600 εκατομμύρια κάτοικοι της Αφρικής δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτροδότηση

Περισσότεροι από 600 εκατομμύρια κάτοικοι της Αφρικής δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτροδότηση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

NewsRoom 12/06/2019 | 20:05

«Στην υποσαχάρια Αφρική, τα 3/5 του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα», επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής Φατίχ Μπιρόλ κατά την έναρξη των εργασιών του πρώτου υπουργικού φόρουμ της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης και του ΔΟΕ που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Στην ομιλία του στο κοινό του φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι πολυάριθμων διεθνών οργανισμών, ο Μπιρόλ απηύθυνε κάλεσμα για καινοτομία και επενδύσεις για την κάλυψη αυτής της έλλειψης παροχής ενέργειας στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας την έλλειψη αυτή «απαράδεκτη από οικονομικής και ηθικής άποψης».

Επιπρόσθετα επέστησε την προσοχή στην ανάγκη για διασφάλιση υγειονομικών τρόπων μαγειρικής. Όπως σημείωσε, η έλλειψη υγειονομικής στην μαγειρική έχει προκαλέσει νοσήματα αναπνευστικού και έχει αυξήσει τον αριθμό των θανάτων από φυματίωση και AIDS.

Η αφρικανική ήπειρος είναι πλούσια σε πολυάριθμες πηγές ενέργειες, όπως ηλιακή ενέγεια, βιοενέργεια, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα και ουράνιο, ωστόσο η ήπειρος απέχει παρασάγγας από ενεργειακή αυτάρκεια.

Με πολλές αφρικανικές χώρες να είναι διστακτικές να απελευθερώσουν τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, επικαλούμενες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια, ο Μπιρόλ τόνισε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις και η ασφάλεια δεν αλληλοαναιρούνται.

«Καμία χώρα δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το ζήτημα της ασφάλειας ως δικαιολογία», είπα.

Από την πλευρά της, η Αμάνι Αμπού Ζείντ, Επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης για την Ενέργεια και τις Υποδομές, δήλωσε ότι ολοένα και περισσότερες χώρες στην Αφρική επανεξετάζουν την πολιτική τους να ανοίξουν το δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις.