Newsroom

Newsroom

23/12/1975: Σαν σήμερα το πρώτο χτύπημα της "17 Νοέμβρη" – Ποιος ήταν ο στόχος

Σαν σήμερα, στις 23 Δεκεμβρίου του 1975, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφόνησε τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς, ηλικίας 45 ετών, με τρεις σφαίρες, σχεδόν εξ επαφής.

5a3ec5bb1dc524d41a8b4695

Το περιστατικό συνέβη στις 22:00 έξω από την οικία του Γουέλς στο Ψυχικό κι ενώ ο ίδιος μόλις είχε επιστρέψει με τη σύζυγό του και το παιδί του από τη δεξίωση του Αμερικανού πρέσβη Κιούμπιτς στο ξενοδοχείο Χίλτον. 

Ο Ρίτσαρντ Γουέλς τυπικά είχε τον τίτλο του πρώτου γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας.

Η μαύρη λιμουζίνα τους σταματά έξω από την έπαυλη, και τότε κάνει την εμφάνισή του ένα άλλο αυτοκίνητο, πράσινο, μάρκας Σίμκα.

Από αυτό κατεβαίνουν τρεις ένοπλοι μασκοφόροι. Προχωρούν κατευθείαν προς τον σταθμάρχη, παραμερίζοντας τη σύζυγό του. Ένας εξ αυτών πυροβολεί τρεις φορές τον 45χρονο Ρίτσαρντ Γουέλς, με πιστόλι Κολτ 45. Αμέσως μετά, οι τρεις δράστες επιβάζονται στο πράσινο Σίμκα και τρέπονται σε φυγή. Δεν πείραξαν καθόλου τη Μαρία-Χριστιάνα Γουέλς, η οποία έμεινε αποσβολωμένη να κοιτάει το πτώμα του συζύγου της….

Στο σημείο αφήνουν μία προκήρυξη, με την οποία την ευθύνη αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη». Αυτή ήταν και η πρώτη επίθεση της οργάνωσης πριν από 42 ολόκληρα χρόνια. 

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…