Newsroom

Newsroom

«Γενέθλια» για την ελληνική Wikipedia: Έγινε 20 χρόνων

Ξεπέρασε τα 215.000 λήμματα

patrick tomasso Oaqk7qqNh c unsplash

Η Βικιπαίδεια, η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ελεύθερης πρόσβασης Wikipedia στα ελληνικά, κλείνει 20 χρόνια ιστορίας τον Δεκέμβριο του 2022.

Ξεκινώντας το 2002, σήμερα η Βικιπαίδεια, που γράφεται συνεργατικά αποκλειστικά από εθελοντές, προσφέρει πληθώρα από πληροφορίες στα περισσότερα από 215.000 λήμματά της, με περίπου 41 εκατομμύρια θεάσεις σελίδων το μήνα.

Η Βικιπαίδεια ανήκει στο Ίδρυμα Wikimedia και η αγγλική Wikipedia έχει πια πάνω από 6,5 εκατομμύρια λήμματα.

Το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας διατίθεται ελεύθερα και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει, να το αλλάξει ή και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, αρκεί να αναφέρει ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη Βικιπαίδεια, καθώς και ότι οι ίδιοι όροι ισχύουν και για το δικό του περιεχόμενο.

Στα 20 χρόνια της ύπαρξής της, εκτός από τα 215.000 λήμματα της Βικιπαίδειας, έχουν αναπτυχθεί επίσης στα ελληνικά το Βικιλεξικό με 810.000 λήμματα, η Βικιθήκη με 15.300 πρωτογενή κείμενα (από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, ποιήματα από την Ελληνική Ανθολογία, το Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή, Βυζαντινούς ύμνους και νεότερους λογοτέχνες, νόμους, διοικητικά και δημόσια έγγραφα) και η κοινή αποθήκη πολυμέσων, τα Wikimedia Commons, με 88.853.242 ελεύθερα χρησιμοποιήσιμα αρχεία πολυμέσων.

Η κοινότητα των χρηστών της Βικιπαίδειας και των άλλων ελληνόγλωσσων εγχειρημάτων Wikimedia καλεί οποιονδήποτε θέλει να συνεισφέρει στο έργο της να συμμετάσχει.

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…