Newsroom

Newsroom

30 «δέντρα» στην πλατεία Ομονοίας (video)

Με τέσσερις συσκευές τοποθετημένες περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας, μία από τις πιο επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά περιοχές του κέντρου, είναι σαν να φυτεύτηκαν συνολικά 30 ώριμα δέντρα

photo 3

Τριάντα… «δέντρα» βρήκαν το «σπίτι» τους στην πλατεία Ομονοίας μέσα από την πρωτοβουλία του Ομίλου Πολίτη και του Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για τη νέα τεχνολογία καθαρισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που η Politis Technologies, μέλος του Ομίλου Πολίτη, εγκατέστησε στην πλατεία Ομονοίας αλλάζοντας τον αέρα προς το καλύτερο και βοηθώντας στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η πρωτοβουλία για την εγκατάσταση, αποτελεί συμμετοχή στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων,

Το σημείο δεν επελέγη φυσικά τυχαία. Η Αθήνα είναι μία από τις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχεδόν το 70% των ρύπων της, προέρχεται από αυτοκίνητα. Σε όλα αυτά, ρόλο παίζει φυσικά και η έλλειψη επαρκούς πρασίνου· δέντρων δηλαδή που λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε. Ωστόσο,  η περίπτωση της Ομόνοιας παρουσιάζει τις δικές της ιδιαιτερότητες, οι οποίες κάνουν την ανάγκη για καθαρότερο αέρα πιο άμεση από ποτέ. 

Η περιοχή της πλατείας Ομονοίας παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, συνεχή ροή οχημάτων και μεγάλο ύψος κτιρίων περιμετρικά, που εγκλωβίζουν τη ρύπανση (συνθήκη Street Canyon). Ως συνέπεια η ποιότητα της ατμόσφαιρας είναι κακή για τους οδηγούς, τους πεζούς, τους εργαζομένους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των Αθηναίων

Η καινοτομία που αποκτά πλέον η επιβαρυμένη περιοχή της πλατείας Ομονοίας, αν και τεχνολογικά προηγμένη, μπορεί να μετρηθεί με έναν πολύ «παλιό» τρόπο: με… δέντρα.

Συγκεκριμένα, η Politis Technologies σε συνεργασία με την κορυφαία Ολλανδική εταιρεία Mark Climate Technology, της οποίας είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος και στρατηγικός συνεργάτης, προχώρησε στην τοποθέτηση τεσσάρων καινοτόμων συστημάτων μείωσης ρύπων.

Πρόκειται για τα ειδικά φίλτρα «Pamares», τα οποία τοποθετούνται πάνω σε στύλους και έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν αιωρούμενα μικροσωματίδια.  Η πατενταρισμένη τεχνολογία που διαθέτουν, εγγυάται τη δέσμευση ακόμα και των πιο μικρών εξ αυτών, ενώ παράλληλα έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση (18WATT), είναι απολύτως ασφαλή για ανθρώπους και ζώα, και η λειτουργία τους είναι σχεδόν αθόρυβη (μεγ. 30 db).

Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, δέντρα με διάμετρο 300-450χιλ. δεσμεύουν περίπου 140 γραμμάρια αιωρούμενων μικροσωματιδίων μικρότερων των 10 χιλιοστών σε ένα χρόνο.  Δηλαδή 0,4 γραμμάρια ημερησίως. Η συσκευή Pamares, έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει 3 γραμμάρια αντίστοιχων ρύπων την ημέρα! Επομένως, κάθε μία συσκευή αντιστοιχεί σε 7,5 ώριμα δέντρα.

Με τέσσερις συσκευές τοποθετημένες περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας, μία από τις πιο επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά περιοχές του κέντρου, είναι σαν να φυτεύτηκαν συνολικά 30 ώριμα δέντρα. 

Ελπίδα για νέες πρωτοβουλίες

Είναι ξεκάθαρο ότι το όφελος που μπορεί να προκύψει από μία συντονισμένη προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα είναι τεράστιο. 

Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές πόλεις παγκοσμίως, σε περιοχές με επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σημεία κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, σε λιμάνια, κοντά σε βιομηχανίες αλλά και σε πάρκα, συμβάλλοντας σημαντικά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Ειδικά στα σημεία που δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης δέντρων, το «Pamares» είναι μία ιδανική επιλογή.

Όμως τόσο η Αθήνα, όσο και άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις είναι ιδαίτερα επιβαρυμένες και αυτό είναι μια πραγματικότητα που τη βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες. Η πρωτοβουλία λοιπόν της τοποθέτησης των τεσσάρων συσκευών Pamares στην Ομόνοια είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ελπίδα όμως είναι πως θα ακολουθήσουν κι άλλα. 

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…