To «24» του Κόμπι Μπράιαντ κατά της ομοφοβίας στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο

Ο θάνατος του εμβληματικού NBAer και μια ομοφοβική παράδοση στο «jogo bonito», η οποία πλέον έχει ανθρώπους που την καταπολεμούν μέσα από το ποδόσφαιρο.

bahia2

Ο τραγικός θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ, ενός πραγματικού θρύλου του ΝΒΑ, σκόρπισε τη θλίψη σε όλο τον αθλητικό κόσμο. Ο πέντε φορές πρωταθλητής σκοτώθηκε με την 13 χρονών κορούλα του μετά από πτήση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν με επτά ακόμα άτομα. Οι εκδηλώσεις μνήμης σε όλο το φάσμα του αθλητισμού είναι δεκάδες. Tο «24» της φανέλας του, μαζί με το «8» που επίσης φόρεσε στους Λος Άντζελες Λέικερς, είχε αποσυρθεί ήδη με την αποχώρησή του από την ενεργό δράση το 2017 και πλέον υπάρχουν ομάδες που κάνουν το ίδιο ως ένδειξη σεβασμού. Στο φετινό All star Game, η ομάδα του ΛεΜπρον Τζέιμς θα φορέσει το «24» του Κόμπι Μπράιαντ και η ομάδα του  Γιάννη Αντετοκούνμπο το «2» της Τζιάνα, της κορούλας του που επίσης χάθηκε στο δυστύχημα. Aρκετά χιλιόμετρα νοτιότερα και από την πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός της εμβληματικής φανέλας του Μπράιαντ βρέθηκε στο χορτάρι του γηπέδου της Μπαΐα. Όχι μόνο ως φόρος τιμής προς τον τεράστιο Κόμπι, αλλά και ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της ομοφοβίας. 

Το παιχνίδι που συνέδεσε τον αριθμό με την ομοφοβία

Το «24» είναι ένα νούμερο δαιμονοποιημένο στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, το οποίο, παρότι κινείται όλο και περισσότερο σε επαγγελματικά πλαίσια, καλύπτοντας το 1% του ΑΕΠ, συνεχίζει να κουβαλά αναχρονιστικές παραδόσεις και ταμπού. Λόγω των κανονισμών στις διεθνείς διοργανώσεις, το «24» δεν είχε ποτέ μεγάλη παράδοση στο brazileirao, καθώς συνήθως το φορούσαν οι αναπληρωματικοί τερματοφύλακες. Με το πέρασμα των ετών όμως, έγινε ανεπιθύμητο ακόμα και γι’ αυτούς. Η σύνδεση του συγκεκριμένου αριθμού με την ομοφυλοφιλία έχει τις ρίζες της στο απαγορευμένο τυχερό παιχνίδι «jogo de bincho». Μολονότι απαγορεύτηκε από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας το 1946, παραμένει πολύ δημοφιλές. Κάθε αριθμός στο συγκεκριμένο είδος λοταρίας συνδέεται με ένα ζώο. Το «24», είναι το σύμβολο του ελαφιού, όμως στα πορτογαλικά η ίδια λέξη αποτελεί βρισιά κατά των γκέι. Με τον τρόπο αυτό, η σύνδεση του εν λόγω αριθμού με την ομοφυλοφιλία έχει ριζώσει στη συνείδηση των Βραζιλιάνων και σε έναν χώρο όπως αυτόν του ποδοσφαίρου, όπου τα ταμπού και οι διακρίσεις παραμένουν ζωντανά και συχνά χρησιμοποιούνται ως τρόπος για πικάρισμα στον αντίπαλο, οι φανέλες με το «24» είναι απαγορευμένες από αρκετές ομάδες.

 Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα γήπεδα, τα οποία αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας. Η ίδια η Γερουσία της χώρας, από το 2015 μέχρι το 2019, φρόντιζε ώστε να μην υπάρχει το «24» στην αρίθμηση των γραφείων της. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Κορίνθιανς, Ντουίλιο Μοντέιρο Άλβες, είπε πως «το νούμερο 24 εδώ δεν υπάρχει», ενώ η διοίκηση του συλλόγου δεν επέτρεψε στον Βίκτορ Καντίγιο, που το φορούσε στην προηγούμενη ομάδα του, στην Κολομβία, να το πάρει. Μέχρι που o Mοντέιρο κατάλαβε το λάθος του, ζήτησε συγγνώμη και έκανε πίσω, κάνοντας λόγο για ένα ατυχές αστείο. Ωστόσο, ο Καντίγιο συνεχίζει να φοράει το «8».

Για τον Κόμπι Μπράιαντ και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα

Την συγκεκριμένη αναχρονιστική παράδοση ήρθε να γκρεμίσει η Μπαΐα, ένας σύλλογος ο οποίος κινείται εδώ και καιρό προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Με συντονιστή τον υπεύθυνο επικοινωνίας της, Νέλσον Μπάρος Νέτο, η βραζιλιάνικη ομάδα δημιούργησε ένα διαδικτυακό γκρουπ επιστημόνων, ακτιβιστών, εκπροσώπων μειονοτήτων και άλλων κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι προτείνουν ιδέες και έτσι αποφασίζονται οι κοινωνικές δράσεις κατόπιν ψηφοφορίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές καλύπτουν όλο το φάσμα εκείνων που χρειάζονται υποστήριξη. Η «τρικολόρ» έχει κάνει κι άλλες δράσεις κατά της ομοφοβίας, καθώς για την υποστήριξη της LGBTQ κοινότητας άλλαξαν τα σημαιάκια στο κόρνερ με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ενώ δημιούργησε ένα πολ΄θ δυνατό βίντεο, το οποίο καταλήγει με τη φράση: «Δεν υπάρχουν σύνορα που να περιορίζουν την αγάπη». 

Ο Φλάβιο Μεδέιρο ντα Σίλβα, το αμυντικό χαφ της ομάδας που κανονικά φοράει τη φανέλα με το «5», μπήκε στο χορτάρι για την αναμέτρηση με την Ιμπερατρίζ για το Κύπελλο του βορρά, φορώντας στην πλάτη το καταραμένο, για πολλούς, νούμερο. Ήταν μια πράξη που είχε στόχο να τιμήσει αφενός την μνήμη του Κόμπι Μπράιαντ και αφετέρου να στείλει το μήνυμα κατά των διακρίσεων. «Φορώ το 24 με μεγάλη περηφάνεια. Για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, που πάντα πρέπει να επικρατεί. Κάθε άτομο, ανεξάρτητα με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, μπορεί να φοράει όποιον αριθμό θέλει». Ο Φλάβιο, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ηγέτες της Μπαΐα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να φορέσει το «24» μέχρι το τέλος της σεζόν, προσθέτοντας: «Ο αριθμός της φανέλας δεν επηρεάζει σε κανένα σημείο την αρρενωπότητά μου ή τις επιδόσεις μου μέσα στο γήπεδο. Δυστυχώς υπάρχει αυτή η αρνητική χροιά γύρω από το 24. Όμως μου έδωσε τύχη, νικήσαμε και θέλω να είναι ο αριθμός μου από εδώ και στο εξής». Ο 23χρονος μέσος ξεκίνησε την καριέρα του στη Σάντος και είναι βαθιά θρησκευόμενος καθολικός, υποστηρίζοντας πως μέσα από το επάγγελμά του επιθυμεί να κηρύττει την ανοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. «Ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπό μας είναι απαραίτητος για να έχουμε έναν καλύτερο κόσμο. Ποδοσφαιρικά η Μπαΐα εξελίσσεται κάθε χρόνο, όμως το σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει στο παρασκήνιο, όπως ο αγώνας κατά της ομοφοβίας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δεχόμαστε τις προκαταλήψεις». 

Στην πρωτοβουλία αυτή αποφάσισε να λάβει μέρος και η Φλουμινένσε, ανακοινώνοντας πως ο Νενέ θα φορέσει την ίδια φανέλα στο Κόπα Σουδαμερικάνα. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα κανάλι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τονίσει τα χειρότερα στοιχεία της κοινωνίας μας, όπως είναι ο ρατσισμός, οι επιθέσεις, η βία και η μισαλλοδοξία. Μπορεί όμως επίσης να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά. Να διαδώσει τον πολιτισμό, την αγάπη, την ευαισθησία και να βελτιώσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Πιστεύουμε ότι οι ομάδες οφείλουν να επιλέξουν αν θα λειτουργήσουν ως κανάλια μίσους ή ως κανάλια αγάπης. Εμείς, επιλέγουμε την αγάπη», είπε από την πλευρά του ο Γκιλιέρμε Μπελιντάνι, πρόεδρος της «τρικολόρ», δείχνοντας πως η κληρονομιά του Κόμπι Μπράιαντ ξεπερνά τα εντυπωσιακά του καλάθια και τις επιδόσεις του μέσα στα παρκέ. Στη Βραζιλία του Μπολσονάρο, όπου τα κοινωνικά ζητήματα είναι πολλά, εξελίσσεται σε σύμβολο κατά της ομοφοβίας. Το  «24», από αριθμός της ντροπής, έγινε αριθμός του σεβασμού. Mε το hashtag #numeroDoRespeito στην πλάτη, η φανέλα κυκλοφορεί και στις τάξεις των οπαδών της ομάδας, η οποία δείχνει στην πράξη πως το ποδόσφαιρο μπορεί να αλλάξει την κοινωνία…
 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…