Newsroom

Newsroom

1 δισ. δολάρια "έκανε φτερά" από τις μολδαβικές τράπεζες πριν τις εκλογές

Ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας εξατμίστηκε από τις τράπεζες της Μολδαβίας μέσα σε λίγες μέρες, πριν τις βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για 1 δισ. δολάρια (929 εκατ. ευρώ) που εμφανίζονται κατ' αρχήν να έχουν δοθεί ως δάνεια. Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο για τη χώρα των 4 εκατ. κατοίκων που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία.

4612178 3 0035 la banque d economies bem un des trois 8abb8fd819e5ca3f24f7d2d36fac393a

Ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας εξατμίστηκε από τις τράπεζες της Μολδαβίας μέσα σε λίγες μέρες, πριν τις βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για 1 δισ. δολάρια (929 εκατ. ευρώ) που εμφανίζονται κατ’ αρχήν να έχουν δοθεί ως δάνεια. Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο για τη χώρα των 4 εκατ. κατοίκων που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Τη διαρροή ανακάλυψε η Κεντρική Τράπεζα της Μολδαβίας όταν εντόπισε πως τρεις τράπεζες (είχαν δώσει δάνεια ύψους 1 δισ. δολαρίων μέσα σε λίγες μέρες, πριν τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Νοεμβρίου. Οι δικαιούχοι των δανείων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, έτσι τουλάχιστον λέγεται. Ο σοσιαλιστής ηγέτης της αντιπολίτευσης Ίγκορ Ντόντον, εμφανίζεται σίγουρος πως τα χρήματα κατέληξαν σε εταιρείες offshore.

Για να αποφευχθεί η χρεοκοπία των τριών τραπεζών που θα οδηγούσε σε ντόμινο, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανέλαβε τη διοίκηση τους. Στο πεδίο των ερευνών, 10 άτομα έχουν μέχρι στιγμής τεθεί υπό παρακολούθηση ενώ έχουν “παγώσει” τα περιουσιακά στοιχεία πολλών ακόμα. 

Ιστορικά η Μολδαβία εξαρτάται από τη Ρωσία κι η πρόσφατη στροφή προς την ΕΕ προκάλεσε εμπάργκο από την πλευρά της Μόσχας και την παρεμπόδιση των εμβασμάτων των Μολδαβών εργαζομένων στη Ρωσία που αντιπροσωπεύουν το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας. Πρωτεύουσα είναι το Κισινάου που έχει περίπου 500.000 κατοίκους.


ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.