Τριάντα εννέα χρόνια μετά την τελευταία του κατάκτηση, το 1987, το Κύπελλο Ελλάδας επιστρέφει στην Κρήτη. Ο ΟΦΗ επικράτησε του ΠΑΟΚ με 3-2 στον τελικό που διεξήχθη το Σάββατο 25 Απριλίου στο Πανθεσσαλικό στάδιο του Βόλου. Πίσω όμως από την τεράστια επιτυχία, κρύβεται και μια ιστορία του ανθρώπου που επένδυσε για να ξαναγίνει ο ΟΦΗ μεγάλος.

Αύγουστος 2018. Ο ΟΦΗ μόλις είχε εξασφαλίσει την επιστροφή του στη Super League και αναζητούσε σταθερότητα. Στο Ηράκλειο κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι ένας Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας εξετάζει σοβαρά την επένδυση στον σύλλογο. Η αρχική αντίδραση ήταν επιφυλακτική, το όνομα Μιχάλης Μπούσης δεν έλεγε τίποτα στην Ελλάδα. Σύντομα όμως αποδείχθηκε ότι πίσω από αυτό υπήρχε μια διαδρομή με ουσία και βάθος
Οι πρώτες επαφές έγιναν μέσω του Γιώργου Σαμαρά, ο οποίος τον γνώριζε από την καριέρα του στις ΗΠΑ, αν και ο ίδιος ο Μπούσης έχει αναφέρει ότι τελικά τον ΟΦΗ τον έφερε ο δημοσιογράφος Νίκος Παπαϊωάννου. Αυτό που έκρινε την απόφασή του ήταν μια επίσκεψη στο «Γεντί Κουλέ», σε αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Εκεί ένιωσε τον παλμό της εξέδρας και τη σχέση της ομάδας με τον κόσμο της. Δεν ήταν τυπική επίσκεψη, ήταν η στιγμή που του έπεισε να προχωρήσει.
Από το κατάστημα του Σικάγο χορηγός της ομάδας του Γιάννη Αντεντοκούνμπο
Για να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει Μπούσης, πρέπει να γυρίσει στο 1986, όταν ο πατέρας του Δημήτρης και η μητέρα του Ελένη άνοιξαν ένα μικρό κατάστημα στο Σικάγο. Μετανάστες από την Αργολίδα, ξεκίνησαν από το μηδέν σε μια χώρα που δεν συγχωρεί αδυναμίες. Ο Δημήτρης απέφευγε ακόμα και τα έξοδα μετακίνησης για να εξοικονομήσει. Αυτό το μικρό κατάστημα εξελίχθηκε στην αλυσίδα Cermak Fresh Market, με δεκάδες σημεία πώλησης σε Ιλινόι και Ουισκόνσιν.
Ο Μιχάλης μεγάλωσε μέσα σε αυτό το περιβάλλον, έμαθε πώς χτίζεται κάτι από το μηδέν και ανέλαβε ενεργό ρόλο στη διοίκηση της εταιρείας. Στο Μιλγουόκι, η επιχείρηση συνδέθηκε με τους Milwaukee Bucks, την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο , μέσω χορηγίας που δεν ήταν απλώς εμπορική κίνηση, αλλά και στήριξη σε ένα ελληνικό success story. Παράλληλα, η οικογένεια διατήρησε έντονη κοινωνική δράση. Η μητέρα του ίδρυσε το 2015 το Hippocratic Cancer Research Foundation, ενώ η δράση τους επεκτάθηκε και σε οργανισμούς για παιδιά με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους της ομογένειας.
Με το τρόπαιο
Οι εικόνες που ακολούθησαν τον τελικό στο Πανθεσσαλικό είπαν περισσότερα από κάθε δήλωση. Ο Μπούσης να πανηγυρίζει χορεύοντας ζεϊμπέκικο με το τρόπαιο στα χέρια, και δίπλα του ο πατέρας του εμφανώς συγκινημένος. Από τις δυσκολίες των πρώτων χρόνων στο Σικάγο μέχρι το Κύπελλο Ελλάδας, η διαδρομή αποκτούσε έναν κύκλο ολοκλήρωσης.

Η επιτυχία όμως δεν ήρθε μόνη της. Ο ΟΦΗ εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη σεζόν με τουλάχιστον οκτώ ευρωπαϊκά παιχνίδια εγγυημένα και εκτιμώμενα έσοδα της τάξης των 4 με 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για αρχή.
Ο προπονητής Χρήστος Κόντης, ο οποίος έκανε το Κύπελλο πραγματικότητα, αποτελεί, κατά πολλούς, τη σημαντικότερη επιλογή της διοίκησης και η παρακαταθήκη του στον σύλλογο συγκρίνεται ήδη με εκείνη του αείμνηστου Γκέραρντ.
Το αν ο ΟΦΗ θα συνεχίσει να ανεβαίνει, θα το δείξει ο χρόνος. Αυτό που είναι ήδη γεγονός είναι ότι 39 χρόνια αναμονής τελείωσαν σε μια βραδιά στον Βόλο, και πίσω από αυτό στέκεται ένας άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει να χτίζεις κάτι από το μηδέν.
Διαβάστε επίσης:
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια