Newsroom

Newsroom

20 χρόνια από το θάνατο της Φλέρυς Νταντωνάκη

Έφτασα μεσημέρι στο νεκροταφείο της Παιανίας. Ο ήλιος σε χτύπαγε κατακέφαλα - αύριο θα χτυπήσει σχεδόν 40 λένε οι ειδικοί. Η νεοκόρισσα με περίμενε στην είσοδο ντυμένη με τζιν και καστόρια μποτάκια, σαν ροκού άλλων εποχών, μόνη της μεσ' στην απόλυτη ερημιά. ''Περάστε'' μου είπε χαμογελαστή, ''η συναυλία θα ξεκινήσει σε λίγο''.

5b4de6771dc52497478b4568

Γράφει ο Αντώνης Μποσκοΐτης 

Προτού χαθώ ανάμεσα στα μνήματα και τους διαδρόμους του κοιμητηρίου, έριξα μια ματιά στο απέναντι βουνό. Ένα εκκλησάκι φαινόταν μικροσκοπικό, χαμένο κι αυτό μέσα στα δέντρα. ”Εδώ κηδεύτηκε” άρχισε να μου λέει η νεοκόρισσα, ”καθώς του άρεσε η γαλήνη του τοπίου και η απομόνωση. Τριάντα άτομα ήταν όλοι κι όλοι εκείνοι που τον χαιρέτισαν, ο Κούνδουρος, ο Ντασέν, ο Λαζάνης, ο Λεοντής, ο γιος του φυσικά, φίλοι του από το θεατρικό και όχι τόσο από το μουσικό σινάφι”…Το ήξερα αυτό! 

Ελάχιστοι, αν όχι κανένας από τους τραγουδιστές του βρέθηκαν εκεί. Λέγεται πως ήταν σοκαρισμένοι τόσο ώστε δεν άντεξαν να πάνε για να του πουν αντίο. Στον καλό του φίλο, τον Λεφεντάριο, οφείλει την τελευταία του κατοικία. Κάθε Κυριακή τα τελευταία χρόνια τον επισκεπτόταν στην Παιανία και ζήλευε την ηρεμία του, εκείνο το ”εκτός σχεδίου πόλεως” σπίτι του. Κι έτσι, άφησε ύστατη επιθυμία να κηδευτεί εκεί μαζί με τα αγαπημένα του πρόσωπα που επρόκειτο να τον ακολουθήσουν.

Πίσω του κατοικούν πλέον η αγαπημένη του αδερφή, Μιράντα, και δίπλα της, κολλητά, η αγαπημένη του ερμηνεύτρια, η Φλέρυ Νταντωνάκη. Για φαντάσου καμιά μέρα που θα βασιλεύει η ανία, γιατί όπως και να το κάνεις η μοναξιά δεν παλεύεται, να απλώνει το χέρι του και να γαργαλάει τα πόδια της Φλέρυς, να αρχίζουν να γελάνε σαν παιδιά και η Μιράντα να φωνάζει να βγάλουν τον σκασμό…Το λέω στη νεοκόρισσα και γελάει. ”Ισχύει” με κατατοπίζει σχετικώς, ”αυτοί οι δύο δεν αφήνουν σε ησυχία τους άλλους. Ο τωρινός διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος του Κάτω Κόσμου έδωσε την άδεια να γίνει μια συναυλία μπας και ησυχάσουν λίγο”…


‘Καημένη Φλέρυ” είπα μέσα μου σαν ξανάδα εκείνο το φρικτό λάθος στην αναγραφή του ονόματος της απάνω στην ταφόπλακα. Άμα είσαι γκαντέμης στη ζωή, θα είσαι και στο θάνατο…Ποιος ανόητος την έγραψε Αταντωνάκη; Την πρώτη φορά που το είδα, παρατήρησα πως κάποιος εχέφρων είχε προσπαθήσει να το διορθώσει. Συνέχισα το έργο του. Θυμωμένος άρπαξα ένα παλιοσίδερο που βρέθηκε μπροστά μου και χάραξα με δύναμη τη γραμμή από τη γωνία κάτω δεξιά του Α προς τα πάνω, ώστε να γίνει Ν και η τάξη να αποκατασταθεί. Δε βαριέσαι. Υπάρχουν και χειρότερα. 

Η Φλέρυ τουλάχιστον έχει δίπλα της τον μέντορα της

Στο Α’ Νεκροταφείο η Κατερίνα Γώγου παραμένει ανέστια, εφόσον κοιμάται σε ξένο τάφο, ξένη μεταξύ ξένων, άγνωστη μεταξύ αγνώστων… Τελειώσαμε με τους νεκρούς, σειρά έχουν οι ζωντανοί. Παραδίπλα είδα ανθρώπους όλων των ηλικιών να κάθονται παραταγμένοι σε πλαστικές καρέκλες. Πλησίασα διακριτικά και άρχισα να ρωτάω με καθαρά δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. ”Με λένε Μαρία” μου είπε μία γυναίκα μαυροντυμένη, υπέργηρη. ”Πέθανα 92 ετών το 1994. Ησυχία, πολλή ησυχία, τρελαίνομαι”. Ένας νεαρός πάλι με δερμάτινα ρούχα και ένα κράνος στο χέρι αφηγήθηκε εν συντομία τη δική του ιστορία: ”Σκοτώθηκα με τη μηχανή μου το 1998, ετών 25. Δεν αντέχω να ακούω τη μάνα μου να τραγουδάει από πάνω μου κάθε μέρα: Θα στύψουμε ένα σύννεφο, θα σφάξουμε ένα αηδόνι…” Ένα άλλο κορίτσι, που το έλεγαν Ελένη, μου είπε πως πέθανε από λευχαιμία το 2000 και πως δύσκολα θα εξασφάλιζα θέση για τη μεσημεριανή συναυλία τους. ”Κοίτα που δεν τελείωσες με τους νεκρούς” με πληροφόρησε όλο νόημα. Είχε δίκιο μάλλον. Βρήκα έναν ίσκιο και τραβήχτηκα παράμερα να δω και να ακούσω τι επρόκειτο να γίνει! 


Από μακριά, κάπου πολύ μακριά, λες και τους ήχους τους γεννούσε ο αέρας και τους κουβαλούσε μαζί του, άκουσα μία θεϊκή φωνή να τραγουδάει Όμορφη πού’ναι η Κρήτη, όμορφη, έι και νά’μουν αητός…Για σκέψου, η Παιανία είχε γίνει Κρήτη και το μικρό βουνό της ο τεράστιος Ψηλορείτης. Βγήκα απ’ τη σκιά μου για να κλέψω λίγες ματιές στη μικρή σκηνή που είχε στηθεί. Είδα εκείνον πλάτη με ιδρωμένο γαλάζιο πουκάμισο να διευθύνει μανιασμένα εκείνη με το τιρκουάζ φόρεμα της. Μητέρα κι αδερφή δωσ’ μου μια ελπίδα, δωσ’ μου μιαν ευχή…Για ποιον άραγε; Για τους εαυτούς τους ή για τους άλλους, τους συνένοικούς τους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τους; Εκείνη τη στιγμή θα ήθελα να είχα μια κάμερα αόρατη για να κινηθώ ανάμεσα στα νεκρικά πρόσωπα, να καταγράψω τις σπάνιες εκφράσεις τους ενόσω τα τραγούδια διαδέχονταν το ένα το άλλο. Τι μανία κι αυτή να θέλω να καταγράψω τα πάντα! Η ζωή δεν αναπαρίσταται ποτέ. Ο θάνατος όμως; 

Πόσο τυχερός αισθάνομαι που την 11η Ιουλίου του 2017, μόλις μία εβδομάδα πριν τη συμπλήρωση 19 χρόνων από το φευγιό της Φλέρυς Νταντωνάκη, εγώ την απόλαυσα σε μία μοναδική συναυλία υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, παρουσία λίγων και εκλεκτών, πολύ εκλεκτών όμως! ”Να το κάνετε συχνά αυτό” σύστησα στη νεοκόρισσα τη στιγμή που έκλεινε πίσω μου τη βαριά πύλη του νεκροταφείου.


* Είναι 18 Ιουλίου του 2018. Σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια, πέθανε η ερμηνεύτρια Φλέρυ Νταντωνάκη. Στο νοσοκομείο ”Μεταξάς” του Πειραιά, χτυπημένη από καθολικό καρκίνο. Η επίσημη πολιτεία την ξέχασε. Κανένα αφιέρωμα δεν οργανώθηκε στο Ηρώδειο ή στη Μικρή Επίδαυρο – και, μεταξύ μας, καλύτερα. Αν είναι να τραγουδήσουν τη Φλέρυ τηλεοπτικοί αστέρες και προϊόντα δισκογραφικών εταιρειών, ας την αφήσουν στην ησυχία της. Ωστόσο, κάτι σκεφτήκαμε να κάνουμε από κοινού με την Ελένη Παπουτσάκη της μουσικής σκηνής ”Σφίγγα” στο κέντρο της Αθήνας. Τις τέσσερις Πέμπτες του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τέσσερις αντίστοιχες θεματικές βραδιές – αφιέρωμα στην ερμηνεύτρια του ”Μεγάλου Ερωτικού”. Θα προβληθεί το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του γράφοντα, ”Φλέρυ – Τρελή του φεγγαριού” (2002), και θα ακολουθήσει συναυλία με τους ερμηνευτές Ηλία Λιούγκο – Παντελή Θεοχαρίδη στα τραγούδια της Φλέρυς. Θα συμπράξουν η Έλλη Πασπαλά, η Τάνια Τσανακλίδου και άλλες ερμηνεύτριες από την ”οικογένεια” της Φλέρυς. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα στην ιστοσελίδα της ”Σφίγγας”.  

Ο έντονος διάλογος που είχαν Πρετεντέρης και Τζίμα: «Ευχαριστώ για την οδηγία» – Η αντίδραση Κασσελάκη 

Πρετεντέρης Τζίμα Κασσελάκης

Ο έντονος διάλογος που είχαν Πρετεντέρης και Τζίμα: «Ευχαριστώ για την οδηγία» – Η αντίδραση Κασσελάκη 

Η συνέντευξη του Στεφάνου Κασσελάκη στο MEGA είχε πολλές έντονες στιγμές