Newsroom

Newsroom

3,95 δις. βαρύτερος ο φόρος στα ακίνητα για το 2014

Νέος φόρος ακινήτων και νέο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες θα φέρει το 2014, καθώς σε όλους τους φόρους που θα πληρώσουν…

akinita

Νέος φόρος ακινήτων και νέο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες θα φέρει το 2014, καθώς σε όλους τους φόρους που θα πληρώσουν πρέπει να προστεθούν και τα 3,95 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισπραχθούν από τους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας.
Μόνο από το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων η κυβέρνηση υπολογίσει να μαζέψει 2,65 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 1,3 δισ. ευρώ θα έρθουν από τις «ουρές» του φόρου ακινήτων του 2013, που θα πληρωθεί έως και τον Μάρτιο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο νέος φόρος από το 2014 θα εξοφλείται σε έξι μηνιαίες δόσεις και το πρώτο εκκαθαριστικό αναμένεται να καταφθάσει τον Ιούλιο και θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τον Δεκέμβριο του 2014.

*Σπίτια και άλλα κτήρια. Με κλίμακα 12 συντελεστών, ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου, θα υπολογίζεται ο νέος φόρος ακινήτων, συνυπολογίζοντας και τους συντελεστές βάσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ακινήτου. Ο φόρος θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ., με το τελικό ποσό να υπολογίζεται στη συνέχεια βάσει και των επιμέρους ειδικών συντελεστών που ισχύουν.

*Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών. Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

*Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών. Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα και εδώ όμως υπάρχουν ειδικοί συντελεστές για τον υπολογισμό του τελικού φόρου.

Συμπληρωματικός φόρος. Ο δεύτερος φόρος παραμένει στη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα, καθώς θα συνεχίσει να επιβάλλεται στη συνολική αστική ακίνητη περιουσία.

Μειωμένο φόρο κατά 50% θα πληρώσουν όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφ’ όσον τα σπίτια που έχουν δεν ξεπερνούν τα 150 τ.μ.

Αντίστοιχα πλήρη απαλλαγή από το φόρο θα έχουν όσοι είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία άνω του 80%, με εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφ’ όσον τα σπίτια που έχουν δεν ξεπερνούν τα 150 τ.μ. enet.gr