20 χρόνια μετά τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού στον κόσμο

Ένα ζευγάρι Ολλανδών γιορτάζει την επέτειο 20 ετών από τον πρώτο στον κόσμο γάμο μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου

omofyla3

Πριν από 20 χρόνια, το ζευγάρι Ολλανδών Χερτ Κάστελ και Ντολφ Πάσκερ έγραψαν Ιστορία καθώς παντρεύτηκαν στον πρώτο στον κόσμο νομίμως αναγνωρισμένο γάμο ανθρώπων του ίδιου φύλου, που έγινε στην Ολλανδία.

Ήταν μεταξύ τεσσάρων ζευγαριών ομοφυλόφιλων –τριών ζευγαριών ανδρών και ενός γυναικών– και τους πάντρεψε λίγο μετά τα μεσάνυκτα ο δήμαρχος του Άμστερνταμ την 1η Απριλίου του 2001.

Σήμερα, γιόρτασαν την 20ετή επέτειο των γάμων τους με λίγο κόσμο ή στο σπίτι τους λόγω των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί για την COVID-19 και που αποτρέπουν τις μεγάλες συναθροίσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Είναι όμορφο να λες σε άλλους “αυτός είναι ο σύζυγός μου, είναι ο άνδρας μου”, λέει ο Ντολφ, καθισμένος δίπλα στον Χερτ ενώ κοιτάζουν ένα άλμπουμ με φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων για τον γάμο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας ειδησεογραφίας. «Με βοήθησε να αποδεχθώ τον εαυτό μου».

Και οι τέσσερις γάμοι ομοφυλόφιλων κέρδισαν το στοίχημα του χρόνου. Ένας από τους άνδρες, ο Φρανκ Βίτερμπρουντ, πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2011 σε ηλικία 55 ετών.

Όσοι συμμετείχαν στην τελετή εκείνη θυμούνται με υπερηφάνεια ότι έγραψαν Ιστορία στα νομικά χρονικά.

«Ο κόσμος έλεγε ότι η Ολλανδία θα είναι η πρώτη και η τελευταία χώρα (που ψηφίζει υπέρ του γάμου ανθρώπων ίδιου φύλου), δεν θα σας ακολουθήσει ο υπόλοιπος κόσμος», δήλωσε ο Χενκ Κρολ, βουλευτής που τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου όταν ψηφίστηκε από το ολλανδικό Κοινοβούλιο το 2000. «Σχεδόν 30 χώρες σε όλο τον κόσμο ακολούθησαν το ολλανδικό παράδειγμα», δήλωσε.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική είναι μεταξύ των 29 κρατών που έχουν νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου από το 2001.

«Είμαι πολύ περήφανος που κατέστη δυνατόν», δήλωσε ο Χερτ, με τον Ντολφ να σπεύδει να συμπληρώσει: «που διαδραματίσαμε ένα μικρό ρόλο σε αυτό. Γράψαμε Ιστορία».

Γάζα: Έβγαλαν ζωντανό έμβρυο από την κοιλιά της εγκύου μητέρας του που σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό (video)

ΓΑΖΑ ΒΡΕΦΟΣ

Γάζα: Έβγαλαν ζωντανό έμβρυο από την κοιλιά της εγκύου μητέρας του που σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό (video)

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των γιατρών, από την στιγμή που αντιλήφθηκαν ότι χτυπούσε η καρδιά του.