Κιθαρίστας ή ντράμερ;

Σκευωρία ή σκάνδαλο; Συκοφαντία ή αποχρώσες ενδείξεις; Πολιτική δίωξη ή δικαστική κάθαρση; ... Κιθαρίστας ή ντράμερ;

AP Novartis 0

Η αλήθεια, τις περισσότερες φορές, είναι τόσο ευανάγνωστη που δεν απαιτείται να γνωρίζει κανείς τα αναλυτικά συστατικά στοιχεία που τη συνθέτουν. Αρκεί και μόνο να παρατηρήσει προσεκτικά την προθήκη που επιλέχθηκε να προβάλουν κάποια εκδοχή της. Και, φυσικά, την πλευρά που διάλεξαν να φωτίσουν.

Έλεγε ο Μαρκ Τουαίην: “Σε ένα μουσείο στην Αβάνα υπάρχουν δύο νεκροκεφαλές του Χριστόφορου Κολόμβου: μια από την παιδική του ηλικία και μια από την περίοδο που ήταν μεσήλικας.” Δε νομίζω ότι χρειάζεται να είναι κανείς ανθρωπολόγος για να ανιχνεύσει την αλήθεια. 

Πρώτο δεδομένο. Ο φαρμακευτικός γίγαντας Novartis International με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο και έχει μία ανεξάντλητη γκάμα φαρμάκων όπως αντιψυχωσικά, αντιεπιληπτικά, αντιυπερτασικά, αντινεοπλασματικά, ανοσοτροποποιητικά, κατά της λευχαιμίας, κατά του καρκίνου του μαστού, νευρολογικά, για το Πάρκινσον, για το Αλτσχάιμερ και φυσικά –ουκ έστιν αριθμός- γενόσημων φαρμάκων. Και όλα, μα όλα τα φάρμακα της κυκλοφορούν (πολύ καλώς) και στην Ελλάδα..

Δεύτερο δεδομένο. Ο φαρμακευτικός γίγαντας Novartis International ερευνάται «για αθέμιτες πρακτικές» (που περιλαμβάνουν και χρηματισμό, εκτός από γιατρούς, κυβερνητικών αξιωματούχων) ήδη από το 2005 σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Νότια Κορέα και Τουρκία. 

Μάλιστα η Novartis έχει καταβάλλει (με συμβιβασμό και όχι με δικαστική απόφαση) μέχρι σήμερα, στο Αμερικανικό δημόσιο συνολικά το ποσό των 422,5 εκατ. δολαρίων (άραγε γιατί;). 

Τρίτο δεδομένο. Η  έρευνα στην Ελλάδα για το διεθνές σκάνδαλο της Novartis αποτελεί τη συνέχεια της έρευνας των Αμερικανικών αρχών  (και του FBI) με στοιχεία που παρέδωσαν στις δικαστικές αρχές της χώρας μας. Στη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας η Εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου εξέτασε 178 μάρτυρες (όλοι υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακευτικής) και προέκυψε η ανάγκη, τρεις εξ αυτών, να υπαχθούν στον νόμο περί προστασίας μαρτύρων, ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (η πρώτη εφαρμογή του νόμου περί προστασίας μαρτύρων στη χώρα μας, έγινε το 2001 για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη). 

Τέταρτο δεδομένο. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι στη χώρα μας διακινήθηκαν περισσότερα από 50 εκατ. € μετρητά σε βαλίτσες, σε 10 πολιτικά πρόσωπα (μεταξύ των οποίων 2 πρώην πρωθυπουργοί) χρησιμοποιώντας (σε κάποιες περιπτώσεις) εταιρείες δημοσίων σχέσεων που συνδέονταν μαζί τους και  κατέθεσαν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους «έγινε» ο χρηματισμός. 

Έτσι η σχηματισθείσα δικογραφία μεταβιβάστηκε στη Βουλή για να αποφασίσει την περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών. 

Πέμπτο δεδομένο. Έχει αποδειχθεί ότι τα περισσότερα (και πιο ακριβά) φάρμακα της Novartis (TASIGNA, GILENYA, LUCENTIS) ήταν ακριβότερα στη χώρα μας από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ πολλά από τα ανάλογα φάρμακα των άλλων φαρμακευτικών δεν κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα. Η μέθοδος ζηλευτή και από τον…..Αλ Καπόνε. 

Επειδή υπήρχε απαγόρευση να εισάγονται νέα φάρμακα στις λίστες, τα έβαζαν σαν… παλιά φάρμακα που τους άλλαζαν την τιμή (ποιοι υπέγραφαν άραγε τις υπερτιμολόγησεις;), ενώ οι ανταγωνιστές δεν μπορούσαν να εισάγουν νέα φάρμακα. Επίσης, η Novartis, όπως αποδείχτηκε, είχε εσωτερική πληροφόρηση για την εφαρμογή του PSI με αποτέλεσμα (μόνο αυτή) να γλιτώσει από τεράστια ζημιά, από το «κούρεμα» των ομολόγων. 

Κατά τα λοιπά «σκευωρία», «συκοφαντία», «πολιτική δίωξη», «θα τους φτάσω μέχρι τέλους», «παρέμβαση στη δικαιοσύνη», «Ρασπούτιν… στα πρόβατα», «ειδικό δικαστήριο για τον Τσίπρα».

Τελικά όπως έλεγε και ο Βρετανός σκιτσογράφος Ashleigh Brilliant:

“Απαιτούμε λιγότερη διαφθορά ή περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουμε σ’ αυτήν;”

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος