Ο Κόρμακ Μακ Κάρθι και η μαμή της μυθοπλασίας

Μεγάλωσε τη δεκαετία του 1930 σε οικογένεια Ιρλανδών Καθολικών που είχε εγκατασταθεί στο Τενεσί και αργότερα στο νότιο Νόξβιλ, μια περιοχή όπου όποιος δεν ζούσε σε καλύβα θεωρούνταν πλούσιος.

μακαρθι

Με αυτούς τους όρους ο Κόρμακ Μακ Κάρθι ήταν ευνοούμενος και όσα βίωσε έγιναν η πρώτη ύλη για τα μυθιστορήματα που θα τον έκαναν τόσο γνωστό ώστε να θεωρείται μέλος της άτυπης αγίας τετράδας της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας μαζί με τον Ντον Ντε Λίλο, τον Φίλιπ Ροθ και τον Τόμας Πίντσον.

Ο Μακ Κάρθι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 χρόνων στις 13 Ιουνίου, έγραψε για τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής, με καμβά τη ζωή των αουτσάιντερ της αμερικανικής κοινωνίας. Ανηλεής με τους ήρωές του, περιέγραψε το εσωτερικό τέρας όπως λίγοι. Η βία είναι η μαμή της μυθοπλασίας για εκείνον, καθώς συχνά την περιγράφει μέσα από σκηνές φόνων, αποκεφαλισμών, νεκροφιλίας μέχρι και κανιβαλισμού. Σύμφωνα με όσα είχε πει σε μια σπάνια συνέντευξή του το 1992 στους New York Times «Δεν νοείται ζωή χωρίς αιματοχυσία. Πιστεύω πως η ιδέα ότι το είδος μπορεί να βελτιωθεί με κάποιο τρόπο, ότι όλοι θα μπορούσαν να ζήσουν αρμονικά, είναι πραγματικά επικίνδυνη».

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στα ελληνικά τα δύο τελευταία βιβλία που έγραψε, ο «Επιβάτης» και το «Stella Maris» (και τα δύο από τις εκδόσεις Gutenberg) ενώ άλλα έργα του έχουν κυκλοφορήσει παλιότερα από τις εκδόσεις Καστανιώτη και Σ.Ι. Ζαχαρόπουλου.

Πηγές ΕΡΤ για το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι: «Δεν είχε σκοπό να προσβάλει την Ισραηλινή αποστολή»

marina satti xr

Πηγές ΕΡΤ για το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι: «Δεν είχε σκοπό να προσβάλει την Ισραηλινή αποστολή»

Να λειάνει τη διαμαρτυρία της Μαρίνας Σάττι την ώρα που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ…