Η «Βαγγελίτσα» που έλυνε κι έδενε στην ΕΥΠ

Κομβικός ο ρόλος των 50 αστυνομικών που είχε στις διαταγές της, καθότι όλοι επέστρεψαν στην ΕΛΑΣ μόλις έσκασε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

111 1024x665 1

Πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο των υποκλοπών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών και Β΄ υποδιευθύντρια Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΥΠ Ευαγγελία Γεωργακόπουλου. Πρόκειται για αξιωματικό της ΕΛΑΣ η οποία κατά το παρελθόν έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις στην αστυνομία. Η «Βαγγελίτσα», όπως την αποκαλούν στην ΕΥΠ, που «έκοβε και έραβε» στην υπηρεσία, φέρεται να είναι το πρόσωπο που έχει υπογράψει τις επίμαχες επισυνδέσεις. Εκτός από την ίδια, κομβικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποκλοπών έχουν και οι 50 αστυνομικοί που αποσπάστηκαν από την ΕΛΑΣ στην ΕΥΠ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, λίγο μετά την ανάληψη της ευθύνης της ΕΥΠ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες επέστρεψαν άρον άρον στην ΕΛΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα λίστα Predator: Παρακολουθούσε αρχηγό της ΕΛΑΣ, εισαγγελείς και υπουργούς – Όλα τα ονόματα

Στον ρόλο της «Βαγγελίτσας» στις υποκλοπές έχουν αναφερθεί εδώ και μήνες όχι μόνο το Documento αλλά και εφημερίδες όπως το «Βήμα» και τα «Νέα». Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν φαίνεται να έχει εξεταστεί από τους εισαγγελείς, όπως δεν έχουν εξεταστεί ούτε οι αστυνομικοί που τελούσαν υπό τις διαταγές της, καθώς αν και οι πληροφορίες λένε ότι έχει ήδη κληθεί, η ίδια έχει επικαλεστεί επανειλημμένα ασθένεια προκειμένου να μην προσέλθει ως μάρτυρας. Την ίδια δικαιολογία είχε χρησιμοποιήσει προκειμένου να μην προσέλθει και σε ακρόαση από την ΑΔΑΕ. Η έρευνα έχει ήδη καθυστερήσει από τις εισαγγελικές αρχές, ενώ δεν έχει ανοίξει η παλέτα των αδικημάτων που διερευνούν.

Ελυνε και έδενε

Η Ευαγγ. Γεωργακοπούλου έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις όπως στη Δίωξη Ναρκωτικών δίπλα σε ισχυρές προσωπικότητες της ΕΛΑΣ. Αν και υποδιευθύντρια Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΥΠ, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες του Documento να έλυνε και να έδενε στην υπηρεσία σαν να ήταν το πρώτο και μοναδικό βιολί.

Δημοσίευμα του «Βήματος» με τίτλο «Υποκλοπές: Το “τρίγωνο” που εγκατέστησε το Predator στην Υπηρεσία Πληροφοριών και η λίστα των “χειριστών” του» φωτογράφιζε τον ρόλο της Γεωργακοπούλου στις παρακολουθήσεις και περιέγραφε τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας του Predator. Κατά το «Βήμα» η ομάδα είχε εγκατασταθεί και λειτουργούσε κυρίως την περίοδο 2020-22 στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή και συγκεκριμένα στο νεοσύστατο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ).

Εκεί είχαν αποσπαστεί επί κυβέρνησης Μητσοτάκη μια σειρά αστυνομικοί, κυρίως από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και άλλες υπηρεσίες, οι οποίοι ανέρχονταν σε περίπου 50. Το «Βήμα» παρέθετε μάλιστα και ονόματα αστυνομικών όπως οι Χρήστος Χ., Ηλίας Κ., Παναγιώτης Τ., Ιωάννης Γρ., Κώστας Π. Η Ευαγγ. Γεωργακοπούλου φωτογραφιζόταν ως προϊσταμένη της ομάδας χωρίς να κατονομάζεται, με 15 από τους 50 αστυνομικούς να αποτελούν τον βασικό πυρήνα της ομάδας της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αστυνομικοί αυτοί φέρονται να είχαν εκπαιδευτεί την περίοδο 2019-20 στη χρήση του Predator από Ισραηλινούς που είχαν έλθει από την Κύπρο.

Πογκρόμ διώξεων

Την ίδια περίοδο (2020-21) η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ εκκαθαρίσεων από την ΕΥΠ όσων υπαλλήλων δεν ήταν αρεστοί. Ηταν Ιούλιος του 2020 όταν η κυβέρνηση με τροπολογία μετέφερε τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών (ΔΗΠ) της ΕΥΠ στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) και στη θέση της συστάθηκε μια υποδιεύθυνση στην οποία μεταφέρθηκαν 150 πολιτικοί υπάλληλοι της ΕΥΠ. Το θέμα είχε πάρει πολιτικές διαστάσεις, με τον τότε τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Β΄ Πειραιά Γιάννη Ραγκούση να κάνει λόγο για «σκανδαλώδη τροπολογία». Την οργή του είχε εκφράσει όμως και ο σύλλογος υπαλλήλων της ΕΥΠ. Οπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, «η μετακίνηση της ΔΗΠ στον στρατό είναι πισωγύρισμα και ανιστόρητη ενέργεια».

Το πογκρόμ των διώξεων συνεχίστηκε. Η νέα υποδιεύθυνση μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα της ΕΛΑΣ μαζί με τους υπαλλήλους της ΕΥΠ. Τον Δεκέμβριο του 2021 οι 150 υπάλληλοι έλαβαν φύλλα πορείας για την ΕΛΑΣ.

Τους «φυγάδευσαν»

Στο μεταξύ τον περασμένο Αύγουστο και η Ευαγγ. Γεωργακόπουλου επέστρεψε στην ΕΛΑΣ, συγκεκριμένα στο υποδεέστερο τμήμα Αθλητικής Βίας. Λίγες μέρες πριν είχε έρθει στην επιφάνεια το σκάνδαλο της παρακολούθησης του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη εισαγγελικές έρευνες για τις παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Ευαγγ. Γεωργακοπούλου είναι αυτή που φέρεται να είχε υπογράψει τις επίμαχες επισυνδέσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η «Βαγγελίτσα» είχε προταθεί από το ΚΙΝΑΛ ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Τη μετακίνηση της Γεωργακόπουλου είχε αναδείξει σε δημοσίευμά της τόσο η εφημερίδα «Καθημερινή» όσο και το Documento.

Μετά την απομάκρυνση μάλιστα της Γεωργακοπούλου σταδιακά και μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη και οι 50 αστυνομικοί που είχαν αποσπαστεί στην ΕΥΠ επέστρεψαν στην ΕΛΑΣ. Καλά πληροφορημένες πηγές χαρακτηρίζουν τις μετακινήσεις αυτές «προσπάθεια κάλυψης και απόκρυψης» προκειμένου να σβηστούν τα ίχνη των παρακολουθήσεων.

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…