Newsroom

Newsroom

0 Εφιάλτης στη Συρία

Η Τουρκική εισβολή των στρατευμάτων στη Συρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην καταλήγει σε σύμφωνία. 

MW HT009 kurds1 20191009204340 ZH

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα μωρό 9 μηνών κι ένα κοριτσάκι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις ρίψεις ρουκετών και οβίδων από τη Συρία εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων, έγινε γνωστό από τα γραφεία των κυβερνητών των πληγεισών επαρχιών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις εναντίον των πόλεων Ακτσακαλέ και Τζεϊλανπινάρ, αναφέρει το γραφείο του κυβερνήτη της Σανλιούρφα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα κοριτσάκι 11 ετών σκοτώθηκε από τα πυρά την ώρα που έπαιζε, όπως και ένα αγοράκι 9 μηνών. To Anadolu δημοσίευσε μια πολύ σκληρή εικόνα του αγοριού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανάφερε από την πλευρά του πώς οι νεκροί ξεπέρασαν τους 27, εκ των οποίων 6 Τούρκοι. Σε αυτούς τους αριθμούς θα πρέπει να προστεθούν και δύο νεκροί στις συνοριακές τουρκικές πόλεις Ακτσάκαλε και Σειλάνπινάρ όπου εξερράγησαν δύο ρουκέτες που εκτόξευσε η κουρδική πολιτοφυλακή.

Πάντως, όλες οι πλευρές συμφωνούν πvς κατά την πρώτη ημέρα των εχθροπραξιών ήδη έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 60.000 άμαχοι που σπεύδουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Προς το παρόν, αυτοί οι πρόσφυγες δεν εισέρχονται στην Τουρκία, όπως προκύπτει από δημοσιογραφικές πηγές.

Σύμφωνα με τον Mustafa Bali, εκπρόσωπο Τύπου του SDF, οι άμαχοι κινούνταν προς την πόλη Tal Abyad. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι οκτώ νεκροί ήταν ο απολογισμός της πρώτης ημέρας των εχθροπραξιών. 

Δεν κατέληξε σε συμφωνία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης σε κοινή δήλωση για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, στη βορειοανατολική Συρία. Κι αυτό γιατί, ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο σε δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο που καταδίκαζαν την επιχείρηση.

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξίωσαν σήμερα από την «Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της» στη Συρία, σε ένα ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, κεκλεισμένων των θυρών για αυτό το θέμα.

Επί του παρόντος, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Πολωνία) δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τη συμφωνία του συνόλου των εταίρων τους στο Συμβούλιο επί της ανακοίνωσής τους, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Έτσι, χωρίς κάποια ουσιαστικά προσκόμματα, η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία συνεχίζεται, αφήνοντας πίσω της νεκρούς κι εκτοπισμένους…
 

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ