Newsroom

Newsroom

Το 29,5% του πληθυσμού της Ευρώπης θα αποτελούν τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έως το 2060

Μπορεί, λοιπόν, να ήμασταν υπερήφανοι για τους υγιείς υπερήλικές μας και για τα καλά μας γονίδια, αλλά αυτό που ξεκινήσαμε…

pappoys

Μπορεί, λοιπόν, να ήμασταν υπερήφανοι για τους υγιείς υπερήλικές μας και για τα καλά μας γονίδια, αλλά αυτό που ξεκινήσαμε μόνοι μας, με την κακή διατροφή, μακριά από τα πρότυπα της μεσογειακής, με το κάπνισμα και την αδιαφορία για την πρόληψη, ήρθε να το αποτελειώσει η κρίση.

Μπορεί το προσδόκιμο ζωής μας να είναι λίγο πάνω από τον μ.ο. του ΟΟΣΑ, στα 80,8 έτη, αλλά είμαστε κάτω από τον μ.ο. σε ό,τι αφορά την υγιή ζωή. Μάλιστα, χάσαμε 1 έτος υγιούς ζωής!

Είναι πλήρως αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι οι στρατηγικές προληπτικής φροντίδας και προώθησης της υγιούς γήρανσης αποτελούν τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της πρόκλησης της δημογραφικής γήρανσης και των αυξανόμενων δαπανών υγείας.

Δημογραφική γήρανση

Η γήρανση του πληθυσμού παγκοσμίως είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί έντονα επιστήμονες και κυβερνήσεις. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω θα αποτελούν το 29,5% του πληθυσμού της Ευρώπης έως το 2060, ενώ και η Ελλάδα εμφανίζει συμπτώματα δημογραφικής γήρανσης καθώς το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών αναμένεται να φθάσει το 32% έως το 2050, από 18% που είναι σήμερα.

Ετσι, αν και οι ειδικοί τονίζουν πως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι η εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης, η ανάγκη, ειδικά στην Ελλάδα των Μνημονίων, για άμεση δημοσιονομική αποτελεσματικότητα αφήνει σε δεύτερη μοίρα την κατάρτιση τέτοιων προγραμμάτων. Η οικονομική κρίση μεταφράζεται σε λιγότερα προληπτικά μέτρα και αδυναμία εφαρμογής όσων υπάρχουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο εμβολιασμός, ο οποίος είναι αποδεδειγμένα ένα από τα περισσότερο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία.

Οπως τόνισε, όμως, σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση η δρ Αδαμαντία Λιαπίκου, πνευμονολόγος, επιμελήτρια ΝΝΘΑ «Σωτηρία» και υπεύθυνη της ομάδας λοιμώξεων της ΕΠΕ, τα ποσοστά εμβολιασμού των ενηλίκων παραμένουν χαμηλά τόσο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως (μικρότερο του 40% του πληθυσμού), εξαιτίας και της λανθασμένης και ελλιπούς πληροφόρησης του κοινού.

Στη χώρα μας το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Εφήβων και Ενηλίκων περιέχει ενιαίους «πίνακες αναφοράς» για τους επαγγελματίες της υγείας, ενώ τα εμβόλια που προτείνονται βάσει αυτών αποζημιώνονται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Ετσι, αν και το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα θεωρείται από τα καλύτερα σχεδιασμένα, η εφαρμογή του είναι προφανώς περιορισμένη.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), ξεκαθάρισε πως, «μεγαλώνουμε με υγεία» σημαίνει ότι υιοθετούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας υγιεινές συνήθειες, «όπως η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση, οι κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις και ο εμβολιασμός για την πρόληψη νοσημάτων, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας στη ζωή μας».

Προειδοποίησε, όμως, πως μπορεί οι άνθρωποι τώρα να συνεχίζουν να καπνίζουν, να τρώνε απρόσεχτα και να μην αθλούνται, ενώ δεν λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και δεν εμβολιάζονται, οι επιπτώσεις όλων αυτών θα φανούν σε 20-25 χρόνια που η κρίση, λογικά, θα έχει περάσει.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

μπάιντεν

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

Έως σήμερα, η πίεση στο πρόσωπο του προέδρου για την απόσυρσή του είναι "αδυσώπητη και…

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι εισέβαλαν σε κατάστημα, τα έκαναν «γυαλιά – καρφιά» και χτύπησαν ζευγάρι (Video)

thessaloniki epeisodio allodapoi 1

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι εισέβαλαν σε κατάστημα, τα έκαναν «γυαλιά – καρφιά» και χτύπησαν ζευγάρι (Video)

Ακόμα, αφαίρεσαν από τα θύματα δύο κινητά τηλέφωνα και το ποσό των 400 ευρώ.