς τους ΟΣΔ μας, την ώρα μάλιστα που τα ΜΜΕ επιδοτήθηκαν δύο φορές από την κυβέρνηση.

• Ενσωμάτωση της τελευταίας ευρωπαϊκής οδηγίας που εξασφαλίζει πνευματικά αλλά και συγγενικά δικαιώματα σε όλες τις ψηφιακές χρήσεις και μέτρα προστασίας εθνικού ρεπερτορίου όπως ποσοστώσεις ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων

• Αναστολή καταβολής του 1% από τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα προς ΟΠΙ για τα έτη 2019 και 2020.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…