Newsroom

Newsroom

3,8 εκ ευρώ για σκουπιδότοπο στη Φυλή!

Σκανδαλώδη αξία στα σκουπίδια φρόντισε να αποδώσει το Πρωτοδικείο Αθηνών. Με απόφαση που εγείρει πλήθος ερωτημάτων επιδίκασε 200 ευρώ το…

Σκανδαλώδη αξία στα σκουπίδια φρόντισε να αποδώσει το Πρωτοδικείο Αθηνών. Με απόφαση που εγείρει πλήθος ερωτημάτων επιδίκασε 200 ευρώ το τ.μ. για απαλλοτρίωση περιοχής που γειτνιάζει με την χωματερή Άνω Λιοσίων, αντί 15,75 ευρώ το τ.μ. που έκρινε η Κτηματική Υπηρεσία. Ο νυν δήμαρχος Φυλής, μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έσπευσε στο δικαστήριο να καταθέσει πως η αξία στην εν λόγω περιοχή αγγίζει ακόμη και τα 350 ευρώ το τ.μ. Πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι το Δημόσιο παρέλειψε να κινηθεί, ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα του!

Η υπόθεση αφορά στην απαλλοτρίωση έκτασης 18 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένη περιοχή στη θέση Σκαλιστήρι του δήμου Φυλής για την κατασκευή δεύτερου ΧΥΤΑ.

Για την απαλλοτρίωση της έκτασης προβλέφθηκε ποσό 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καλυπτόταν κυρίως από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι το 2008, με την υπ’ αριθμόν 5364/2008 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της τότε Περιφέρειας Αττικής, κηρύχθηκε απαλλοτριωτέα περιοχή στη Φυλή Αττικής για την κατασκευή ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ποσό αυτό ήταν αρκετό για να καλύψει την απαιτούμενη αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της συνολικής έκτασης των 128,72 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται σε υποβαθμισμένη περιοχή εναπόθεσης σκουπιδιών και έχει, για το λόγο αυτό, χαμηλή αξία, σύμφωνα και με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό του 2003.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών, όμως, με την υπ’ αριθμόν 371/2010 απόφασή του, προσδιόρισε ως προσωρινή τιμή μονάδος για 18 μόνον στρέμματα, από τις υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες, το ποσό των 200 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Κτηματική Υπηρεσία είχε εκτιμήσει ότι η αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 15,75 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο, στα συγκεκριμένα τεμάχια.

Αποτέλεσμα της απόφασης είναι ότι το Δημόσιο καλείται, μέσω της Περιφέρειας Αττικής, να πληρώσει ως αποζημίωση για την εν λόγω απαλλοτρίωση των 18 στρεμμάτων, το ποσό των 3,8 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό μόλις για ένα μικρό τμήμα των εκτάσεων που πρέπει να απαλλοτριωθούν!

Σημειώνεται τέλος ότι η μη καταβολή έως χθες 15 Νοεμβρίου 2011 του ποσού που επιδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο (3,8 εκατομμύρια ευρώ) έχει ως συνέπεια την αυτοδίκαιη άρση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, ως προς τα 18 στρέμματα.
Υποψίες κινεί και το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει ως σήμερα η αιρετή Περιφέρεια Αττικής, δεν ασκήθηκε (κατά της δικαστικής απόφασης, η οποία προβλέπει την απαλλοτρίωση με τιμές που φθάνουν τα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) αίτηση για προσδιορισμό οριστικής τιμής μονάδος από το Δημόσιο, ώστε αυτό να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Αντιθέτως, έχουν ασκηθεί αιτήσεις προσδιορισμού οριστικής τιμής μονάδος από τους ιδιώτες, φερόμενους ως ιδιοκτήτες των εκτάσεων, με σκοπό να επιδικαστεί και πρόσθετη αποζημίωση σε αυτούς.

Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού ενημερώθηκαν για το προκλητικό θέμα οι αρμόδιοι υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Τάσος Γιαννίτσης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Σγουρός επισήμανε το επείγον του θέματος, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει σε εποχή οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα το έργο να κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί και τα ποσά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαθούν.

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…