ΜΑ

Μάριος Αυγουστάτος

15 χρόνια Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Είναι η πρώτη δομή αλληλεγγύης και διεκδίκησης με πολύπλευρες δράσεις

HOT

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια από μια ομάδα ανθρώπων που είδαν τις οργανωμένες δράσεις της Χρυσής Αυγής να αυξάνονται και αποφάσισαν να φτιάξουν ένα σχολείο που θα λειτουργούσε ταυτόχρονα και ως πόλος ενάντια στον ρατσισμό. Το σχολείο παρέχει δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής, της αγγλικής, της ισπανικής και της γερμανικής γλώσσας σε ενήλικους μετανάστες, πρόσφυγες αλλά και ντόπιους. Εκτός από τα μαθήματα, διαθέτει ομάδα νομικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, ενώ διοργανώνει και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Μία από τις πιο σημαντικές πηγές εσόδων του είναι η αντιρατσιστική γιορτή που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι.

Οι δράσεις μας στο πλαίσιο της κρίσης είναι πολύπλευρες. Το κύριο χαρακτηριστικό μας είναι ότι συνδυάζουμε την αλληλεγγύη με τη διεκδίκηση. Είμαστε παρόντες σε όλες τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις (είτε «κεντρικά», είτε τοπικά, π.χ. 144o σχολείο πακιστανικής κοινότητας), παράλληλα με τα μαθήματα που γίνονται κάθε Κυριακή αλλά και τις δράσεις μας. Μια από τις πιο πρόσφατες ήταν η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στην Κόρινθο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκε αρκετές φορές συλλογή πραγμάτων για διάφορες δομές προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε δίπλα στους μετανάστες – πρόσφυγες (εκτός από τα μαθήματα ελληνικών που γίνονται στο σχολείο) και έμπρακτα. Στις απεργίες πείνας (π.χ. 2011 Υπατία, Σύριοι στο Σύνταγμα κ.λπ.), με νομική βοήθεια και με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί.

Η κρίση και τα μνημόνια έχουν χτυπήσει και τους ντόπιους. Συμμετείχαμε και συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας. Σε εργατικές κινητοποιήσεις, σε απεργίες, στο Σύνταγμα και στις πλατείες το 2011, από τον μικρότερο ως τον μεγαλύτερο αγώνα προσπαθούμε να είμαστε εκεί. Θεωρούμε ότι μόνο με κοινούς αγώνες, ντόπιοι – μετανάστες – πρόσφυγες ενωμένοι, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε μια καλύτερη ζωή.

Επίσης είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών είναι αυτοχρηματοδοτούμενο εγχείρημα. Δεν δεχόμαστε «θεσμικά» καμία χρηματοδότηση από κράτος, ΕΕ κλπ. Οι μόνες πηγές χρηματοδότησης είναι ο κόσμος του αγώνα, της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης. Διοργανώνουμε κάθε χρόνο τη διήμερη γιορτή μας και εκδίδουμε ημερολόγιο, τα οποία μαζί με τα πάρτι είναι οι μοναδικοί οικονομικοί πόροι μας για να μπορούμε να συνεχίζουμε τις δράσεις μας.

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Το βιωματικό κομμάτι είναι τόσο πλούσιο που είναι δύσκολο να το περιορίσει κανείς σε μεμονωμένα γεγονότα. Πολλές φορές λέμε πράγματα που τα πιστεύουμε θεωρητικά. Π.χ. συνθήματα όπως «όλοι ίσοι – όλοι διαφορετικοί». Είναι πολύ πιο ουσιαστικό να το βιώνεις στην πράξη αυτό. Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικό υπόβαθρο, εθνοτικά, γλωσσικά, μαθησιακά, πολιτισμικά, να συνυπάρχουν κατ αρχήν, να μαθαίνουν και να μπαίνουν στη διαδικασία της διεκδίκησης.

Ολοι μας κουβαλάμε τα βιώματά μας. Πολλοί μαθητές (αλλά και εθελοντές φυσικά) έρχονται με προκαταλήψεις, στερεότυπα, «εθνικές» διαφορές. Και είναι εντυπωσιακό πώς στην πράξη όλα αυτά εξαχνώνονται. Αυτό συμβαίνει εκτός από τον ίδιο τον χώρο του σχολείου και στην καθημερινότητά τους, στους εργασιακούς χώρους, στις κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχουν συνειδητά.

Πολλοί άνθρωποι χωρίς να έχουν πραγματική επαφή με αυτό που λένε μιλάνε για «ενσωμάτωση» και για «πολιτισμικές διαφορές αγεφύρωτες». Ομως στην καθημερινότητα και στην πράξη είναι πολύ πιο ξεκάθαρο: εθελοντές και μαθητές, ντόπιοι και μη βλέπουμε ότι οι απλοί άνθρωποι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας και ότι ο μόνος πραγματικά ρεαλιστικός τρόπος είναι να ενωθούμε οι από κάτω για να πάρουμε όσα μας ανήκουν απ’ τους από πάνω. 

* Ο Μάριος Αυγουστάτος είναι μέλος της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών

* Περιοδικό Hot Doc #199, «Όλοι για όλους: Δράσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης», 23/2/2020

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…