Newsroom

Newsroom

Κυβερνητική ντρίμπλα για αδειοδοτήσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες

Μπορεί το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς να προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις ακόμη και εντός των κυβερνητικών κόλπων, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών…

aigialos 2 0

Μπορεί το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς να προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις ακόμη και εντός των κυβερνητικών κόλπων, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να πτοείται και προσπαθεί με νομικές ντρίμπλες, όπως γράφει το newmoney.gr να αλλάξει τον σχεδιασμό προσφέροντας άφεση αμαρτιών στους επίδοξους καταπατητές αιγιαλών και παραλιών.

Το κυβερνητικό σκεπτικό είναι απλό: θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική που ακολουθήθηκε για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα κτίσματα, ώστε να καμφθούν οι οποίες αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα προκριθεί ως «λύση» η… «προσωρινή αδειοδότηση» των παράνομων κτισμάτων.

Το νομοσχέδιο φαίνεται να έχει πάρει ήδη την έγκριση του Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος πιστός στην πολιτική του προκατόχου του Γιάννη Στουρνάρα δεν ενοχλείται από τις εύλογες αντιδράσεις ακόμη και στελεχών της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας και εμφανίζεται έτοιμος να καταθέσει το σχέδιό του, το οποίο εγκρίνει το Μαξίμου, ακόμη και σε κάποιο από τα θερινά τμήματα της Βουλής, πράγμα πάντως που προσπαθεί να αποτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης αφορά έργα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της παράκτιας χρήσης, τα οποία τώρα οι επιχειρηματίες θα μπορούν να νομιμοποιήσουν πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα στο κράτος, δηλαδή την αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης.

Για τις περιπτώσεις αυτές, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα δίνεται άδεια λειτουργίας (όχι οριστική «νομιμοποίηση») για τα έργα και τις εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν πριν από την ισχύ του υπό ψήφιση νόμου, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την κατασκευή νέων έργων στον αιγιαλό, με κυριότερη εξ αυτών την περιβαλλοντική αδειοδότηση που εγκρίνεται με τους όρους και τους κανόνες που υπόκεινται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ και δεν αλλάζουν με το νομοσχέδιο. Επίσης, στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι αδειοδότηση θα δίνεται μόνο για υποδομές που επιτρέπονται στον αιγιαλό όπως έργα κοινής ωφελείας, λιμενικά και βιομηχανικά έργα (σκάλες φόρτωσης κ.ά.).

Με το ίδιο νομοσχέδιο επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε πρόσωπα που εκμεταλλεύονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατασκηνώσεις και άλλες επιχειρήσεις, ενώ επιτρέπεται η κατασκευή λιμενικών έργων σε ιδιωτικά νησιά. Αντίθετα, τα κτίσματα που δεν εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις παραχώρησης θα θεωρούνται παράνομα και θα κατεδαφίζονται.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, αναφέρει το newmoney.gr η κυβέρνηση απευθύνει προσκλητήριο στα μεγάλα επιχειρηματικά κεφάλαια να έρθουν για επενδύσεις στην Ελλάδα του μνημονίου μέσω της ευκαιρίας που δίνεται για την αξιοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων χερσαίας γης για επενδυτικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Το ερώτημα είναι πώς; Καταπατώντας με το γράμμα του νόμου αιγιαλούς και παραλίες για τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να περηφανεύεται και χάρη στην ανόθευτη ομορφιά των οποίων, μπορεί ακόμη να μιλάει για τουρισμό; 

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…