1οι σχολικοί αγώνες μαθητών Ελλάδας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στις Πρέσπες

Στους πρώτους σχολικούς διασυνοριακούς αγώνες με την επωνυμία «1st Prespes School Games» που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μάϊου στις Πρέσπες, θα παραβρεθεί ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.

744640

Οι 1οι Σχολικοί Αγώνες Πρεσπών διοργανώνονται από τους όμορους δήμους των τριών χωρών που μοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών, δηλαδή τον δήμο Ρέζεν (Βόρεια Μακεδονία), το δήμο Πούστετς (Αλβανία) και τον δήμο Πρεσπών, και θα συμμετέχουν μαθητές σχολείων από την Ελλάδα, την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Η πρωτοβουλία και η ιδέα των αγώνων ανήκει στο δήμο Πρεσπών, στο Γυμνάσιο και τις λυκειακές τάξεις του Λαιμού, ενώ έχουν την υποστήριξη του διασυνοριακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG “Balkan-Mediterranean 2014-2020”, καθώς και του προγράμματος «PoliPrespa» το οποίο υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Πατουλίδειο Αθλητικό Κέντρο και θα περιλαμβάνουν το Σάββατο αγώνες μπάσκετ σε 4 κατηγορίες (παίδων, κορασίδων, νέων, νεανίδων) με μικτές ομάδες μαθητών από τις τρεις χώρες. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ανώμαλος δρόμος 4 χλμ. όπου θα συμμετάσχουν νέοι και νεανίδες και 2 χλμ. όπου θα συμμετάσχουν παίδες και κορασίδες. Ο τερματισμός θα γίνει μπροστά στο βυζαντινό μνημείο της Βασιλικής του Αγ. Αχιλλείου στο ομώνυμο νησάκι της Μικρής Πρέσπας.

«Στόχος των αγώνων είναι η καλλιέργεια της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας ανάμεσα στις κοινότητες των κατοίκων των Πρεσπών και από τις τρεις χώρες» τόνισε ο δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, και πρόσθεσε ότι «επιθυμούμε την αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση των παιδιών από τις τρεις όχθες των λιμνών».

Παράλληλα, θα υπάρξουν ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της ελληνικής πλευράς στη βυζαντινή εκκλησία και τον νερόμυλο στον Αγ. Γερμανό, καθώς και στην Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου. Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου, όλοι οι μαθητές και οι προσκεκλημένοι θα συμμετάσχουν σε αυθεντικό λαϊκό πανηγύρι με τοπικές ορχήστρες της περιοχής, που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Αγ. Γερμανός.

Στους αγώνες, εκτός από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, θα παραστούν οι δήμαρχοι των δήμων Ρέζεν και Πούστετς, Ζίφκο Γκοσαρέβσκι και Άντνον Τζάνι.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…