Newsroom

Newsroom

«Τοξικό υλικό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία» – Εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής και πολιτών κατά της Cosco

«Η διαφυγή τοξικού υλικού στο οδόστρωμα είναι πολύ επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία» - Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και πολιτών κατά της COSCO προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

436353285 728591569460546 3593846620830764309 n

Την Τρίτη 16 Απριλίου και ώρα 12.30 εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής και πολιτών κατά της COSCO για τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του αστικού ιστού με βυθοκορήματα.

Τα βυθοκορήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της βυθοκόρησης του Κεντρικού Λιμένα του Πειραιά που διενεργείται εδώ και δύο μήνες έχουν χαρακτηρισθεί ως τοξικά από μελέτες των Παν/μίου Πατρών και ΕΛΚΕΘΕ, χαρακτηρισμό τον οποίο αποδέχεται ο ΟΛΠ και υιοθετείται και από το Υπ. Περιβάλλοντος μέσω της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2023.

436486181 440554741781461 3485085845743829685 n

Η επιβάρυνση των ιζημάτων των ζωνών βυθοκόρησης αφορά κυρίως την ομάδα των βαρέων μετάλλων (Υδράργυρου, Χαλκού, Αρσενικού, Μόλυβδου, Νικελίου), ενώ η αναμόχλευση του πυθμένα μπορεί να απελευθερώσει τα δεσμευμένα μέταλλα και να δημιουργήσει πηγή δευτερογενούς ρύπανσης. Οι εργασίες της βυθοκόρησης και η διοχέτευση του λεπτόκοκκου ιζήματος στη θάλασσα κατά την υπερχείλιση της φορτηγίδας στο λιμάνι του Πειραιά εκτελούνται χωρίς τον έλεγχο του Λιμενικού Σώματος.

Κατόπιν κατά τη μεταφορά τους με φορτηγά από τον μόλο Δραπετσώνας μέσα στους δρόμους του Πειραιά τα υλικά αυτά διαφεύγουν καθώς τα φορτηγά δεν είναι ερμητικά κλειστά. Η διαφυγή τοξικού υλικού στο οδόστρωμα είναι πολύ επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία δεδομένου ότι το υδαρές υλικό στεγνώνει και με τη διέλευση των ελαστικών των αυτοκινήτων που κινούνται στον δρόμο μετατρέπεται σε λεπτόκοκκη σκόνη. Η σκόνη αυτή, με τη βοήθεια του ανέμου και των συχνών διελεύσεων οχημάτων, αιωρείται και μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πληθυσμός εκτίθεται, μέσω της αναπνευστικής οδού, στις τοξικές αυτές ουσίες, που αποδεδειγμένα βρίσκονται στα υλικά αυτά. Η όλη διαδικασία  δεν υπόκειται σε ελέγχους από τους αρμόδιους φορείς  (Περιφέρεια, Λιμεναρχείο), ενώ η αδειοδότηση των εργασιών της βυθοκόρησης δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και δεν έχει γνωστοποιηθεί ούτε καν στον Δήμο Πειραιά.

Με την προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη αιτούμεθα:

Να παρακολουθούνται τα Βαρέα Μέταλλα, η οργανική ρύπανση και η θολερότητα σε σημεία γύρω από τις εργασίες σε καθημερινή βάση, με εργαστηριακούς ελέγχους των υδάτων και των ιζημάτων και να ενημερώνονται φορείς, όπως το Παρατηρητήριο Πειραϊκής, το Λιμενικό Σώμα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά (όπως είχε γίνει το 2021 μετά τα ασφαλιστικά μας μέτρα εξαιτίας των επιχωματώσεων που παρέσυρε η θάλασσα και της ρήξης του κεσόν, κοντά στο Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή).

Να πραγματοποιούνται καθημερινοί έλεγχοι στην υδάτινη στήλη και στα βυθοκορήματα που εναποτίθενται σε κάθε φορτηγίδα.

Να μην επιτρέπεται η μεταφορά των βυθοκορημάτων μέσα από τους δρόμους του Πειραιά με τα φορτηγά (3αξονικά), καθώς έχουμε φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύει ότι διαφεύγει υλικό (τοξικό) στους δρόμους και τα φορτηγά δεν έχουν σήμανση με βάση τις απαιτήσεις του ADR.

Να ενημερωθούν οι πολίτες του Πειραιά ποια είναι η ποσότητα των βυθοκορημάτων η οποία έχει εξαχθεί μέχρι σήμερα.

Να ενημερωθούν οι πολίτες του Πειραιά ποιοι είναι οι όροι της σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ ΟΛΠ και των αναδόχων της βυθοκόρησης και της μεταφοράς.

Να γνωστοποιηθεί η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) η οποία πρέπει να συνοδεύει  ένα τέτοιο έργο με υψηλή επικινδυνότητα για το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία. Είναι προφανές ότι αυτή θα αναφέρεται με λεπτομέρεια σε επιμέρους απαιτήσεις και διαδικασίες λόγω της φύσης του έργου, ιδιαίτερα της χερσαίας μεταφοράς.

Να γνωστοποιηθεί ποιος είναι ο τελικός αποδέκτης (αδειοδοτημένος φορέας) των βυθοκορημάτων και αν έχει ελεγχθεί ως προς την καταλληλότητα και πιστοποίησή του για τη διαχείριση τέτοιων τοξικών υλικών.

Στην προσφυγή μας συμπαραστέκονται πολιτικοί και θεσμικοί φορείς και συλλογικότητες του Πειραιά.

Λαμία: Φωτιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών (video)

λαμια φωτια

Λαμία: Φωτιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε εργοστάσιο στην Βιομηχανική Περιοχή της Λαμίας..