Newsroom

Newsroom

42 άνθρωποι κατέχουν ίσο πλούτο με το φτωχότερο 50% του πλανήτη

Μόλις 42 άνθρωποι κατέχουν τον ίδιο πλούτο με το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με νέα μελέτη της παγκόσμιας φιλανθρωπικής κοινότητας Oxfam.

5a65df5b1dc5240c408b4587

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Oxfam ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου χάσματος μεταξύ των υπερ-πλούσιων και του υπόλοιπου κόσμου.

Σύμφωνα με την έκθεση της Όξφαμ, 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν είχε το παραμικρό όφελος από την παγκόσμια ανάπτυξη της περασμένης χρονιάς, την ώρα που το πλουσιότερο 1% ενθυλάκωσε το 82% του πλούτου που παρήχθη πέρυσι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την ώρα που η παγκόσμια πολιτική και επιχειρηματική ελίτ συγκεντρώνεται στο χιονισμένο Νταβός για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αυτή την εβδομάδα.

Η Oxfam δήλωσε ότι τα νούμερα αυτά τα έχουν επικρίνει ορισμένοι παρατηρητές. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα ανέφερε τη φοροδιαφυγή, τη διάβρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη μείωση των δαπανών και την επιρροή των επιχειρήσεων στις αποφάσεις πολιτικής ως ορισμένους από τους λόγους για τη διεύρυνση της ανισότητας.

Επίσης, η Όξφαμ επισημαίνει ότι ο πλούτος της λεγόμενης «οικονομικής ελίτ» αυξάνεται κατά μέσο όρο περί το 13% σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο κατά τη δεκαετία από το 2006 έως το 2015.

Πέρυσι, οι δισεκατομμυριούχοι είχαν δει την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 762 δισ. δολάρια- αρκετή για να δοθεί ένα τέλος στην ακραία φτώχεια επτά φορές. Επίσης «στους 10 νέους δισεκατομμυριούχους, οι 9 είναι άνδρες», προσθέτει η Όξφαμ.

Αυτό «το μπουμ των δισεκατομμυριούχων δεν είναι ένδειξη μιας ευημερούσας οικονομίας, αντιθέτως είναι σύμπτωμα της αποτυχίας του οικονομικού συστήματος», τονίζει η διευθύντρια της Όξφαμ Ουίνι Μπιανίμα στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση της οργάνωσης, υπό τον τίτλο «Ανταμείψτε τη δουλειά, όχι τον πλούτο».  

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…