Newsroom

Newsroom

Ένα βήμα πριν το lockdown Μύκονος και Ίος

Εντονη είναι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών καθώς Μύκονος και Ίος που βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης βρίσκονται ένα βήμα πριν την επιβολή τοπικών μέτρων

Mykonos 1

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας ζήτησε από τις τοπικές αρχές του και τους επισκέπτες των δύο νησιών να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες περιορισμού της μεταδοτικότητας ιδιαίτερα σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Παράλληλα ο ίδιος έκανε λόγο για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στα νησιά που βρίσκονται υπό στενή επιτήρηση.

Επιπλέον, την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Ν. Χαρδαλιάς και για τα νησιά Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο όπου καταγράφεται σταθερή αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.  

Για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς, όπως τόνισε, «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

      

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί προσοχή και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας και άρα είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε όλοι μας να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα, που αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας απέναντι στην πανδημία».

Σχετικά με τον χάρτη του ECDC κι ερωτηθείς αν υπάρχουν πλάνα για lockdown αντίστοιχο με αυτό της Μυκόνου και σε άλλες περιοχές που έχουν «κοκκινίσει» ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κοιτάζουν παράλληλα και τις συρροές που υπάρχουν, και τα clusters, αν είναι στεγανοποιημένα, αν είναι διάσπαρτα μέσα στην κοινότητα. «Αυτό που βλέπει το ECDC ως τάση διαφαίνεται και στις πλατφόρμες τις δικές μας. Το τι θα συμβεί αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η αναφορά που κάνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές δεν την κάνουμε για να λειτουργήσουμε τιμωρητικά ή να στοχοποιήσουμε αρνητικά κάποια περιοχή, το κάνουμε γιατί πραγματικά θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον ενεργό πληθυσμό και τους εμπλεκόμενους στα ζητήματα της καθημερινότητας γιατί από κοινού πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα να σταματήσει η διασπορά στην κοινότητα. Όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα, μέτρα τα οποία μπορεί να μην είναι ευχάριστα, μέτρα όμως που έρχονται να υπηρετήσουν την ανθρώπινη ζωή», τόνισε.
 

 

Επιδημιολογικός χάρτης

Τις αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Αναλυτικά με βάση την αύξηση είτε τη μείωση του επιδιομιολογικού φορτίου σε περιοχές της χώρας ανακοινώθηκε ότι:

Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο επίπεδο 3 «πορτοκαλί».

Επιπλέον, οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται και αυτοί στο «πορτοκαλί».

Στο επίπεδο 2 «κίτρινο» ανεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας. Επίσης στο «κίτρινο» ανεβαίνουν και οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης.

Αναφορικά με τις περιοχές που πέφτουν επίπεδο επικινδυνότητας, οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου στο «κίτρινο» (επίπεδο 2) από το «πορτοκαλί». Επίσης, οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο επίπεδο 2.

Τέλος, οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πράσινο», επίπεδο 1.