12 Δεκεμβρίου 2011: Όταν ο Παναγιώτης Βλαστός επιχείρησε να αποδράσει από τον Κορυδαλλό

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου του 2011. Φυλακές Κορυδαλλού. Ο Παναγιώτης Βλαστός μαζί με ακόμη τέσσερις κρατουμένους, επιχειρούν να αποδράσουν από τον Κορυδαλλό. Κρατούν για ώρες ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και επισκέπτες - συγγενείς άλλων κρατουμένων. Το σχέδιο αποτυγχάνει και οι κρατούμενοι παραδίδονται.

5a2fc51b1dc5243a4d8b45ad

Το χρονικό της απόπειρας απόδρασης

Όπως γράφει σε ρεπορτάζ της εποχής η Ελευθεροτυπία, όλα ξεκίνησαν στις 6 το απόγευμα, όταν ο Βλαστός, κρατώντας όπλο, επιχείρησε να αποδράσει από το χώρο του επισκεπτηρίου των φυλακών.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έπιασε όμηρους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ανάμεσα στους οποίους και τον υπεύθυνο του επισκεπτηρίου Γιάννη Τσακίρη, τον οποίο φέρεται ότι απείλησε με το όπλο.

Η απόπειρα απόδρασης ματαιώθηκε εν τη γενέσει της, καθώς κηρύχθηκε γενικός συναγερμός, με αποτέλεσμα να πέσουν οι αυτόματες μπάρες που βρίσκονται στο χώρο του επισκεπτηρίου και να εγκλωβιστούν μέσα στην αίθουσα οι συγγενείς των κρατουμένων. Προς στιγμήν απειλήθηκε στάση, καθώς οι κρατούμενοι που βρίσκονταν στις πτέρυγες άρχισαν να καίνε κουβέρτες.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας (άνδρες των ΕΚΑΜ, διμοιρίες των ΜΑΤ, περιπολικά και δικυκλιστές) έσπευσαν στην περιοχή και απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από τις φυλακές, ενώ στον Κορυδαλλό κλήθηκαν και ασθενοφόρα για κάθε ενδεχόμενο. Την επιχείρηση συντόνιζαν ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μ. Οθωνας και Λ. Οικονόμου (πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.), μαζί με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτή.

Μαζί με τον Παναγιώτη Βλαστό, έδρασαν, ενήμεροι για το σχέδιο απόδρασης, οι Χρήστος Τσάκαλος, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος και Γιώργος Πολύδωρος, μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις

Σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Μιχ. Νικολόπουλος διαβεβαίωνε δημοσίως ότι οι περίπου 25 επισκέπτες-συγγενείς των κρατουμένων που ήταν εγκλωβισμένοι στο χώρο του επισκεπτηρίου δεν κινδυνεύουν.

«Αν η Αστυνομία δεν κάνει κάνα λάθος και δεν μπει εδώ πέρα, οι επισκέπτες δεν θα πάθουν τίποτα. Οι επισκέπτες μπορούν να πάθουν κάτι μόνο από την Αστυνομία. Πρέπει να απομακρυνθεί». Παραδέχθηκε ότι κρατούν ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους που προσπάθησαν να αποτρέψουν την απόδραση, ενώ επίμονα ζητούσε οι διαπραγματεύσεις να γίνουν μέσω του διευθυντή των φυλακών και του αρμόδιου εισαγγελέα και σε καμία περίπτωση με τις αστυνομικές αρχές.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απόδρασης, σύμφωνα με τον Μ. Νικολόπουλο επιδίωξή τους ήταν η δημοσιοποίηση των αιτημάτων τους σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή (μείωση συσσιτίου, χορήγηση αναστολών και αδειών κ.λπ.).


Το τέλος

Το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, συνήγορος υπεράσπισης του Παναγιώτη Βλαστού και ορισμένων εκ των εμπλεκομένων στην απόπειρα απόδρασης έλαβε την απαραίτητη άδεια από την αρμόδια εισαγγελέα Πειραιά για να μπει στις φυλακές. Ήταν αίτημα του Παναγιώτη Βλαστού να δει τον δικηγόρο του.

Η συνάντησή τους σήμανε και τη λήξη του συναγερμού, με την παράδοση υπομνήματος σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές. Ο Παναγιώτης Βλαστός, όπως δήλωσε τότε ο κ. Ραγκούσης, παραδέχθηκε ότι οργάνωσε την απόπειρα απόδρασης ως διαμαρτυρία στην άδικη μεταχείριση που είχε από τη Δικαιοσύνη.

Τα όπλα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν λίγα 24ωρα μετά, τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι κρατούμενοι για την απόπειρα απόδρασης. Όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, επρόκειτο για ένα εννιάρι πιστόλι, τέσσερα μαχαίρια και ένα αυτοσχέδιο «σουβλί». Μαζί, και ένα κινητό τηλέφωνο.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…