Newsroom

Newsroom

2ας Μεραρχίας 43: Το Εθνικό Θέατρο στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού

Η θεατρική ομάδα του εργαστηρίου Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων έγραψε και θα παρουσιάσει σε σκηνοθεσία Στάθη Γράψα, ένα δεύτερο θεατρικό έργο με τίτλο 2ας Μεραρχίας 43.

κορυδαλος

Η τέχνη μας είναι θεραπευτική. Η τέχνη μας μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο μάθησης και κοινωνικής παρέμβασης, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να έρθουμε όλοι λίγο πιο κοντά. Στο Εθνικό Θέατρο πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη του θεάτρου να εμπνεύσει, να θωρακίσει, να μετασχηματίσει αντιλήψεις, να δώσει κίνητρο και να συσπειρώσει. Γι΄ αυτό και, μέσα από ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, είμαστε κοντά, με όλα μας τα μέσα και με όλες μας τις δυνάμεις, σε όλους όσους το χρειάζονται. 

Με απώτερο σκοπό να συμβάλλει στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, το Εθνικό Θέατρο από το 2018, υλοποιεί το Εργαστήριο Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων σε καταστήματα κράτησης, με υπεύθυνο σχεδιασμού και υλοποίησης τον κ. Στάθη Γράψα. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ),στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΨΚΚ). Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο της πανδημίας, τα εργαστήρια αυτά συνέχισαν να πραγματοποιούνται διαδικτυακά. 

Στις συναντήσεις τους, μέσα από την απελευθερωτική δύναμη της τέχνης, οι συμμετέχοντες καλούνται να ιχνηλατήσουν έναν νέο δρόμο ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας. Η προσέγγιση διαφέρει από ομάδα σε ομάδα, αλλά οι στόχοι παραμένουν ίδιοι. Για τον κρατούμενο ο βασικός στόχος είναι η ψυχολογική θωράκιση και η καλλιέργεια της προσωπικότητας και η κοινωνικοποίησή του. Ένας ακόμη στόχος είναι η πειθαρχία σε μια διαδικασία που απαιτεί δέσμευση και διαθεσιμότητα προς την ομάδα, εμπειρία που μπορεί να οδηγήσει στην πίστη ότι μπορεί να υπάρξει ένα δημιουργικό άτομο μετά την αποφυλάκισή του, και να  προσφέρει κάτι καλύτερο στον εαυτό του και στον κόσμο γύρω του.

Στο τέλος κάθε κύκλου, παρουσιάζεται  μια βιωματική παράσταση με καλεσμένους απ’ έξω. Οι συναντήσεις αυτές μειώνουν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της κοινωνίας και της φυλακής και σπάνε το άβατο αυτών των χώρων. Η κοινωνία που επιθυμούμε, μπορεί να αγκαλιάσει τα περιθωριοποιημένα άτομα και να τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία να συμμετέχουν ως ενεργοί πολίτες. Όταν ένας πρώην κρατούμενος γίνεται αποδεκτός στην κοινωνία στην οποία επιστρέφει έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες για υποτροπή σε αντικοινωνική και εγκληματική συμπεριφορά.

Φέτος, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, υλοποιείται στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού το Εργαστήρι Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων (ΕΠΑΚ) με εμψυχωτή τον κ. Στάθη Γράψα, η μεθοδολογία του οποίου καθώς και η εν γένει συμβολή του στην εκπαίδευση και αναμόρφωση – διαπαιδαγώγηση αυτών των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, χαίρει ευρείας αναγνώρισης.

Αυτήν την φορά, ξεπερνώντας τις δυσκολίες της πανδημίας, η ομάδα έγραψε και θα παρουσιάσει σε σκηνοθεσία Στάθη Γράψα, ένα δεύτερο θεατρικό έργο με τίτλο 2ας ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 43: Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια πλατεία του Πειραιά, στην παλιά Τρούμπα. Ο ιδιοκτήτης ενός τριώροφου σπιτιού, του μοναδικού κτηρίου που δεν έχει ακόμα «εκσυγχρονιστεί» παρόλο που αποτελεί το φιλέτο της περιοχής, φαίνεται αμετάκλητος να αλλάξει τη ζωή του. Ένας μεσίτης του κάνει πρόταση αγοράς του κτηρίου. Δύο συμφέροντα θα συγκρουστούν. Δύο διαφορετικές φιλοσοφίες για τον άνθρωπο και την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας θα αναμετρηθούν.

Οι παραστάσεις, που θα είναι κλειστές για το κοινό αλλά ανοιχτές στην καλλιτεχνική κοινότητα και σε δημοσιογράφους, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου. Στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, οι δράσεις αυτές υπενθυμίζουν σε όλους μας τη σπουδαιότητα που έχει το να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και έγνοια για τον διπλανό μας. 

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…