Eίδαμε το «Watcher» στο Netflix – Ωδή σε ένα σπίτι

Η σειρά «The watcher» απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν να δουν στην τηλεόραση κάτι σύντομο, αγωνιώδες και ικανό να τους καθηλώσει στον καναπέ τους.

watcher

Είναι ίσως η καλύτερη δουλειά που έχει υπογράψει μέχρι σήμερα ο τηλεοπτικός σεναριογράφος και παραγωγός Ράιαν Μέρφι («Nip/Tuck», «Glee», «American Horror Story») ο οποίος έκανε κι ένα διπλό πέρασμα στο σινεμά, αρχικά to 2010 με το «Eat pray love» – η ρομαντική κομεντί με τους Τζούλια Ρόμπερτς, Χαβιέ Μπαρδέμ και Τζέιμς Φράνκο είχε σχετική επιτυχία στα ταμεία αφού κόστισε 60 εκατομμύρια δολάρια και συγκέντρωσε πάνω από 200 στις παγκόσμιες αγορές- και στη συνέχεια με το «The prom» που γύρισε για λογαριασμό του Netflix και προτάθηκε το 2020 για την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ.

Σε μόλις επτά, 50λεπτα επεισόδια η νέα του σειρά «The watcher» (και πάλι σε παραγωγή Netflix) περιγράφει ένα σκηνικό αστικής ανασφάλειας και φόβου που λαμβάνει πολλούς συμβολισμούς. Η ιστορία ξεκινά με την λαχτάρα του πρωταγωνιστικού ζεύγους (απίστευτα ταιριαστοί στους απαιτητικούς ρόλους τους η Ναόμι Γουότς και ο Μπόμπι Καναβάλε) να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους. Τα καταφέρνουν αφού ο σύζυγος δώσει ενέχυρο όλες τους τις οικονομίες προκειμένου να πάρει το πανάκριβο δάνειο που θα εκτοξεύσει την αξία του παλιού αρχοντικού της οδού Μπούλεβαρντ 657 στο Γουέστφιλντ του Νιου Τζέρσι στα 3,1 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα όμως που η εμμονή τους έγινε πραγματικότητα έρχεται η στιγμή να αναμετρηθούν με μια άλλη, μεγαλύτερη και σίγουρα πιο τρομακτική εμμονή. Στο γραμματοκιβώτιο τους αρχίζουν να εμφανίζονται απειλητικά, δακτυλογραφημένα γράμματα από άγνωστο αποστολέα (υπογράφει ως Watcher) που παρακολουθεί όλες τις κινήσεις τους και τους προειδοποιεί να σεβαστούν την ιστορία του σπιτιού. Στη συνέχεια τα γράμματα γίνονται πιο σκοτεινά και το ζευγάρι αναγκάζεται να στραφεί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Όμως  η ανύπαρκτη βοήθεια των αρχών, τους κάνει να ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες με τη βοήθεια μιας ερασιτέχνη ντετέκτιβ και να ανακαλύψουν το σκοτεινό παρελθόν του σπιτιού, ενώ οι υποψίες τους για την ταυτότητα του watcher στρέφονται κατά των αινιγματικών και φευγάτων γειτόνων τους.

MV5BNmM0OGNlOTMtNWI1ZS00M2M1LWExZGYtNGJkNDdkNmRhNGZjXkEyXkFqcGdeQXVyODk4OTc3MTY@. V1 scaled

Το φιλμ έχει σαφείς αναφορές στα παραδοσιακά, βικτωριανά στοιχειωμένα σπίτια της μεγάλης οθόνης αλλά ο προβληματισμός του είναι πιο σύγχρονος και σχετίζεται με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Περισσότερο λοιπόν η σειρά μιλά για τις δυσλειτουργικές οικογένειες και την σύγχρονη απληστία (για ποιο λόγο μια τετραμελής οικογένεια να θέλει να μείνει σε μια τεράστια έπαυλη σαν αυτή;) που μετατρέπεται σε αλαζονεία. Οι ανατροπές στο στόρι έρχονται με μεθοδικό και έντεχνο τρόπο ο οποίος ανατρέπει τους γνώριμους κώδικες του θρίλερ για λογαριασμό ενός δηκτικού σχολίου πάνω στα αδιέξοδα των μοντέρνων ζευγαριών, το χάσμα μεταξύ των γενεών και την αιματοβαμμένη ιστορία της Αμερικής. Μιας Αμερικής χτισμένης πάνω στο τρίπτυχο «πατρίς- θρησκεία- οικογένεια».

MV5BNTUwMWY5ZDEtMGNjYy00OWJhLTgxYzYtZmQzYWIxZjEwYzhhXkEyXkFqcGdeQXVyODk4OTc3MTY@. V1 scaled

Ο Ράιαν Μέρφι δουλεύει σε εξαντλητικούς ρυθμούς για να τιμήσει το συμβόλαιο αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων (το πιο ακριβοπληρωμένο στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης) που υπέγραψε το 2018 με το Netflix, εγκαταλείποντας μετά από 15 χρόνια την HBO. Η απόσβεση της επένδυσης- εμπιστοσύνης της γνωστής στρίμινγκ πλατφόρμας προς το πρόσωπο του 57χρονου δημιουργού από την Ιντιανάπολις προφανώς κι έχει γίνει και με το παραπάνω.

Info:

Η σειρά «The watcher» στριμάρει στο Netflix