7 κινήσεις που θα σας… κάνουν πλούσιους πριν γίνετε 30

Σε κάτι περισσότερο από 50 δις δολάρια ανέρχεται πλέον η περιουσία του δημιουργού του μεγαλύτερου και δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου Facebook, του Mark Zuckerberg.

NewsRoom 24/05/2016 | 12:33

Ο αμερικανός διαθέτει τεράστια περιουσία παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 32 χρονών. Αν και η περίπτωση του είναι μια στο εκατομμύριο, παρόλα αυτά όλοι λίγο πολύ έχουν ευχηθεί να ήταν στη θέση του.

Βέβαια το να αρχίζεις να κάνεις οικονομία στην ηλικία των 20 και 30 δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς στις ηλικίες αυτές οι περισσότεροι έχουν έξοδα για σπουδές, αναζητούν ακόμη την δουλειά “των ονείρων” τους και γενικότερα ζουν την πιο αβέβαιη περίοδο της ζωής τους. Ενώ δεν υπάρχει ένας μαγικός τρόπος απόκτησης πλούτου, παρόλα αυτά υπάρχουν 7 τακτικές οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις πλούτο ευκολότερα. Γι’ αυτό τον λόγο όσο νωρίτερα ξεκινήσετε να τις ακολουθείτε τόσο μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας θα έχετε.

1. Σταματήστε να χρονοτριβείτε.

Οι περισσότεροι από εμάς στην ηλικία των 20 και των 30 δεν σκέφτονται πως θα είναι η ζωή τους στα 50 και στα 60, με αποτέλεσμα να αναβάλουν συνεχώς πράγματα αφού θεωρούν πως έχουν αρκετό χρόνο στην ζωή τους. Αυτή η αναβλητικότητα όμως μπορεί να αποδειχτεί μοιραία καθώς ο χρόνος κυλάει πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε. Το μυστικό λοιπόν είναι να αρχίζουμε να αποταμιεύουμε χρήματα από πολύ νωρίς για να έχουμε έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια που θα έρθουν.

2. Να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει ένας “μαγικός” τρόπος.

Οι τακτικές αυτές δυστυχώς δεν έχουν κάποια “μαγική” ιδιότητα που θα σας εξασφαλίσει μια για πάντα μια πλουσιοπάροχη ζωή χωρίς θυσίες. Αυτό θα ήταν και κάτι ανέφικτο. Το μυστικό της απόκτησης πλούτου είναι απλά μαθηματικά, δηλαδή τα χρήματα που βγάζετε να είναι περισσότερα από εκείνα που ξοδεύετε. Αυτή η λογική μαζί με την σοφή επενδυτική σας στάση θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

3. Να επενδύετε στον εαυτό σας.

Όσο περίεργος και αν σας φαίνεται αυτός ο κανόνας, δεν σταματάει να είναι και ένας από τους πιο αποδεδειγμένους τρόπους απόκτησης πλούτου. Πως θα επενδύσετε στον εαυτό σας; Εύκολο. Η επένδυση στον εαυτό σας σημαίνει να ξοδεύετε χρήματα για την περαιτέρω μόρφωση σας. Με το να αποκτάτε νέες γνώσεις και εκπαιδευτική κατάρτιση έχετε και περισσότερες πιθανότητες να προσλαμβάνετε και μεγαλύτερες χρηματικές απολαβές.

4. Δημιουργήστε έναν προϋπολογισμό.

Ο σωστός υπολογισμός είναι το σημαντικότερο βήμα προς την απόκτηση πλούτου. Σημειώνοντας τα έξοδα και τα έσοδα σας μπαίνετε σε μια λογική οριοθέτησης των χρημάτων σας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα ξεφεύγετε από τον στόχο σας, κάνοντας άστοχες και αλόγιστες κινήσεις που θα σας ζημιώσουν την “τσέπη” σας μελλοντικά. Μετά την καταγραφή του προϋπολογισμού σας θα είστε πλέον σε θέση να ξέρετε το ακριβές ποσό που πρέπει να αποταμιεύετε και εκείνο που μπορείτε να επενδύσετε.

5. Να πληρώνετε τα χρέη σας.

Βέβαια το αρχικό σας μέλημα, πριν να ξεκινήσετε να αποταμιεύετε χρήματα και να τα επενδύετε, θα πρέπει να είναι η αποπληρωμή όλων των πιθανών χρεών σας. Οποιαδήποτε και αν είναι τα χρέη σας, ξεκινώντας από τις πιστωτικές κάρτες μέχρι διάφορα δάνεια που μπορεί να έχετε χρεωθεί, θα πρέπει να έχετε ως βασική προτεραιότητα σας την αποπληρωμή τους.

6. Να παίρνετε ρίσκα.

Μην ξεχνάτε ότι είστε ακόμη νέοι. Άρα τώρα είναι η ευκαιρία να ρισκάρετε. Να μην φοβάστε να δράσετε είτε επενδύοντας σε μια ριψοκίνδυνη μετοχή, είτε με το να αφήσετε την δουλεία σας και να ξεκινήσετε μια δικιά σας επιχείρηση. Τολμήστε καινοτόμα εγχειρήματα και κινήσεις όταν θα έχετε την ευκαιρία, καθώς μετά θα έχετε τον χρόνο να “αναγεννηθείτε” αν οι κινήσεις σας αποδειχτούν ανεπιτυχής.

7. Επεκταθείτε και διαφοροποιηθείτε

Το σημαντικότερα βήμα προς την επιτυχία είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των κανόνων. Μην μένετε σε ένα απλό κανόνα, αλλά προσαρμοστείτε και δράστε ανάλογα με τις περιστάσεις που θα παρουσιαστούν στον δρόμο σας. Προσπαθήστε να έχετε πολλούς πόρους εσόδων, να δημιουργείτε πολλά εφεδρικά σχέδια σε περίπτωση αποτυχίας κάποιας επιχειρηματικής σας κίνησης, έτσι ώστε να είστε πάντα σίγουροι ότι δεν θα φτάσετε στο σημείο της “καταστροφής”.