Newsroom

Newsroom

5o Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό

To Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό, πιστό στο καλοκαιρινό του ραντεβού, «ανθίζει» και φέτος στις 12 – 14 Ιουλίου και μας προσκαλεί σε ένα ακόμη αξέχαστο κινηματογραφικό τριήμερο στο χωριό.

parthenon Copy e1559664384237

Το 5ο Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό φέτος επιστρέφει με διάθεση να «μιλήσει ελληνικά». Ένα πρόγραμμα εξ’ ολοκλήρου Made in Greece που επιστρέφει πίσω στο χωριό για να συνομιλήσει και πάλι με την πέτρινη πλατεία και τους επισκέπτες της.

To Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό, πιστό στο καλοκαιρινό του ραντεβού, «ανθίζει» και φέτος στις 12 – 14 Ιουλίου και μας προσκαλεί σε ένα ακόμη αξέχαστο κινηματογραφικό τριήμερο στο χωριό. Όλα αυτά στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα στη Χαλκιδική, μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το 5ο «Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό» επιλέγει φέτος να κοιτάξει πίσω, να συγκινηθεί και να γελάσει με ταινίες που άφησαν το δικό τους στίγμα στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή 12 Ιουλίου με την σουρεαλιστική κωμωδία δρόμου «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη, που ένα μέρος των γυρισμάτων της πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τα «Φτηνά Τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη, ένα οδοιπορικό σε μία νυχτερινή Αθήνα σε κατάσταση ερωτικής αποσύνθεσης. 

Το Σάββατο 13 Ιουλίου, σειρά παίρνει  «Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο», η ανελέητη σάτιρα των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα για το σινεμά των πρώιμων και ύστερων χρόνων της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, με πλείστες φιλμικές και μουσικές αναφορές. 

Την Κυριακή 14 Ιουλίου θα προβληθούν τα μικρού μήκους φιλμ «7 Ώρες» σε παραγωγή του Λυκείου Νέου Μαρμαρά και το παγωμένο, μα ζεστό στην καρδιά, βραβευμένο «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία. 

Το φεστιβάλ ολοκληρώνει τις προβολές του με τις μελαγχολικές και αφοπλιστικά ρομαντικές «Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη.

Την αφίσα του 5ου Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό σχεδίασε και επιμελήθηκε ο Γιώργος Ζάμπας.

Πρόγραμμα & Ώρες Προβολών 

Παρασκευή 12 Ιουλίου

21:30 | Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998) του Σταύρου Τσιώλη (87’)

Ο Πάνος και ο Μιχάλης, μπατζανάκηδες, μικροβιοτέχνες από την Θεσσαλονίκη, ξεκινούν ένα ταξίδι για τη Θάσο, όπου βρίσκονται ήδη οι οικογένειές τους. Μια τυχαία συνάντηση με μια κοπέλα στη λίμνη Βόλβη θα προκαλέσει την ψυχολογική κατάρρευση του Πάνου, που την ερωτεύεται και επιχειρεί να αυτοκτονήσει. Ο Μιχάλης καλεί τον Αντώνη, τρίτο μπατζανάκη και πολιτευτή του Πασόκ, για βοήθεια.

Σενάριο & σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Ζουγανέλης, Αργύρης Μπακιρτζής, Σάκης Μπουλάς, Αγγελική Ηλιάδη

23:00 | Φτηνά Τσιγάρα (2000) του Ρένου Χαραλαμπίδη (85’)

Ο Νίκος είναι ένας τριαντάχρονος άνεργος που ζει μόνος, από πεποίθηση. Γύρω του, ο ιδιοκτήτης του καφενείου που συχνάζει, ο Τέλης, μόνιμος θαμώνας που θεωρητικολογεί υπέρ του σεξ, ο Μανώλης, ένας τυχοδιώκτης, πρόθυμος να εμπλακεί στις πιο απρόσμενες καταστάσεις. Τελικά, ο Νίκος γνωρίζει σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο τη Σοφία, μια όμορφη, νεαρή κοπέλα, περιπλανιούνται μια νύχτα μαζί στην πόλη και χωρίζουν. Εκείνος όμως θα την αναζητήσει.

Σενάριο: Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Μπακόλας
Σκηνοθεσία: Ρένος Χαραλαμπίδης
Πρωταγωνιστούν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Κώστας Τσάκωνας, Άλκης Παναγιωτίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Μάνος Βακούσης, Τάκης Σπυριδάκης, Βάνα Πεφάνη

Σάββατο 13 Ιουλίου

21:30 | Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο (2001) των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα (110’)

Παρωδία που διακωμωδεί με γλυκιά διάθεση το ελληνικό σινεμά του ’60, από την κωμωδία και το μελό μέχρι το βουκολικό δράμα και το μιούζικαλ. Η Λαυρεντία Μπισμπίκη παντρεύει την κόρη Μάρθα με τον Γιακουμή, όμως η πλούσια και αδίστακτη Τζέλα Δελαφράγκα τον ερωτεύεται. Και τότε αρχίζει η σύγκρουση των δυο οικογενειών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σενάριο & σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας

Πρωταγωνιστούν: Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μαρία Καβογιάννη, Τάσος Χαλκιάς, Τζόϋς Ευείδη, Μίνα Αδαμάκη, Σοφία Φιλιππίδου, Μαρία Λεκάκη, Δημήτρης Πιατάς, Αφροδίτη Μάνου, Μίμης Χρυσομάλλης, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Άννα Κυριακού, Χρήστος Βαλαβανίδης, Μιχάλης Ρέππας

Κυριακή 14 Ιουλίου

21:30 | Το Χαμομήλι (2012) του Νεριτάν Ζιντζιρία (15’)

Είναι μόνη της. Ο κόσμος των ζωντανών είναι μακριά, ενώ ο κόσμος των νεκρών μυρίζει χαμομήλι.

Σενάριο & σκηνοθεσία: Νεριτάν Ζιντζιρία
Πρωταγωνιστούν: Γιώτα Χατζηιωάννου, Φώτης Αρμένης

21:50 | Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου (1991) του Παντελή Βούλγαρη (108’)

Τρείς διαφορετικές ιστορίες, στον άδειο και ζεστό Αύγουστο στην Αθήνα. Η Αλέκα, μόνη στη γειτονιά και μια νεαρή πρόσφατη μετακόμιση, ένας τραπεζικός υπάλληλος που ερωτοτροπεί τηλεφωνικά με μια άγνωστη γυναίκα, μια θλιμμένη γυναίκα στον Ηλεκτρικό και ένας άγνωστος συνεπιβάτης.

Σενάριο & σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Πρωταγωνιστούν: Αλέκα Παϊζη, Θέμις Μπαζάκα, Θανάσης Βέγγος, Χρυσούλα Διαβάτη, Αλέκος Ουδινότης, Ειρήνη Ιγγλέση, Ειρήνη Κουμαριανού

Λίγα λόγια για τον Παρθενώνα

Μόλις 5 χλμ από το Νέο Μαρμαρά, ο Παρθενώνας είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 350 μέτρων, με πλούσια μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Οι κάτοικοί του άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν τον οικισμό τη δεκαετία του 1970 για να εγκατασταθούν στο γειτονικό Νέο Μαρμαρά, που προσέφερε περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Παρθενώνας εμφανίζεται πλήρως εγκαταλειμμένος. Τα επόμενα χρόνια ο οικισμός αναβιώνει. Τα περισσότερα κτίσματα αναστηλώθηκαν και αναπαλαιώθηκαν, δίνοντας νέα ζωή στον τόπο.

Το 1985 ιδρύθηκε από πρώην κατοίκους του χωριού ο πολιτιστικός σύλλογος «Ο Παρθενών», που συνέβαλε στην ανάδειξη και προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού και τη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Ο Παρθενώνας σήμερα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας.

Παράλληλη Δράση

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί μία εργασία της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ του 1985, στην οποία παρουσιάζεται το σύνολο των κτιρίων του Παρθενώνα Χαλκιδικής, καθώς και σπάνιες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τον οικισμό. Παράλληλα, η έκθεση παρουσιάζει μια πρόταση για τη βιωσιμότητα του οικισμού στο μέλλον, με τη ματιά των ανθρώπων το 1985.

Πρόσβαση – Διαμονή

Η πρόσβαση στον Παρθενώνα γίνεται οδικώς μέσω της επαρχιακής οδού Νέου Μαρμαρά – Παρθενώνα. Θα υπάρχει δωρεάν συγκοινωνία. Λεωφορείο με τακτικά δρομολόγια προς τον Παρθενώνα θα παραλαμβάνει επισκέπτες από τις στάσεις ΚΤΕΛ του Νέου Μαρμαρά. Για τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε το Νέο Μαρμαρά ή τον Παρθενώνα.

To Φεστιβάλ διοργανώνεται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

ΙNFO: 

Είσοδος Ελεύθερη

www.facebook.com/parthenonfilmfestival
 

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

5367790

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα