Παιδικές φωνές "Στη Σκιά των Βράχων": Η μουσική είναι το σπίτι μας!

Θεάτρου Βράχων

moysika sholeia 1

Οι χώροι του Θεάτρου Βράχων θα πλημμυρίσουν με μουσική από τους μαθητές των μουσικών σχολείων το Σάββατο 21 Ιουνίου για τα 25 χρόνια της ίδρυσης του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Παλλήνης καθώς και τα 25 χρόνια του θεσμού των μουσικών σχολείων.

Αυτή θα είναι η δεύτερη μεγάλη φετινή εκδήλωση μετά από εκείνη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαΐου 2014 στο χώρο του σχολείου. Οι εναρκτήριες εκδηλώσεις, οργανωμένες διαδοχικά, έδωσαν ζωή και χρώμα σε χώρους του σχολείου και προσέλκυσαν πλήθος κόσμου που ξεπέρασε τις δύο χιλιάδες. Κορύφωση της μεγάλης αυτής γιορτής ήταν η κεντρική συναυλία, η οποία έδειξε το δυναμικό και τις δυνατότητες του σχολείου καθώς και την απήχηση στον κόσμο που είχε το όλο εγχείρημα.

Από το 1988, έτος ίδρυσης του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου -Λυκείου Παλλήνης, ο μουσικός χάρτης της χώρας έχει αλλάξει. Στη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν ιδρύθηκαν άλλα 41 Μουσικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έδωσαν νέα πνοή στην δημόσια εκπαίδευση της χώρας μας. Η φράση μουσικό σχολείο έχει γραφεί σε εκατοντάδες βιογραφικά αξιόλογων νέων μουσικών, που πρωταγωνιστούν σήμερα στα μουσικά δρώμενα της χώρας.

Ιδιαίτερα η ελληνική παραδοσιακή μουσική ενισχύθηκε με νέους μουσικούς, οι οποίοι μέσα σε λίγα μόνο χρόνια έδωσαν στα ελληνικά παραδοσιακά όργανα – που κινδύνευαν να εξαφανιστούν και βρίσκονταν στα χέρια λίγων μόνο, μεγάλων σε ηλικία, μουσικών – τη θέση που τους αξίζει, ανανεώνοντας έτσι τη μουσική μας παράδοση.

Το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης, το πρώτο Μουσικό Σχολείο στην Ελλάδα, ξεκίνησε την πορεία του πριν από 25 χρόνια με όνειρα και φιλοδοξίες.  Έτσι, η  καλλιτεχνική-μουσική παιδεία μέσα στη δημόσια εκπαίδευση έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα με στόχο να διαμορφώσει μουσικά – και όχι μόνο – καταρτισμένους, αλλά και πολύπλευρα ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Τα μουσικά σχολεία προσδιορίστηκαν ως σχολεία γενικής αισθητικής καλλιέργειας. Στο πλαίσιο της λειτουργίας τους προσφέρουν, εκτός από υψηλού επιπέδου μαθήματα γενικής παιδείας, ποικίλα  καλλιτεχνικά όσο και ατομικά μουσικά μαθήματα, διοργανώνουν συναυλίες με καλλιτέχνες για τους μαθητές, καθώς και ταξίδια στο εξωτερικό ως διαδρομές γνώσης και επαφής με διαφορετικές μουσικές κουλτούρες. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους στα μουσικά σχολεία τα παιδιά ανοίγουν τα φτερά τους προς όποια κατεύθυνση επιλέξουν (καλλιτεχνική ή μη) με πλούσια εφόδια.

Στο πέρασμα των 25 χρόνων δόθηκε η ευκαιρία σε πολλά παιδιά  με κλίση στη μουσική να αναπτύξουν το ταλέντο τους επιλέγοντας το μουσικό όργανο που τους ταιριάζει, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική, να αποκτήσουν καλλιτεχνική εμπειρία, να ασκηθούν στην πειθαρχία και την αφοσίωση που η τέχνη αυτή απαιτεί, μαθαίνοντας ταυτόχρονα να μοιράζονται την απόλαυση της μουσικής ακρόασης, της ερμηνείας και της πρωτότυπης σύνθεσης.

Με τέτοια εφόδια, απόφοιτοι των μουσικών σχολείων έχουν στελεχώσει ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ή διαπρέπουν ως σολίστ. Άλλοι πάλι στέκονται στην πρώτη γραμμή των επαγγελματιών μουσικών της χώρας μας, αναδεικνύοντας,  ο καθένας με τον τρόπο του, την αξία της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.  Το βέβαιο πάντως είναι ότι όλοι αισθάνονται μέλη μιας μεγάλης μουσικής οικογένειας με ακατάλυτους δεσμούς.

Έχουμε, λοιπόν, πολλούς λόγους για να γιορτάσουμε αυτήν την επέτειο. Το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης, ως οικοδεσπότης, θα υποδεχτεί 8 μουσικά σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα (Αγρίνιο, Άλιμος, Άμφισσα, Ηράκλειο, Ίλιον, Λαμία, Πειραιάς, Ρόδος) σε μια μεγάλη γιορτή. Τα δημόσια αυτά σχολεία, θα δώσουν το «παρών» στη μεγάλη μας εκδήλωση, στις 21/6 την Ημέρα Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής- στο Θέατρο Βράχων. Από τις 20:00 το απόγευμα οι χώροι του θεάτρου θα πλημμυρίσουν από τις μελωδίες και το ταλέντο των μαθητών μας!

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014
Ώρα: 21.00.
Εισιτήρια: 10€ γενική είσοδος.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…