Newsroom

Newsroom

23 χρόνια από τον θάνατο του Kurt Cobain – "Το να θέλεις να γίνεις κάποιος άλλος είναι σαν να ξοδεύεις τον εαυτό σου"

Ο Kurt Cobain, ακριβώς 23 χρόνια μετά τον θάνατο του, θεωρείται ακόμα ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα που σφράγισε με την παρουσία του τη μουσική σκηνή της δεκαετίας του 90.

58e503201dc524b61a8b46da

Μπορεί να έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που έδωσε τέλος στη ζωή του σε ηλικία μόλις 27 χρονών, ωστόσο η επιρροή που ασκεί είναι ακόμα σημαντική. Η προσωπικότητα του στάθηκε σε πολλά σημεία μπροστά και πέρα από την εποχή του. Είχε μιλήσει πολλές φορές ανοιχτά για τα δικαιώματα των gay, την ομοφοβία και τον σεξισμό. Κάποτε είχε αναφέρει ότι θα ευχόταν να ήταν gay για να προκαλεί διαρκώς τους συντηρητικούς, ενώ πολλές φορές ντυνόταν με φορέματα για να καταπολεμήσει τον σεξισμό. Από μικρή ηλικία είχε έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς, ενώ σε ηλικία 19 ετών είχε συλληφθεί από την αστυνομία επειδή έκανε γκράφιτι.


“Είμαι αηδιασμένος με την απάθεια της γενιάς μου. Είμαι αηδιασμένος που δεν αντιδρούμε στον ρατσιμό, τον σεξισμό και όλα τα άλλα που μας έχουν καθηλώσει για χρόνια και προκαλούν τις ίδιες συμπεριφορές που γίνονται πρώτο θέμα στα περιοδικά και τις τηλεοράσεις τους”, έλεγε χαρακτηριστικά.

Οι Nirvana ήταν ένα ιδιαίτερα πετυχημένο και δημοφιλές συγκρότημα στην εποχή τους, ενώ σημείωναν μία επιτυχία που ούτε οι ίδιοι δεν είχαν ονειρευτεί στο ξεκίνημα τους. Παρ’ όλα αυτά, ο Kurt Cobain, ποτέ δεν αποδέχτηκε τον όρο… cool προς το πρόσωπο του. “Τι είναι εναλλακτικό; Τι είναι κουλ; Ποιος ξέρει; Ποιος νοιάζεται;”, είχε αναφέρει σε μία συνέντευξη του το 1991.

Σε σχέση με την επιρροή των Nirvana στη μουσική σκηνή της επόμενης γενιάς, είναι τεράστια η λίστα των καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν με τους στίχους και τη μουσική τους. Εξάλλου, το Smells Lke A Teen Spirit, είναι ένα από τα πρώτα τραγούδια που πολλοί νέοι μαθαίνουν να παίζουν στην κιθάρα στα πρώτα τους μουσικά βήματα.

Και όμως ο Kurt Cobain ποτέ δεν εξυμνούσε το ταλέντο του στη μουσική. “Δεν αντιλαμβάνομαι τίποτα τεχνικό και πρακτικό σε σχέση με τη μουσική. Το μόνο που αναγνωρίζω είναι αυτό που ακούγεται ωραίο στο αυτί μου. Ποτέ δεν αντιγράψαμε κανένα μουσικό κομμάτι, ούτε ξοδέψαμε ώρα για να μάθουμε τα τραγούδια άλλων καλλιτεχνών. Βάλαμε όλη μας την ενέργεια στο να φτιάξουμε κάτι καινούργιο”, έλεγε χαρακτηριστικά.


Ένα ακόμα στοιχείο που ξεχώριζε τους Nirvana και τον Kurt Cobain, ήταν ο δυναμισμός και η ενέργεια που είχαν οι ζωντανές τους εμφανίσεις. Όσοι τυχεροί πρόλαβαν να παρακολουθήσουν μερικές από αυτές, ένοιωθαν αυτό το ξεχωριστό συναίσθημα που δημιουργούσε η μπάντα στο κοινό της. H ιστορική εμφάνιση των Nirvana ως headliners στο Reading Festival του 1992 ήταν μία από τις πιο σημαντικές μουσικές στιγμές εκείνης της εποχής.

Πολλές από τις ατάκες του Kurt Cobain έχουν μείνει στην ιστορία. Σε αυτό συνέβαλε προφανώς και ο πρόωρος θάνατος του. “Θα ήθελα να αισθάνομαι τη λατρεία του Τζον Λένον, αλλά να έχω την ανωνυμία του Ρίνγκο Σταρ”, “Νοιώθω πιο κοντά στη θηλυκή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης και έτσι κάνω τον άντρα”, “Ποτέ δεν ήθελα να τραγουδάω. Ήθελα μόνο να παίζω κιθάρα. Να στέκομαι στην άκρη και απλώς να παίζω”, είναι μόνο μερικές από αυτές. 


Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…