5.000 φοροφυγάδες έστειλε στον εισαγγελέα ο Νικολούδης – 3 δισ. τα εκτιμώμενα έσοδα

Συνολικά 5000 υποθέσεις φοροδιαφυγής έστειλε στα δικαστήρια ο υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Libre Belgique. Το κράτος αναμένεται να ανακτήσει 2.5 με 3 δισ. ευρώ.

Συνολικά 5000 υποθέσεις φοροδιαφυγής έστειλε στα δικαστήρια ο υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Libre Belgique. Το κράτος αναμένεται να ανακτήσει 2.5 με 3 δισ. ευρώ.

“Έστειλα 5.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής στα δικαστήρια, από τις οποίες το κράτος θα πρέπει να ανακτήσει 3 δισ. ευρώ ενώ βρίσκονται σε αναμονή άλλες 24.000. Πρόκειται για τζακ-ποτ”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ενώ όπως αποκάλυψε, το δύσκολο κομμάτι ήταν να εντοπιστούν πού ήταν κρυμμένα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την έρευνα.

 

Πότε όμως θα εισπράξει το κράτος;

“Αν αυτά τα πρόσωπα επιλέξουν να προσβάλουν τις αποφάσεις στο δικαστήριο, μπορεί να χρειαστούν έως και 5 με 6 χρόνια, αλλά νομίζω ότι έχουν κάθε συμφέρον να πληρώσουν αμέσως. Έχουμε, επίσης, την έναρξη έρευνας για το ξέπλυμα χρήματος, τα πρόστιμα. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να προβούμε σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα με ένα σχοινί γύρω από το λαιμό μας. Όταν το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά – όχι πριν από πέντε μήνες – η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική. Το 2017 θα αρχίσουμε να συλλέγουμε τα χρήματα από τους ελέγχους της περιόδου 2011 έως το τέλος του 2015, και το 2017 αυτά του 2012, ενώ το 2018 εκείνα του 2013. Το πιο δύσκολο μέρος είναι η αρχή και είναι τώρα”, τόνισε ο κ. Νικολούδης επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν προκειμένου να εισπραχτούν οι οφειλόμενοι φόροι.

“Στο θέμα αυτό, η ελληνική διοίκηση δεν είναι πολύ αποτελεσματική και η δικαιοσύνη είναι αργή”.

 

Οι λίστες Νικολούδη

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, διαθέτει στα χέρια του λίστες με ονόματα φοροφυγάδων.

Ο κ. Νικολούδης αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ είπε : “ο κατάλογος αυτός δεν είναι τόσο σημαντικός όσο θα θέλαμε”, επισημαίνοντας ότι “ως εισαγγελέας, πολέμησα τη φοροδιαφυγή με διαφορετικό τρόπο και νομίζω ότι νίκησα. Το 2012, ζήτησα από όλες τις ελληνικές τράπεζες να μου στείλουν μια λίστα πελατών με καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ”.

“Οκτώ τράπεζες μου έστειλαν οκτώ λίστες.

Στη συνέχεια, συνέταξα μια άλλη λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων που, από το 2010, είχαν στείλει στο εξωτερικό ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, μια άλλη με τα ονόματα εκείνων που έχουν χαρτοφυλάκια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αξίας άνω των 200.000.

Είχα, επίσης, μια λίστα με στοιχεία πολύ υψηλών ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων με τις δηλώσεις εισοδήματος από το 2000 και διασταυρώσαμε όλες αυτές τις πληροφορίες με τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα «Λιχτενστάιν». Ήταν το τζακ ποτ.”.

Τέλος, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, τα ονόματα των φοροφυγάδων εμφανίστηκαν αμέσως, κάτι το οποίο τον εξέπληξε όπως είπε.

“Δεν πίστευα ότι ήταν τόσο εύκολο να εντοπιστούν”.

 

Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)