D

Docville

10 εκδηλώσεις που δεν θα χάσουμε στο Φεστιβάλ Αθηνών

Το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός του καλοκαιριού ξεκινά και το Documento επιλέγει μερικά από τα δρώμενα που ξεχωρίζουν.

φεστιβαλ

Από τους Jethro Tull και τη Λορίνα ΜακΚένιτ έως τους Tindersticks και τους Dead Can Dance και από τον Ρόµπερτ Ουίλσον και τον Στάθη Λιβαθινό έως την Ανχέλικα Λίντελ και τον Ροµέο Καστελούτσι, το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2019 διαθέτει ευρεία γκάµα παραστάσεων και συναυλιών η οποία ξεκινά από το κλασικό και τυποποιηµένο για να φτάσει στο αβανγκάρντ. Το Documento ξεχωρίζει δέκα εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ, το οποίο αρχίζει στις 30 Μαΐου µε τις σκηνικές προσεγγίσεις της οµάδας C. for Circus στις «Μεταµορφώσεις» του Οβίδιου της Ανχέλικα Λίντελ στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς ∆ιαθήκης «Γένεσις» και τη νέα δουλειά «#PUNK» της χορογράφου Νόρα Τσιποµίρ (και τα τρία στην Πειραιώς 260). Αναλυτικά το πρόγραµµα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (greekfestival.gr).     

Ανχέλικα Λίντελ

Γένεσις 6, 6-7 

Πειραιώς 260 / 30-31.05

Στο τρίτο μέρος της «Τριλογίας του απείρου» της Καταλανής πρωτοπόρου στη θεατρική δημιουργία Ανχέλικα Λίντελ συναντιούνται το ποιητικό σύμπαν της Παλαιάς Διαθήκης και η αποτρόπαιη ενέργεια του μύθου της Μήδειας, εξερευνώντας έναν κόσμο, τον κόσμο μας, που κινείται στα όρια της αυτοκαταστροφής.

Ομάρ Ρατζέχ – Maqamat

#minaret 

Πειραιώς 260 / 25-26.06

Ο Λιβανέζος χορογράφος Ομάρ Ρατζέχ και η ομάδα χορού Maqamat  με το «#minaret» μας μεταφέρουν στην καρδιά της διαλυμένης πόλης, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με την έννοια της καταστροφής σήμερα. Ο δημιουργός αντλεί από τις μνήμες της καταστροφής της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Βηρυτού, ψάχνοντας το νήμα που συνδέει το Χαλέπι του σήμερα με τις κατεστραμμένες πόλεις του χθες.

Jethro Tull

50 χρόνια Jethro Tull 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού / 15.06

Με πληθωρικό μουσικό ύφος που κινείται από το μπλουζ και τη hard rock ως progressive φόρμες, art rock και πολύπλοκες συνθέσεις και τη δεξιοτεχνική ερμηνεία φλάουτου από τον Αντερσον, η βρετανική μπάντα συγκαταλέγεται στη λίστα με τα σημαντικότερα σχήματα της ροκ μουσικής. Γενέθλια, λοιπόν, στην Αθήνα με τις νότες του «Aqualung» να πλημμυρίζουν τον χώρο του ωδείου. 

Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν

Σαϊγκόν 

Πειραιώς 260 / 28-29.06

Ενα εστιατόριο κάπου ανάμεσα στη Σαϊγκόν της δεκαετίας του ’50 και το Παρίσι της δεκαετίας του ’90, με μουσική υπόκρουση βιετναμέζικη ποπ και γαλλικά chansons. Τα μονοπάτια έντεκα χαρακτήρων, γαλλικής, βιετναμέζικης ή γαλλοβιετναμέζικης καταγωγής, διασταυρώνονται επί σκηνής και μοιράζονται τοπία, πρόσωπα, τραγούδια και μια γλώσσα που  επιβιώνει μόνο στις αναμνήσεις τους. 

Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης – Λεωνίδας Καβάκος

Εργα Μέντελσον, Μότσαρτ, Μπετόβεν 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού / 22.06

Η σύμπραξη του καλοκαιριού σε μια συναυλία η οποία θα περιλαμβάνει το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 64 του Μέντελσον, τη Συμφωνία αρ. 31 σε ρε μείζονα KV 297 («Παριζιάνος») του Μότσαρτ και τη Συμφωνία αρ. 7, σε λα μείζονα, έργο 92 του Μπετόβεν.

Ρόμπερτ Γουίλσον

Οιδίπους 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου / 21-22.06

Η αρχετυπική ιστορία του Οιδίποδα ξεδιπλώνεται μέσα από τα χαρακτηριστικά tableau vivant του Ρόμπερτ Γουίλσον. Ο κορυφαίος δημιουργός ακολουθεί την ιστορία του Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συμβαδίζει απολύτως με τον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή, από τη γέννησή του και την εγκατάλειψή του ως βρέφους μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του.

Ρομέο Καστελούτσι 

Η νέα ζωή 

Πειραιώς 260 / 06-09.07

Πέντε άντρες (τους ερμηνεύουν ερασιτέχνες ηθοποιοί αφρικανικής καταγωγής) συναντιούνται σε ένα πάρκινγκ. Είναι αδέρφια. Σκοπεύουν να ξεκινήσουν μαζί ένα ταξίδι προς μια καλύτερη ζωή. Νιώθουν αποκομμένοι από τον κόσμο, τις δουλειές τους, την πολιτική και την τέχνη.  Ο Καστελούτσι αντλεί έμπνευση από τη φιλοσοφική πραγματεία  του Ερνστ Μπλοχ «Το πνεύμα της ουτοπίας».

Αλφρεντ Χίτσκοκ

Ο δεσμώτης του ιλίγγου 

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου / 22.06

Προβολή της κορυφαίας δημιουργίας του Χίτσκοκ, μιας υποβλητικής διασκευής στον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Με τον μυσταγωγικό συνδυασμό μυστηρίου και σασπένς και με οδηγό τις μουσικές παρτιτούρες του Μπέρναρντ Χέρμαν, ο Χίτσκοκ γράφει ένα αριστούργημα. Το φεστιβάλ συναντά και πάλι το Athens Open Air Film Festival με προβολές σε ανοιχτούς χώρους.

Σουζάνε Κένεντι

Αυτόχειρες παρθένοι  

Πειραιώς 260 / 04-05.07

Μια συντηρητική θρησκευόμενη οικογένεια στη Βόρεια Αμερική. Πέντε αδερφές και οι καταπιεστικοί γονείς τους. Το σπίτι είναι ένας κλειστός κόσμος χωρίς διαφυγή. 
Η ασφυξία που βιώνουν οι αδελφές Λίσμπον θα έχει τραγική κατάληξη. Η Σουζάνε Κένεντι διασκευάζει για τη σκηνή το μυθιστόρημα του Τζέφρυ Ευγενίδη, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τη Σοφία Κόπολα.

Dead Can Dance

Dionysus 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού / 03.07

Tο θρυλικό δίδυμο Μπρένταν Πέρι – Λίζα Τζέραρντ θα εξερευνήσει τον μύθο του Διόνυσου, παρουσιάζοντας τη νέα του δουλειά «Dionysus» (2018). Επίσης, θα δημιουργήσουν ένα πολύ ξεχωριστό set list. Θα συμπεριλάβουν συνθέσεις που δεν έχουν παίξει ποτέ ξανά ζωντανά στη σκηνή, αλλά και κομμάτια από τις πρώτες δεκαετίες της πορείας τους.

– Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Docville της εφημερίδας Documento το Σάββατο 25 Μαΐου. 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…