Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία – Πιθανή ρωσική εισβολή σε 24 ώρες

Επιστρατεύουν τους εφέδρους - Σχέδιο νόμου για εξοπλισμό των πολιτών - «Βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα, άρα ο σταθμός συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.  

AP22050647190380

Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων ανταποκριτών στη χώρα, κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα στην Ουκρανία, μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο εδαφών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας – Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιμένουν Βρετανία και ΗΠΑ.

Ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέσκι Ντανίλοφ δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει σε όλη την επικράτειά της, εκτός από τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου ισχύει από το 2014.

Το μέτρο αυτό δεν έχει τα χαρακτηριστικά στρατιωτικού νόμου, όμως η κατάσταση αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να πάρει επιπλέον μέτρα προστασίας. Η απόφαση θα πρέπει να περάσει από την Βουλή, δεν αναμένεται όμως μεγάλη αντίσταση. Υπάρχει η περίπτωση για επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές αν κριθεί χρήσιμο, σε περίπτωση αυξημένης ρωσικής επιθετικότητας, είπε ο Ντανίλοφ.

Παράλληλα, η Ουκρανική Συνοριοφυλακή έχει επιβάλει μονομερώς περιοριστικά μέτρα στις περιοχές που συνορεύει η Ουκρανία με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τις αυτονομιστικές περιοχές: περιορισμός στη μετακίνηση, τη χρήση ραδιοφώνων, φωτογραφικών μηχανών και την πτήση μικρών αεροσκαφών και drone.

Επίσης, η ουκρανική Βουλή θέτει υπό ψήφιση νόμο που θα επιτρέπει σε πολίτες να πάρουν τα όπλα σε μια κίνηση απελπισία για ενίσχυση της άμυνας της χώρας. Στη συνοδευτική έκθεση, οι συγγραφείς του νομοσχεδίου ισχυρίστηκαν ότι το μέτρο ήταν απολύτως δικαιολογημένο εξαιτίας του κινδύνου που διατρέχουν οι πολίτες της Ουκρανίας, και ότι η υιοθέτηση του μέτρου είναι ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της χώρας.

Καλούν τους πολίτες να φύγουν από τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία: «Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακόμα, ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας που να στοχεύουν την οικονομία της και τον στενό κύκλο του Πούτιν.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιμένουν Βρετανία και ΗΠΑ

Οι ισορροπίες στην περιοχή βρίσκονται πλέον σε τεντωμένο σκοινί, με τη Βρετανία να προειδοποιεί σήμερα ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να επιχειρήσει να εισβάλει ακόμη και στο Κίεβο, σύμφωνα με το cnn.gr.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν ότι ανησυχεί ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, ανάλογη τοποθέτηση έκανε και η Βρετανίδα ομόλογός του.

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά πιθανή, ίσως επίκειται και θα συνιστούσε απειλή για την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης, η οποία θα ενθάρρυνε τους επίδοξους εισβολείς σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24 είπε ότι «ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα».

Πάντως, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Μπάιντεν και την προειδοποίηση για την «αρχή μιας ρωσικής εισβολής», ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στον λαό, δήλωσε πως η Ρωσία ήταν πάντα «ανοικτή για απευθείας και ειλικρινή διάλογο».

Επιστρατεύουν τους εφέδρους

Παράλληλα, η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies που παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις λήψεις με ρωσικά στρατεύματα:

Βρετανικές εκτιμήσεις πως ο Πούτιν ίσως θελήσει να καταλάβει το Κίεβο

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε σήμερα ότι είναι “πολύ πιθανό” ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο αποσχισθεισών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία”, δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.

Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

“Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί ακόμη”, τόνισε σε άλλη της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

“Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει”, εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός.

Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία.

“Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει”, σημείωσε στο Times Radio.

Μαζικές εκκενώσεις

Στο μεταξύ, η απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και αναγνωρίστηκαν τη Δευτέρα από τη Μόσχα, συνεχίζεται.

Ειδικότερα, μέχρι τις 06:00 σήμερα το πρωί είχαν περάσει τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία πάνω από 96.000 κάτοικοι των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ», τις οποίες αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη η Ρωσία, σύμφωνα με τον ασκώντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας Αλεξάντρ Τσουπριάν.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών του Ντονμπάς από τη Ρωσία παρατηρήθηκε σχετική μείωση της ροής των προσφύγων, που θέλησαν να ακολουθήσουν την παρότρυνση των τοπικών ηγεσιών και να μεταφερθούν σε ρωσικό έδαφος μετά την καταγγελία τους ότι δέχονται αυξημένα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού από νωρίς το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας Άννα Κουζνετσόβα, μεταξύ των έως τώρα προσφύγων 31.000 είναι παιδιά και μάλιστα περίπου χίλια εξ αυτών είναι ορφανά του ουκρανικού εμφυλίου, που εξελίσσεται στην περιοχή από το 2014.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι θα παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία, περίθαλψη και οικονομική βοήθεια σε όλους τους πολίτες του Ντονμπάς, που επιθυμούν να περάσουν σε ρωσικό έδαφος και να προωθηθούν σε κάποια από τις ρωσικές περιφέρειες, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη και υποδέχονται πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων μεταβαίνουν σε συγγενικές τους οικογένειες, που ζουν στη Ρωσία.

Η υποδοχή των προσφύγων και η παροχή των προβλεπόμενων διευκρινίστηκε ότι γίνεται ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς τους ή της απουσίας πιστοποιητικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής Κρατικής Δούμας Αλεξάντρ Βολόντιν, από τα κατ’ εκτίμηση 4 και πλέον εκατομμύρια κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, 1,2 εκ. έχουν καταθέσει αίτηση για την εξασφάλιση ρωσικών εγγράφων και πάνω από 700 χιλιάδες έχουν ήδη παραλάβει ρωσική ταυτότητα.

Την προθυμία της χώρας του να υποδεχθεί πρόσφυγες από το Ντονμπάς και να τους χορηγήσει λευκορωσική υπηκοότητα, εφόσον το επιθυμούν, εξέφρασε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτογράφησης και μετανάστευσης της Λευκορωσίας Αλεξέι Μπεγκούν.

Οι εκκενώσεις λαμβάνουν χώρα εν μέσω συνεχών βομβαρδισμών. Σήμερα, Τετάρτη, φιλορώσοι αυτονομιστές απέτρεψαν τις εργασίες αποκατάστασης και την επαναλειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού στο Λουχάνσκ.

«Βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα, άρα ο σταθμός συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Ουκρανία: Στις φλόγες το εμβληματικό «Κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό

2024 04 29 22 25 29

Ουκρανία: Στις φλόγες το εμβληματικό «Κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleh Kiper δήλωσε ότι οκτώ από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου…

Η εμφάνιση της Μαρίζα Κωχ στη Eurovision με παρουσία ελεύθερου σκοπευτή – «Αγωνιστήκαμε μέσα στη Χούντα, ήμασταν έτοιμοι για όλα» (video)

Μαρίζα Κωχ

Η εμφάνιση της Μαρίζα Κωχ στη Eurovision με παρουσία ελεύθερου σκοπευτή – «Αγωνιστήκαμε μέσα στη Χούντα, ήμασταν έτοιμοι για όλα» (video)

«60.000 Τούρκοι διαδήλωσαν έξω από το θέατρο που θα γινόταν το φεστιβάλ για να μην…

Χαμός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω μεθυσμένων επιβατών

αεροδρόμιο 1

Χαμός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω μεθυσμένων επιβατών

Το ζευγάρι είχε ανάρμοστη συμπεριφορά με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Κασσελάκης: «Ισχύει ότι επικοινώνησα με τον Καλλιάνο – Ήταν από την καρδιά μου, το έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο» (video)

kasselakis19

Κασσελάκης: «Ισχύει ότι επικοινώνησα με τον Καλλιάνο – Ήταν από την καρδιά μου, το έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο» (video)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε οτι συνομίλησε με τον Γιάννη Καλλιάνο, μετά την απώλεια του…