Newsroom

Newsroom

10 + 1 εορταστικά facts

Τα Χριστούγεννα μπορεί να πέρασαν αλλά η πρωτοχρονιά είναι εδώ. Μικρά άγνωστα facts για τα έθιμα αλλά και τις συνήθειες…

Τα Χριστούγεννα μπορεί να πέρασαν αλλά η πρωτοχρονιά είναι εδώ. Μικρά άγνωστα facts για τα έθιμα αλλά και τις συνήθειες των εορταστικών ημερών.

1. Περίπου 60 εκ. χριστουγεννιάτικα δέντρα μεγαλώνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη με σκοπό να στολίσουν κάποιο σπίτι την ημέρα των Χριστουγέννων.

2. Αμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν πως ο Άγιος Βασίλης θα έπρεπε να επισκέπτεται 822 σπίτια το δευτερόλεπτο ώστε να καταφέρει να παραδώσει όλα του τα δώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, ταξιδεύοντας με 650 μίλα την ώρα.

3. Η ξέφρενη κούρσα για χριστουγεννιάτικα ψώνια πριν την ημέρα των Χριστουγέννων ξεκίνησε στην Αμερική, όταν το κράτος ενθάρρυνε τους συγγενείς των στρατιωτών που είχαν σταλθεί μακριά κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου να στέλνουν τα δώρα τους στους στρατιώτες νωρίς.

4. Τα κάλαντα ξεκίνησαν ως μια παλιά αγγλική παράδοση, κατά την οποία έκανες πρόποση στους γείτονες σου να ζήσουν πολλά χρόνια.

5. Η παράδοση που θέλει να κρεμάμε κάλτσες για να βάλει μέσα τα δώρα του ο Άη Βασίλης, έχει γερμανικές ρίζες. Βάσει αυτής, έπρεπε να αφήσεις παπούτσια γεμάτα φαγητό στο σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων για τους ταράνδους του Άη Βασίλη και αυτός ως αντάλλαγμα θα σου άφηνε μέσα μικρά δώρα.

6. Οι περισσότεροι θεολόγοι υποστηρίζουν βάσει υπολογισμών πως ο Ιησούς δεν γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου αλλά μέσα στο Σεπτέμβριο.

7. Το κρέμασμα στολιδιών στο δέντρο μάλλον προέρχεται από τους Δρυίδες, οι οποίοι πίστευαν πως τα δέντρα είναι οι κύριοι δότες όλων των καλών πραγμάτων.

8. Το κομμάτι «Jingle Bells» ήταν το πρώτο τραγούδι που μεταδόθηκε από το διάστημα, όταν στις 16 Δεκεμβρίου του 1965 το τραγούδησαν οι αστροναύτες Tom Stafford και Wally Schirra από το διαστημόπλοιο Gemini 6.

9. Το φιλί κάτω από το γκι λέγεται πως έχει να κάνει με την Frigga, την Νορμανδή θεά του έρωτα, η οποία σχετιζόταν με αυτό το φυτό.

10. Στην Ισλανδία υπάρχουν 13 Άγιοι Βασίληδες, καθένας από τους οποίους αφήνει ένα δώρο για τα παιδιά. Κατεβαίνουν ένας-ένας από το βουνό ξεκινώντας από τις 12 Δεκεμβρίου και έχουν ονόματα όπως Spoon Licker, Door Sniffer και Meat Hook.

10 +1. Ο Rudolph, ο τάρανδος του Άγιου Βασίλη με την κόκκινη μύτη, δημιουργήθηκε από την αμερικάνικη διαφημιστική φίρμα Montgomery Ward για εμπορικούς λόγους, το 1938.

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…