Newsroom

Newsroom

Το 50% των Ελλήνων αδυνατεί να πληρώσει την εφορία

Έξι στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους για το 2014,…

eforia 12

Έξι στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους για το 2014, βάσει του πρώτου για φέτος οικονομικού βαρόμετρου του ΕΒΕΑ. Σημαντικό είναι και το εύρημα που αφορά τις τιμές βασικών αγαθών, με το 58% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι ακόμη και να αλλάξει ο τρόπος διάθεσης βασικών ειδών διατροφής, αυτό δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική μεταβολή της τιμής τους.

Το Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, η ποσοτική έρευνα που πραγματοποιείται κατ’ εντολή του Επιμελητηρίου από την εταιρία ALCO, και τα ευρήματά της, επεξεργάζεται το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ, διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 28 Φεβρουαρίου- 2 Μαρτίου 2014.

Το πρώτο από τα τρία ερωτήματα που κατά περίπτωση θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε Οικονομικό Βαρόμετρο, αναφέρεται στην εκτίμηση των πολιτών για τη μείωση των τιμών των προϊόντων -γάλα, ψωμί, φάρμακα- εάν αλλάξει ο τρόπος διάθεσής τους.

Σχεδόν 6 στους 10 (58%) θεωρούν ότι οι τιμές των προϊόντων δε θα μειωθούν μετά και την αλλαγή στον τρόπο διάθεσης τους, ενώ το 16% των συμμετεχόντων είναι αβέβαιοι για το αποτέλεσμα.Μόλις το 26% θεωρεί ότι οι τιμές των προϊόντων για τα οποία θα αλλάξει ο τρόπος διάθεσής τους, θα μειωθούν.

Στο ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις φορολογικές τους υποχρεώσεις για το 2014, 6 στους 10 (59%) πολίτες εκτιμούν ότι δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν.

Αντιθέτως, 3 στους 10 (31%) απάντησαν ότι θεωρούν πως θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν, ενώ 1 στους 10 (10%) δεν είναι σε θέση να παρέχει κάποια εκτίμηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Το τρίτο και τελευταίο από τα ερωτήματα αναφέρεται στην πρόθεση αγοράς ακινήτων και ακριβών αυτοκινήτων το προσεχές διάστημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, και συγκεκριμένα το 92,5%, απάντησε ότι δεν έχει καμία πρόθεση αγοράς ακινήτου και ακριβού ΙΧ τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, μόλις 2% δηλώνει πρόθεση αγοράς ακινήτου με το ποσοστό να πέφτει μόλις στο 0,5% όταν πρόκειται για την αγορά ακριβού αυτοκινήτου.

Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 18% των συμμετεχόντων, δηλώνουν αισιόδοξοι για τη μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Το ποσοστό απαισιοδοξίας παραμένει αρκετά υψηλό, στο 65%, καταδεικνύοντας ότι η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να διατηρεί αρνητική στάση σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις.

Σε ότι αφορά την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, το 15% των συμμετεχόντων δήλωσαν αισιόδοξοι για τη μελλοντική τους εξέλιξη. Πρόκειται για ποσοστό ελαφρώς βελτιωμένο σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του προηγούμενου Βαρόμετρου, όπου το ποσοστό αισιοδοξίας των συμμετεχόντων βρισκόταν στο 12%. Ωστόσο, και στο δείκτη αυτό το ποσοστό απαισιοδοξίας εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, προσμετρώντας περισσότερους από 7 στους 10 (72%) συμμετέχοντες.

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…