22χρονος Ρώσος από το Κιργιστάν πίσω από την πολύνεκρη επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Βομβιστής αυτοκτονίας ήταν πιθανόν ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμα 45, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Interfax.

58e32e161dc524f56f8b46c5

Σύμφωνα
μάλιστα με το Interfax,
που
επικαλείται πηγές από τις υπηρεσίες
ασφαλείας, η ταυτότητα του δράστη έχει
αναγνωριστεί και πρόκειται για 23χρονο
Ρώσο πολίτη με καταγωγή από την κεντρική Ασία ο οποίος
φέρεται να συνδεόταν με το ριζοσπαστικό
Ισλάμ.

Νεότερες πληροφορίες από τη μυστική υπηρεσία του Κιργιστάν αναφέρουν πως το όνομα του υπόπτου είναι Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ και είναι γεννημένος στο Κιργιστάν, στην πόλη Ος, το 1995.

Λίγες
ώρες μετά την επίθεση κυκλοφόρησε από
τα ρωσικά ΜΜΕ η φωτογραφία ενός άνδρα,
ο οποίος εμφανιζόταν ως ύποπτος για την
επίθεση. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργά
το βράδυ της Δευτέρας, ο άνδρας αυτός
εμφανίστηκε οικειοθελώς στην αστυνομία
και δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με
την επίθεση.


Αντίθετα, αναζητείται ένας άνδρας που εμφανίζεται ως ύποπτος για έναν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε άλλο σταθμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ο οποίος ευτυχώς εντοπίστηκε από τους πυροτεχνουργούς και εξουδετερώθηκε.



Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, χαρακτήρισε και επίσημα την έκρηξη ως τρομοκρατική ενέργεια.

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».

Ο Αλεξάντρ Κουρενόι είπε επίσης πως με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που άφησε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.