Newsroom

Newsroom

Πραξικόπημα στο Σουδάν: Ο πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης φέρεται να μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, αφού αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ του στρατιωτικού πραξικοπήματος

AP21298187543978

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, ο Αμπντάλα Χάμντοκ, κάλεσε σήμερα τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν με ειρηνικό τρόπο την επανάσταση, με ανακοίνωσή του η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών δόθηκε στη δημοσιότητα από τον τόπο όπου κρατείτο από στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο επικεφαλής της κυβέρνησης μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, αφού αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Στο μεταξύ, ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ Τζέφρι Φέλτμαν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για το εξελισσόμενο πραξικόπημα στο Σουδάν.

Μέσω του επίσημου λογαριασμού της διεύθυνσης αφρικανικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Φέλτμαν προειδοποίησε πως η κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς αντίκειται στη Συνταγματική Διακήρυξη της μεταβατικής κυβέρνησης και θα θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της βοήθειας την οποία προσφέρει η Ουάσινγκτον στη χώρα.

Ραγδαίες εξελίξεις

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο πρωθυπουργός του Σουδάν τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση από δύναμη του στρατού που δεν είναι σαφές σε τίνος τις διαταγές υπακούει, έπειτα από πολιορκία της κατοικίας του νωρίς σήμερα το πρωί.

Νωρίτερα, η ίδια δύναμη συνέλαβε τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του κ. Χάμντοκ –Επικοινωνιών, Πληροφοριών, Οικονομικών, Βιομηχανίας– κι έναν πολίτη που συμμετέχει στο κυβερνητικό συμβούλιο, καθώς και τον κυβερνήτη του Χαρτούμ, κατά τις ίδιες πηγές. Οι συλλήψεις αναμένεται να συνεχιστούν, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι στρατιώτες εισέβαλαν εξάλλου στο σπίτι συμβούλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού και τον έθεσαν υπό κράτηση, είπαν μέλη της οικογένειάς του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις.

Η στρατιωτική δύναμη έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους στην πρωτεύουσα και αρκετές γέφυρες.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει διακοπεί στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Μέσα ενημέρωσης της αφρικανικής χώρας μετέδωσαν επίσης πως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει κοπεί.

Δύναμη του στρατού έκανε έφοδο και συνέλαβε πολλούς εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ομντουρμάν, δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, ενημέρωσε το υπουργείο Πληροφοριών μέσω Facebook.

Χθες Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις μεταβατικές αρχές, στις κινητοποιήσεις και στα επεισόδια συμμετέχουν οπαδοί του κόμματος του Όμαρ Ελ Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν πρόεδρος του Σουδάν ώσπου τον ανέτρεψε ο στρατός το 2019.

H Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν –η οποία είχε πρωτοστατήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του Μπασίρ– κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να «αντισταθούν» σε οποιοδήποτε νέο πραξικόπημα.

Βέφα Αλεξιάδου: Μετά τα λόγια αγάπης για Μαμαλάκη… επίθεση σε Κασσελάκη – «Να κάτσει στα αβγά του» (video)

Αλεξιάδου

Βέφα Αλεξιάδου: Μετά τα λόγια αγάπης για Μαμαλάκη… επίθεση σε Κασσελάκη – «Να κάτσει στα αβγά του» (video)

«Όπως την είπα και τώρα σχετικά με τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Δεν πρέπει να έχει…

Καλλιάνος: Aπάντησε για τα «50 τηλέφωνα» στον Άδωνι – «Απηύδησα, τον πήρα να ρωτήσω πότε μπαίνει κάποιος στη ΜΕΘ» (video)

InCollage 20240430 131149736

Καλλιάνος: Aπάντησε για τα «50 τηλέφωνα» στον Άδωνι – «Απηύδησα, τον πήρα να ρωτήσω πότε μπαίνει κάποιος στη ΜΕΘ» (video)

«Του λέω "Άδωνι θα πεθάνει ο πατέρας μου" και μου λέει "Γιάννη δεν είμαι εγώ…

«Ποιος κυβερνά αυτό το υπουργείο κυρία Μενδώνη;» – Το αιχμηρό άρθρο της Δέσποινας Κουτσούμπα για τα αίσχη στην Ακρόπολη

Ακρόπολη

«Ποιος κυβερνά αυτό το υπουργείο κυρία Μενδώνη;» – Το αιχμηρό άρθρο της Δέσποινας Κουτσούμπα για τα αίσχη στην Ακρόπολη

«Τι πραγματικά συνέβη το Σάββατο στην Ακρόπολη;», η Δ. Κουτσούμπα αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο με…