Newsroom

Newsroom

Κυκλοφορεί ο κορονοϊός ελεύθερος ανάμεσα μας; – Συσκευή μπορεί να τον ανιχνεύσει σε εσωτερικούς χώρους σε 5 λεπτά

Πρόκειται για μια φθηνή συσκευή και είναι ο πιο ευαίσθητος ανιχνευτής που υπάρχει, σύμφωνα με τους ερευνητές για τον εντοπισμό του κορονοϊού

5677420

Μια συσκευή ανίχνευσης σε πραγματικό χρόνο των παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2 σε εσωτερικούς χώρους δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις. Η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό σε περίπου πέντε λεπτά.

Πρόκειται για μια φθηνή συσκευή και είναι ο πιο ευαίσθητος ανιχνευτής που υπάρχει, σύμφωνα με τους ερευνητές. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία και άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, σχολεία και δημόσιους χώρους για να βοηθήσει στην ανίχνευση του συγκεκριμένου ιού, καθώς και άλλων αερολυμάτων αναπνευστικών ιών, όπως η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

«Εάν βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο με 100 άτομα, δεν θέλετε να μάθετε πέντε ημέρες αργότερα αν μπορεί να είστε άρρωστοι ή όχι. Η ιδέα με αυτή τη συσκευή είναι ότι μπορείτε να γνωρίζετε ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο ή κάθε πέντε λεπτά αν υπάρχει ζωντανός ιός», επισημαίνει ο καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου και ένας από τους ερευνητές, Τζον Τσιρίτο. Όπως προσθέτει, «σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση του σταφυλόκοκκου ή του στρεπτόκοκκου που προκαλούν κάθε είδους επιπλοκές στους ασθενείς. Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων».

Ο κ. Τσιρίτο μαζί με την ερευνήτρια Κάρλα Γιουέντε, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή, είχαν προηγουμένως αναπτύξει έναν βιοαισθητήρα που ανιχνεύει το βήτα αμυλοειδές ως βιοδείκτη για τη νόσο Αλτσχάιμερ και αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανιχνευτή για τον SARS-CoV-2. Απευθύνθηκαν σε ερευνητές οι οποίοι είχαν εμπειρία στην κατασκευή οργάνων σε πραγματικό χρόνο για τη μέτρηση της τοξικότητας του αέρα.

Για να μετατρέψουν τον βιοαισθητήρα, οι ερευνητές αντάλλαξαν το αντίσωμα που αναγνωρίζει το βήτα αμυλοειδές με ένα νανοαντίσωμα που αναγνωρίζει την πρωτεΐνη ακίδας από τον ιό SARS-CoV-2. Στη συνέχεια ενσωμάτωσαν τον βιοαισθητήρα σε έναν δειγματολήπτη αέρα που λειτουργεί με βάση την τεχνολογία υγρού κυκλώνα. Τώρα η ομάδα εργάζεται στην κατεύθυνση της εμπορικής διάθεσης του οργάνου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό «Nature Communications».

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Τα συγκινητικά λόγια στην τελευταία συναυλία – «Κρατήστε τα τραγούδια και ’μένα ξεχάστε με!» (video)

παπακω κατρακειο

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Τα συγκινητικά λόγια στην τελευταία συναυλία – «Κρατήστε τα τραγούδια και ’μένα ξεχάστε με!» (video)

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν είναι εύκολο αυτό. Το επόμενο διάστημα θα συναντιόμαστε δισκογραφικά τουλάχιστον»,…

Τι γίνεται στη Λάρισα: Φίδια προκαλούν αναστάτωση στις εστίες – Επιδρομή ιπτάμενων κατσαρίδων

Λάρισα

Τι γίνεται στη Λάρισα: Φίδια προκαλούν αναστάτωση στις εστίες – Επιδρομή ιπτάμενων κατσαρίδων

Αντιμέτωπη με αξιοσημείωτα περιστατικά η Λάρισα με πρωταγωνιστές φίδια και κατσαρίδες

Πολάκης: Σοβαρές αιχμές κατά Τσίπρα – «Όχι αλλά Ινστιτούτα και “φλόγες” δίπλα σε εικονίσματα»

Πολάκης 1

Πολάκης: Σοβαρές αιχμές κατά Τσίπρα – «Όχι αλλά Ινστιτούτα και “φλόγες” δίπλα σε εικονίσματα»

«Μην κολλάμε δίπλα στην αποτίμηση και προβολή της συμφωνίας από τους αρχιτέκτονες της που ΠΡΕΠΕΙ…