Εκατοντάδες χιλιάδες αντιφασίστες στους δρόμους της Γερμανίας μετά τις αποκαλύψεις για το AfD

Από την Παρασκευή έχουν οργανωθεί περίπου 100 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με την οργάνωση «Παρασκευή για το Μέλλον» και τη συλλογικότητα πολιτών Campact, εκ των οργανωτών του κινήματος.

GEYqsn8WQAA lAZ

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη Γερμανία κατά του ακροδεξιού κόμματος AfD και της ακραίας ιδεολογίας του, μετά τις αποκαλύψεις για τη συνάντηση στελεχών του με νεοναζιστική οργάνωση και το σχέδιο για απελάσεις μεταναστών, που εδώ και μία εβδομάδα έχει οδηγήσει σε σπάνιες, μαζικές κινητοποιήσεις.

Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη στο Μόναχο που η πορεία που είχε προγραμματιστεί στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βαυαρίας ακυρώθηκε. Η αστυνομία έκανε λόγο για 100.000 διαδηλωτές, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση μέχρι τώρα.

«Έξω οι Ναζί» και «Ποτέ ξανά», ήταν τα συνθήματα που επικρατούσαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Σκάνδαλο μεγατόνων στην Γερμανία: Κυβέρνηση και το ακροδεξιό AfD σχεδιάζουν την απομάκρυνση εκατομμυρίων μεταναστών

Στην πλατεία του Ράιχσταγκ, στο Βερολίνο, η συμμετοχή ήταν εξίσου μαζική: 100.000 σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό RBB, που επικαλείται στοιχεία της αστυνομίας, 350.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Περίπου 250.000 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν το Σάββατο σε δεκάδες πόλεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του καναλιού ARD.

Η κινητοποίηση αυτή μαρτυρά το σοκ που προκάλεσε η αποκάλυψη, στις 10 Ιανουαρίου, από το γερμανικό μέσο ερευνητικής δημοσιογραφίας Correctiv, για τη συνάντηση που είχαν το Νοέμβριο στο Πότσδαμ μέλη ακροδεξιών και εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπου συζητήθηκε ένα σχέδιο μαζικής απελάσεων αλλοδαπών ή ατόμων μη γερμανικής καταγωγής. Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έφτασε στο σημείο να πει στον Τύπο ότι η συνάντηση αυτή θυμίζει «τη φρικτή Διάσκεψη της Βάνζεε», όπου οι Ναζί συζήτησαν, το 1942, την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης.

Οι αποκαλύψεις αυτές «έβγαλαν τον κόσμο στον δρόμο (…) Εκείνοι που δεν έκαναν τίποτα προηγουμένως, έρχονται τώρα», εκτίμησε ο Γιεργκ Λάουρεντς, ένας κάτοικος του Μονάχου που διαδήλωσε στην πόλη του.