Φωτιά στην Πεντέλη: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα

Εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια λόγω του τοξικού νέφους σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος μετά τη φωτιά στην Πεντέλη

5646931

Δεδομένης της φωτιάς στην Πεντέλη, η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Μάττα Τσικρικά έδωσε οδηγίες για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Πεντέλης που πλήττεται αυτή τη στιγμή από καταστροφική πυρκαγιά.

Η κ. Τσικρικά έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, ήτοι:

  • Να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Δεν αποτελεί η ημέρα ευκαιρία για άθληση σε εξωτερικό περιβάλλον σε καμία περίπτωση.
  • Αν χρειάζεται μετακίνηση, να γίνεται με αυτοκίνητο, στο οποίο τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά και ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται με την επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.
  • Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμένουν σε εσωτερικό χώρο, σε δροσερό περιβάλλον.
  • Να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση. Αν χρειαστεί κάποιος να επιχειρήσει σε μέτωπο πυρκαγιάς, να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό. Να εφυγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του.
  • Χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
  • Τα πάσχοντα από αναπνευστικά προβλήματα άτομα, να είναι σε διαρκή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, ειδικά αν έχουν συμπτώματα βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένα πτύελα, ζάλη.

Τι να κάνουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες

Τέλος, η κυρία Τσικρικά,  επισήμανε ότι «Είναι πολύ σημαντικό όσοι ανήκουν στις ευπαθείς και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες και θηλάζουσες) να απομακρυνθούν από αυτές τις περιοχές. Αν παρουσιάσουν συμπτώματα με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ή ακόμα και ζάλη, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους. Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτικά προβλήματα του αναπνευστικού, όπως η ΧΑΠ, ή το βρογχικό άσθμα, θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον πνευμονολόγο τους γιατί πιθανά θα χρειαστεί να τροποποιήσουν την φαρμακευτική αγωγή τους».

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…