Newsroom

Newsroom

11 χρόνια κρατείτε στο Γκουαντάνο…χωρίς κατηγορία

«Πείτε στον κόσμο την αλήθεια», ουρλιάζει ο Σέικερ Ααμέρ, ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, «Ανοίξτε τη φυλακή ή αφήστε…

shaker aamer1

«Πείτε στον κόσμο την αλήθεια», ουρλιάζει ο Σέικερ Ααμέρ, ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, «Ανοίξτε τη φυλακή ή αφήστε μας να πεθάνουμε με ηρεμία. Με κρατούν 11 χρόνια χωρίς να μου έχουν απαγγείλει κατηγορίες».
Η κραυγή απελπισίας κάνει το γύρο του κόσμου μέσω της εκπομπής «60 Minutes» του αμερικανικού δικτύου CBS, που μίλησε στον κρατούμενο και τον συνήγορό του, ανοίγοντας ένα συγκλονιστικό παράθυρο στο αμερικανικό κέντρο κράτησης.
Ο Ααμέρ, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία, συνελήφθη στην Καμπούλ το 2001 και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο το 2002. Από τότε κρατείται χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι αμερικανικές Αρχές υποστηρίζουν ότι ήταν επικεφαλής ομάδας Ταλιμπάν και συναντούσε συστηματικά τον πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι βρισκόταν στο Αφγανιστάν με την οικογενειά του κάνοντας ανθρωπιστικό έργο.

«Πείτε μου εσείς»
«Γιατί σας κρατούν;», ρωτά ο δημοσιογράφος του CBS. «Αυτή είναι μια εκπληκτική ερώτηση, πραγματικά δεν ξέρω», απαντά ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος, ενώ ο συνήγορός του, Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ, της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιώματων Reprieve, προσθέτει: «Θέλουμε περισσότερη διαφάνεια, κανείς δεν μας λέει γιατί συνεχίζουν να τον κρατούν».
Ο Ααμέρ ζητά «ανθρώπινη συμπεριφορά» – «δεν είμαστε σκλάβοι, είμαστε 164 κρατούμενοι» λέει στην κάμερα, «στο Γκουαντάναμο δεν μπορούμε να περπατήσουμε ούτε ένα μέτρο χωρίς να είμαστε αλυσοδεμένοι. Ούτε τα ζώα δεν αξίζουν τέτοια συμπεριφορά. Υποφέρουμε κάθε δευτερόλεπτο, κάθε στιγμή, και εμείς και οι φύλακες».
Με αφορμή την εκπομπή του CBS οι συνήγοροι του Ααμέρ καλούν εκ νέου τον Αμερικανό πρόεδρο να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να κλείσει τη φυλακή. Εάν ο Ααμέρ απελευθερωθεί, έχει άδεια παραμονής στη Βρετανία, όπου ζει η Βρετανίδα σύζυγός του και τα τέσσερα παιδιά τους. «Είμαι έτοιμος να δεχτώ όποιους όρους μού θέσει η βρετανική κυβέρνηση, για να ζήσω στη χώρα, γιατί δεν έχω τίποτε να κρύψω και να φοβηθώ», λέει ο Ααμέρ.

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ
(ΠΗΓΕΣ:BBC, WWW.CBS.COM)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…