Newsroom

Newsroom

1,7 δισ. ευρώ για τον πολιτισμό στη Mεγάλη Βρετανία – Στην Ελλάδα τι γίνεται;

«Πακέτο διάσωσης» ύψους 1,57 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 1,7 δισ. ευρώ) για τις τέχνες και τον πολιτισμό ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Πολιτισμού στην Ελλάδα εξακολουθεί να αγνοεί τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στον χώρο του θεάματος. 

βρετανια2

Το πακέτο υποστήριξης έκτακτης ανάγκης, που ονομάστηκε «πακέτο διάσωσης» από τον Καγκελάριο του θησαυροφυλακίου Ρίσι Σουνάκ (Rishi Sunak), περιλαμβάνει επιχορηγήσεις αξίας περίπου 880 εκατομμυρίων λιρών και θα διατεθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2021, σε θέατρα, μουσεία, μουσικούς χώρους, γκαλερί τέχνης και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό το ποσό συμπληρώνεται με δάνεια αξίας 270 εκατομμυρίων λιρών.

Επιπλέον, θα υπάρχει υποστήριξη ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών για τα αγγλικά πολιτιστικά ιδρύματα και το Heritage Trust, και άλλα 120 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή πολιτιστικών χώρων. Το πακέτο διάσωσης περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση επιπλέον 188 εκατομμυρίων λιρών για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία (33 εκατομμύρια λίρες), τη Σκωτία (97 εκατομμύρια λίρες) και την Ουαλία (59 εκατομμύρια λίρες).

Ο συνθέτης Άντριου Λόυντ Γουέμπερ (Andrew Lloyd Webber) μετά την ανακοίνωση των μέτρων έγραψε στο Twitter: «Είναι υπέροχο να βλέπει κανείς την κυβέρνηση να υποστηρίζει τις τέχνες, αλλά αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι να ανοίξουν τα θέατρα του Ηνωμένου Βασιλείου το συντομότερο δυνατόν με ασφάλεια».

Ο σκηνοθέτης Ρούφους Νόρις (Rufus Norris) και η διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου Λίζα Μπέργκερ (Lisa Burger), εξέδωσαν μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «το Εθνικό Θέατρο χαιρετίζει αυτήν τη ζωτική υποστήριξη από την κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει τον κρίσιμο οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό αντίκτυπο του θεάτρου και του πολιτισμού στη ζωή του έθνους μας.

Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες που βλέπουμε μια τόσο ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό, τον καγκελάριο του υπουργείου Εξωτερικών και τον γραμματέα Πολιτισμού.

Παρόλο που θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις για τη λειτουργία στο νέο περιβάλλον, το Εθνικό Θέατρο και οι εταιρείες θεάτρου σε ολόκληρη τη χώρα να είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε με αφοσίωση στη δημιουργικότητα και να ανοίξετε ξανά μόλις είναι ασφαλές».

Τα μέτρα στήριξης για τον πολιτισμό και τις τέχνες έρχονται λίγες ημέρες μετά την έκκληση που έκαναν δεκάδες καλλιτέχνες και συγκροτήματα χρησιμοποιώντας το hashtag, Let The Music Play.

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

δικαστηριο 3

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

1.000 περίπου δικογραφίες έτοιμες για κάψιμο είχαν βρεθεί στην αποθήκη φίλης της, ενώ άλλες στο…