Το «38 Κάτω» της ελευθεροτυπίας

Οπως και να τη δει κανείς, η θέση της Ελλάδας στον νέο οικουμενικό πίνακα Ελευθερίας του Τύπου, 108η στις 180 χώρες, δεν είναι καθόλου τιμητική για την πολιτεία και τη δημοσιογραφία

AP100601135625

Οπως και να τη δει κανείς, η θέση της Ελλάδας στον νέο οικουμενικό πίνακα Ελευθερίας του Τύπου, 108η στις 180 χώρες, δεν είναι καθόλου τιμητική για την πολιτεία και τη δημοσιογραφία. Γι’ αυτό και οι κατεξοχήν υπεύθυνοι, οι κυβερνώντες, επιλέγουν την πάντα πρόσφορη τακτική της στρουθοκαμήλου. Κάνουν ότι δεν τη βλέπουν. Απλό το δόγμα τους: «Δεν σε βλέπω, άρα δεν υπάρχεις». Απλό πλην απλώς νήπιο.

Πρώτη και καλύτερη στον κατάλογο της ελευθεροτυπίας που συντάσσει κάθε χρόνο ειδική επιτροπή των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, βασιζόμενη σε πέντε δείκτες, είναι σταθερά η Νορβηγία. Τελευταία και χειρότερη η Βόρεια Κορέα. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια πηγαίνει από το κακό στο χείριστο. Ηδη το 2018, οπότε είχαμε καταταχθεί 74οι, δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να νιώθουμε ευτυχείς και περήφανοι. Εκτοτε τα πράγματα επιδεινώθηκαν με ρυθμούς εξαιρετικά λυπηρούς. Και φέτος καταποντιστήκαμε στην 108η θέση, υποχωρώντας 38 ολόκληρα σκαλοπάτια από το 2021. Στην ποίηση του Παλαμά, «του κακού η σκάλα» έχει πάτο. Στην εξουσία; Την πρώτη και την τέταρτη; Δεν φαίνεται πιθανό. Γιατί είπαμε, αν παριστάνεις ότι δεν βλέπεις κάτι, παραμένεις ευτυχής και περήφανος. Οπως το ΑΠΕ, αυτοταπεινωτικά υποταγμένο στην κυβερνητική βούληση: εκτενές το ρεπορτάζ του για τη νέα έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, ούτε κουβέντα όμως για την καταβαράθρωση της Ελλάδας.

Πώς προέκυψε το απελπιστικό «38 Κάτω»; Ως ο μέσος όρος των εξής θέσεων της χώρας: 128η στον δείκτη ασφάλειας, 113η στον οικονομικό δείκτη, 103η στον κοινωνικό, 72η στον πολιτικό, 70ή στον νομικό. Δεν κερδίζεις πόντους όταν εισάγονται νόμοι που «επιτρέπουν τον ασύμμετρο περιορισμό της ελευθεροτυπίας με σαθρά νομικά θεμέλια» (ο νόμος περί διασποράς ψευδών ειδήσεων). Οταν η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ μένει ανεξιχνίαστη. Οταν η Ολλανδή δημοσιογράφος Ινγκεμποργκ Μπέουχελ εξαναγκάστηκε να φύγει από τη «φιλόξενη» χώρα μας, έπειτα και από την κανιβαλική εναντίον της επίθεση πολλών «αναγνωρίσιμων» δημοσιολογούντων. Οταν «οι στενοί δεσμοί ορισμένων μιντιαρχών με την πολιτική ελίτ» είναι πασιφανείς στην τηλεοπτική μονοφωνία.

Ως 108οι είμαστε οι χειρότεροι στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη. Δεν πειράζει. Παραμένουμε καλύτεροι από την 149η Τουρκία. Και στο κάτω κάτω, στο «38 Κάτω», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ξέκοψε: «Ο πλουραλισμός στην Ελλάδα είναι πασιφανής». Ολες οι στρουθοκάμηλοι τον βλέπουν.

Πηγή: Η Καθημερινή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ντέμη Γεωργίου: Η οντισιόν στο Masterchef, τα λόγια της για το τι είναι ευτυχία και ο ξαφνικός χαμός της (video)

Ντέμη Γεωργίου 3

Ντέμη Γεωργίου: Η οντισιόν στο Masterchef, τα λόγια της για το τι είναι ευτυχία και ο ξαφνικός χαμός της (video)

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου της πρώην παίκτριας του Masterchef Ντέμης Γεωργίου, μόλις…

Καιρός: Τέλος ο καύσωνας – Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και θερμικές καταιγίδες (video)

6075581

Καιρός: Τέλος ο καύσωνας – Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και θερμικές καταιγίδες (video)

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ο καιρός θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα από αύριο…