200 τόνοι νερού ανά στρέμμα μέσα σε έξι ώρες έπεσαν σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο

Τα αναλυτικά στοιχεία της φονικής καταιγίδας στη Δυτική Αττική έδωσε στη δημοσιότητα το Αστεροσκοπείο Αθηνών

NewsRoom 22/11/2017 | 13:24

Έπειτα από ανάλυση του κινητού μετεωρολογικού ραντάρ XPOL του Αστεροσκοπείου Αθηνών, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν πως η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε χρονικό διάστημα μόνο έξι ωρών, ενώ η ζώνη της πολύ ισχυρής βροχόπτωσης στο όρος Πατέρας, ήταν μήκους περίπου 19 και πλάτους μόνο τεσσάρων χιλιομέτρων, με προσανατολισμό από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ότι ολοκλήρωσαν την ανάλυση των στοιχείων από το ραντάρ που το Ινστιτούτο λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια για ερευνητικούς σκοπούς, στις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη. Στην πλημμύρα σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο το ραντάρ κατέγραψε το συμβάν με χωρική ανάλυση 150 μέτρων και χρονική ανάλυση δύο λεπτών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χωρική κατανομή της βροχόπτωσης υποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της τοπογραφίας, σε συνδυασμό με τη νοτιοδυτική ροή. Η μεγαλύτερη ένταση της βροχής σημειώθηκε μεταξύ 05:00 και 08:00 την 15η Νοεμβρίου.

Μέσω του ραντάρ φαίνεται ότι τα τοπικά μέγιστα της βροχόπτωσης στο όρος Πατέρας έφθασαν μέχρι τα 120 - 140 χιλιοστά ανά ώρα, ενώ στον πυρήνα του συμβάντος το συνολικό ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, επρόκειτο για «μια πάρα πολύ ισχυρή και σχετικά σύντομη βροχόπτωση».

Ακόμη τονίζεται, πως ο υπολογισμός αυτός της βροχόπτωσης συμφωνεί αρκετά καλά με την εκτίμηση της βροχόπτωσης από δορυφορικά δεδομένα (NASA, GPM IMERG), όταν τα στοιχεία του ραντάρ XPOL του ΕΑΑ αναχθούν στη χωρική ανάλυση των δορυφόρων.

Σημειώνεται επίσης, πως επειδή οι δορυφόροι έχουν περιορισμένη χωρική και χρονική ανάλυση (περίπου δέκα χιλιόμετρα και 30 λεπτά αντίστοιχα), υποεκτιμούνται τα μέγιστα της βροχόπτωσης, ενώ υπερεκτιμάται η έκτασή της.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου υπογραμμίζουν, ότι για να εκτιμηθεί σωστά το μέγεθος της καταστρεπτικής βροχόπτωσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στη γειτονική Ελευσίνα το μέσο ύψος της συνολικής ετήσιας βροχής είναι 373 χιλιοστά, εκ των οποίων τα 59 χιλιοστά πέφτουν το Νοέμβριο. Σύμφωνα εξάλλου με τα ιστορικά στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ στο Θησείο, το ύψος βροχής για όλο το Νοέμβριο είναι 61 χιλιοστά.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό και του τελευταίου αγνοούμενου στη Μάνδρα Αττικής. 

Υπενθυμίζουμε πως ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική ανέρχεται στους 21 καθώς την Τρίτη, εντοπίστηκε η σορός 30χρονου οδηγού φορτηγού που αγνοούταν.