Newsroom

Newsroom

3 κάλπες: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για τον τρόπο με τον οποίο θα…

Στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η μη ονομαστική ψηφοφορία επί των προτάσεων για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν με τη λύση των τριών καλπών, θεωρώντας ότι αυτή στοχεύει στην προστασία του Ευάγγελου Βενιζέλου, εξέφρασαν ανησυχίες για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Ο Πάνος Καμμένος, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook δήλωσε πως οι τρεις κάλπες ανα πρόταση είναι πραξικόπημα που δεν θα περάσει: “Οι τρείς κάλπες ανα πρόταση είναι ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει…

“*’Αρθρo 155:Συζήτηση της πρότασης

5. Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι μυστική. Σ’ αυτήν δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι Βουλευτής.”

Άρα στην λογική να μην έχουν διαρροές και να μπεί κάλπη ανα πρόταση, στην δική μας πρόταση που έχει 2 εν ενεργεία Βουλευτές (Παπανδρέου, Βενιζέλο) δεν μπορεί να ψηφίσει ούτε ο ένας για την παραπομπή του άλλου αφού στην ίδια κάλπη παραπέμπεται και ο ίδιος.

Οι εγκάθετοι δε της ηγεσίας μπορούν να δούν αν τα ψηφοδέλτια ανα πρόταση του Βουλευτή είναι λευκά η όχι άρα καταργείται η μυστικότητα της ψήφου.
ΠΟΣΟ ΠΙΑ ΘΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ”

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξαπέλυσε επίθεση στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και τονίζει πως οι προωθούμενες διαδικασίες ψηφοφορίας για την προανακριτική επιτροπή παραβιάζουν το Σύνταγμα και “τη λαϊκή εντολή για δικαιοσύνη”. «Μια τέτοια απόφαση παραβιάζει:
(α) Το Σύνταγμα, που κατοχυρώνει και επιτάσσει την μυστική και κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή, για κάθε πρόσωπο και για κάθε αδίκημα,
(β) την ποινική δικονομία και την αρχή της νομιμότητας, που υπαγορεύει την διερεύνηση όλων των αδικημάτων για όποιο πρόσωπο προκύπτουν ενδείξεις τελέσεως ή συμμετοχής,
(γ) τη λαϊκή εντολή για δικαιοσύνη, λογοδοσία και διαφάνεια, που είναι βασικές αρχές της δημοκρατίας» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, από τον οποίο ζήτησε προσοχή στο θέμα της ψηφοφορίας, ώστε να μην ακυρωθεί με τις επιλογές του η μυστικότητα της διαδικασίας.

Ενώ αντιδράσεις είχαμε και από τον Δ.Παπαδημούλη, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, “Από τα γαλάζια ψηφοδέλτια το 1985, στις 7 κάλπες για 4 πρόσωπα! Μια ακόμη γελοιοποίηση των θεσμών. Όλα “λάστιχο” για τον φόβο των διαρροών”. Σχολιάζοντας την πρόταση για τις επτά διαδοχικές κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο ανά πρόταση. Η συγκεκριμένη πρόταση ουσιαστικά ορίζει να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔHΜΑΡ με μία κάλπη (Γ.Παπακωνσταντίνου), έπειτα να ακολουθήσει ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με δύο κάλπες (Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος) και τέλος επί της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής με τέσσερις κάλπες (Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευ.Βενιζέλος, Γ.Παπανδρέου και Λ.Παπαδήμος).

Δεν λείπουν οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό των κομμάτων. «Η γνώμη μου είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Πρέπει να είναι τόσες κάλπες όσα και τα υπό παραπομπή πρόσωπα, διότι μόνο αυτή η διαδικασία διασφαλίζει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε παράφραση του Καβαφη και σχολίασε μέσω Twitter: “Και αν δεν μπορείς να κανείς τη ψηφοφορία σου όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελιζεις”

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…