Newsroom

Newsroom

111 τόνοι αλογίσιου κρέατος την τελευταία διετία στην Ελλάδα

Τα απόνερα του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου σε ολόκληρη την ευρώπη δε λέει να κωπάσει. Σύμφωνα με επίσημα…

alogo

Τα απόνερα του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου σε ολόκληρη την ευρώπη δε λέει να κωπάσει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ περίπου 111 τόνοι αλογίσιου κρέατος εισήλθαν στη χώρα μας την περίοδο 2011-2012.

Συγκεκριμένα το 2011 έφθασαν στην Ελλάδα συνολικά 37 τόνοι κρέατος αλόγου, οι 35 από την Ρουμανία και οι 2 από την Ισπανία, ενώ το 2012 κυκλοφόρησαν 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, οι 24 από την Ισπανία, 15,9 από την Ρουμανία και 34,3 από την Βουλγαρία.

Τα παραπάνω στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Διαβίβασε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο τελευταίος ανέφερε ότι για τις συγκεκριμένες παρτίδες ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και θα επιβληθούν όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων αλογίσιου κρέατος σε προϊ¨οντα βοδινού κρέατος μετά τη Γαλλία. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων DNA, απο τις 288 αναλύσεις που έγιναν στη χώρα μας στις 36 εντοπίστηκε DNA αλόγου, κάτι που σημαίνει ποσοστό 12,5% επί του συνόλου.

Η έκθεση προόδου περιλαμβάνει ολοκληρωμένα στοιχεία για 11 χώρες της ΕΕ.

Στη Γαλλία εντοπίζονται τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ κρούσματα, καθώς 47 από τα 353 δείγματα βρέθηκαν να περιέχουν αλογίσιο κρέας.

Στη Γερμανία βρέθηκαν θετικά 29 δείγματα από τα 867 που ελέγχθηκαν.

Στη Βρετανία, όπου αλογίσιο κρέας έχει ήδη εντοπιστεί σε μπιφτέκια και άλλα προϊόντα εταιρειών συμπεριλαμβανομένης της Tesco, 150 επίσημες αναλύσεις που πραματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος δεν είχαν θετικά αποτελέσματα.